TRANSLACIJSKI CENTAR

Projekt Dječje bolnice Srebrnjak pred fijaskom: Milijune eura morat će vratiti u blagajnu EU-a?

U utorak je u planu sastanak s predstavnicima Grada i ministarstava na temu etapne realizacije
 Damir Krajač/CROPIX

Premda je realizacija europskog projekta Translacijskog centra (CCTM) Dječje bolnice Srebrnjak, vrijednog 60 milijuna kuna, sve bliža potpunom fijasku, i dalje se održava privid da za njega još ima šanse. U to ime za utorak je predviđen sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kojem bi trebali nazočiti i predstavnici Grada, bolnice, Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te voditelji projekta, poslije kojeg bi moglo biti jasnije ima li mogućnosti etapne provedbe projekta ili od svega neće biti ništa. No, konačni sud bit će na Europskoj komisiji koja također mora odobriti promjene projekta, odnosno faziranje.

Teatar apsurda

Naime, rok za provedbu cijelog projekta je kraj 2023. a od svega zasad postoji samo propali pokušaj otvaranja gradilišta od kojeg je tvrtka Kamgrad, koja je dobila natječaj za gradnju, odustala prošlog proljeća jer se kasnilo s plaćanjem jednog računa. Otkako se to dogodilo, traje teatar apsurda u kojem glavni "glumci", od gradskih vlasti do bolnice, tvrde da podržavaju projekt, ali konkretnih odluka nema pa se ništa ni ne pomiče s mrtve točke. Tek lani u prosincu konačno je održan sastanak na temu projekta, drugi u cijeloj 2022., predstavnika Grada Zagreba i DB- Srebrnjak ne bi li se krenulo u faziranje projekta, odnosno da se od EK zatraži etapna realizacija.

"Na sastanku je zaključeno da će Dječja bolnica Srebrnjak podnijeti zahtjev za izmjenu velikog projekta, odnosno višegodišnju provedbu projekta CCTM (tzv. faziranje projekta). Nakon toga tvrtka ugovorena postupkom javne nabave za uslugu stručne pomoći vrši preinake svih relevantnih elemenata projektne dokumentacije u cilju prilagodbe projekta u dvije faze, a prema uputama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU", odgovorili su iz Grada na naš upit ima li šanse da se ovaj veliki projekt realizira i u kojem roku.

Ne treba dvojiti da je nakon te odluke bilo problema jer se kasnilo s odabirom konzultanta. Na kraju je izabrana Mreža znanja, ali rok za prijedlog etapne provedbe morao je biti produljen, što znači da se tek očekuje završetak tog posla, odnosno što bi se moglo, primjerice, napraviti do kraja ove godine. Naime, činjenica je da još nije riješen spor s Kamgradom, a to znači da se ne zna hoće li ta tvrtka nastaviti s radom ili se mora raspisati novi natječaj za izvođača radova. Na sva pitanja o projektu CCTM iz Grada Zagreba odgovaraju da "podržavaju projekt Dječje bolnice Srebrnjak", ali kad je riječ o realizaciji, konkretnih poteza nema.

Na pitanja vezana uz ovaj projekt gradskom vijećniku Trpimiru Goluži poslije nekoliko mjeseci odgovor je stigao od pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Lore Vidović, a u njemu se kaže da je "Grad imenovao projektni tim koji održava tjedne operativne sastanke, a imenovana su i dva službenika Grada za područja provedbenih aktivnosti projekta EU i graditeljstva". No, od onih bolje upoznatih sa situacijom saznajemo da ti imenovani od Grada "nemaju nikakvih ovlasti, ne mogu donositi nikakve odluke", pa se onda ništa konkretno ni ne događa.

Spore pripreme

Naime, još u srpnju je zatraženo od Ministarstva znanosti i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da Grad i bolnica dostave potrebnu dokumentaciju ne bi li se moglo krenuti s faziranjem projekta jer je bilo jasno da od potpune realizacije u ovoj godini neće biti ništa. No, do prosinca se ništa nije dogodilo, nije izabran čak ni konzultant koji jedini i može obaviti taj posao. Ugovor s konzultantima potpisan je tek sredinom siječnja, a oni su, pak, trebali u roku od dva tjedna pripremiti dokumentaciju faziranja što se pokazalo kao nemoguća misija pa je rok produljen.

Prema nekim informacijama, iz bolnice ne stiže dokumentacija potrebna za pripremu faziranja projekta. No, u bolnici nas uvjeravaju da nema opstrukcije i da su dostavili sve što je od njih traženo. U svakom slučaju, oko ovog velikog projekta, za koji je novac osigurala EK, gotovo od početka ništa ne ide prema planu. Već tijekom Bandićeve vlasti počeli su prvi problemi. Naime, tada je smijenjen ravnatelj Boro Nogalo, a potom su krenule brojne međusobne optužbe na relaciji Grad - bolnica i projekt je čekao neka bolja vremena.

S obzirom na to da je Tomislav Tomašević kao tadašnja oporba davao podršku CCTM-u, očekivalo se da će se situacija promijeniti. No, pokazalo se da je to račun bez krčmara jer trenutačni gradonačelnik deklarativno daje podršku, ali djelatno se ništa ne događa. Javnost, naime, još uvijek ne zna konkretni plan o tome što će biti s ovim projektom, odnosno treba li on Hrvatskoj ili ne, a onda ćemo se morati zahvaliti EK i vratiti eure u europsku blagajnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:59