BANDIĆEVA 'BOMBA'

PROJEKT OD NAJMANJE POLA MILIJARDE EURA Ulagači iz Dubaija i Kine na milijun kvadrata uz Savu žele sagraditi novi Novi Zagreb

 
 CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi graditi novi grad unutar Zagreba, na prostoru od 1,1 milijun kvadrata između rijeke Save, Avenije V. Holjevca i Avenije Dubrovnik, a ukupna investicija projekta ne bi bila manja od 500 milijuna eura.

Proizlazi to iz javnog poziva koji je jučer poslijepodne Gradska uprava uputila potencijalnim investitorima za sudjelovanje u razvoju i realizaciji projekta “Grad u Gradu”, kojem je cilj preobrazba tog prostora u “novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih komplementarnih namjena, koje bi raznolikom ponudom i novim konceptom unaprijedilo opću kvalitetu života stanovnika, postalo nezaobilazna turistička atrakcija, odnosno koje bi svojim raznolikim funkcijama formiralo središte Novog Zagreba”.

Kratak rok

Riječ je o možda najatraktivnijoj parceli gradskog vlasništva koju trenutačno zauzimaju Zagrebački velesajam, hipodrom i nogometno igralište koje koristi NK Lokomotiva, a za koju Bandić i njegovi bliski suradnici vjeruju da će novom gradnjom postati još privlačnija građanima, turistima i poslovnim subjektima.

Ono što je prilično zanimljivo u ovoj Bandićevoj “bombi” jest iznimno kratak rok za podnošenje pisma namjera. Naime, svi koji žele sudjelovati moraju hitno reagirati jer je rok do 1. ožujka, odnosno za manje od 15 dana.

O preobrazbi tog prostora govorilo se godinama, no bilo kakvu investiciju i moguće uklanjanje određenog broja objekata sprečavali su konzervatorski propisi. U samom gradu, kako doznajemo, tijekom prošle godine održano je nekoliko sastanaka s investitorima s Bliskog istoka koji su tražili lokacije za veće investicije, a kao jedan od prijedloga koji se našao na stolu bio je onaj koji se gradi u glavnom gradu Srbije - Beograd na Savi. Prema našim izvorima, u posjetu zagrebačkoj Gradskoj upravi bili su predstavnici tvrtke Eagle Hills.

- O takvom beogradskom projektu razgovaralo se načelno, ali veći je naglasak bio na onome o čemu se u našoj metropoli priča, a to je Zagreb na Savi. Osim tih arapskih investitora, bilo je i kineskih, koji su tražili projekte veće od 50 milijuna eura, no i nekih europskih - kažu naši sugovornici.

Navode da je ovo prostor koji treba razviti i koji će se odvijati u fazama. Prema našim sugovornicima, sajamske djelatnosti će se zadržati uz gradnju novog kongresnog centra koji će biti u blizini Inine zgrade. Ostali dio bio bi namijenjen “novom gradu”.

Taj novi grad trebao bi imati stambene i poslovne zgrade, šetnice, parkove, nove prometnice, šoping centre, ugostiteljske objekte, ali i brojne društvene prostore za građane.

Ako bi uistinu projekt realizirao, financirao bi se na sljedeći način.

Nakon razvoja projekta kojim bi se utvrdile potrebe kako Grada, tako i investitora, procijenila bi se vrijednost samog zemljišta. Na taj način Grad bi ušao u projekt sa zemljištem, a investitor bi gradio grad.

Škola, vrtići...

- Grad bi, naravno, uvjetovao gradnju dva vrtića, osnovne i srednje škole, bazena, ambulante, kao i ostalih objekata društvene namjene, poput kina ili kazališta. Na kraju bi se dobit dijelila, ovisno o ulaganju obiju strana - kažu naši sugovornici.

U samom pozivu stoji da su zone Hipodroma Zagreb i nogometnog igrališta, sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, određene kao zone sporta i rekreacije, uz mogućnost gradnje, no kako je potrebno napraviti analizu kompatibilnosti sa sadržajima koji će se generirati osuvremenjivanjem, tj. urbanom preobrazbom prostora Zagrebačkog velesajma.

- Hipodrom će se najvjerojatnije seliti iz tog dijela jer ni Konjički savez nije pretjerano zadovoljan infrastrukturom koju imaju. S druge strane, hipodrom ograničava razvoj tog dijela grada jer odavno hipodrom više nije na periferiji grada - kažu naši sugovornici koji su već predložili da se hipodrom premjesti na neke lokacije na zapadnom i istočnom djelu grada, kao i na prostor oko Brezovice.

U Gradu jasno navode da Zagrebački velesajam, koji je definiran u brojnim strategijama kao projekt od strateškog značenja, već desetljećima nije cjelovito moderniziran, da već godinama postojeći kapaciteti većim dijelom ne odgovaraju suvremenim potrebama te da je najveći broj paviljona stariji od 50 godina.

- Sagledavajući i analizirajući širi prostor Novog Zagreba može se zaključiti da Novi Zagreb sa svojih oko 120.000 stanovnika nema dovoljno ni raznolike postojeće namjene u smislu zadovoljavanja dnevnih i povremenih potreba stanovništva u pogledu javnih, društvenih, kulturnih, zabavnih, trgovačkih sadržaja, ali i sporta i rekreacije. Upravo planirana preobrazba prostora u predmetnom obuhvatu u novo inovativno gradsko područje, mješovitih i raznovrsnih namjena, svojom bi raznolikom ponudom unaprijedila opću kvalitetu života u Gradu Zagrebu - smatraju u Gradu.

Uvjeti

Na natječaj se neće moći javiti svatko, nego samo oni koji zadovoljavaju sljedeće uvjete.

U obzir dolaze samo one tvrtke čija ukupna investicijska vrijednost realiziranih projekata sličnih predmetu ovoga javnog poziva u proteklih pet godina ne smije biti manja od 500 milijuna eura i čija ukupna investicijska vrijednost minimalno pet projekata koji se odnose na urbanu preobrazbu u proteklih pet godina ne smije biti manja od 200 milijuna eura, a ukupna sagrađena ili u gradnji građevinska bruto površina ne manja od 1 milijun metara kvadratnih.

Osim toga, tvrtke će morati imati stručnjake koji su u proteklih pet godina realizirali projekte ukupne investicijske vrijednosti veće od 200 milijuna eura, od čega se barem dva projekta odnose na urbanu preobrazbu na području grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 21:54