NEMOĆAN PRED INSTITUCIJAMA

‘Proširili su groblje na moju zemlju. Idem od ureda do ureda i nitko mi ne želi pomoći‘

Dugo sam to trpio, ali stvar je principa! Pa ne mogu oni grobove kopati na tuđoj zemlji, kaže umirovljenik Juraj Novosel (69)
Groblje Čučerje proširilo se na privatnu zemlju Jurja Novosela gdje su osvanuli grobovi.
 Marko Todorov/Cropix

Uz sjevernu stranu groblja u Čučerju, na privatnoj zemlji 69-godišnjeg umirovljenika Jurja Novosela, ukopano je nekoliko pokojnika. Najmanje deset grobnica i spomenika, kako se može vidjeti, izlazi izvan granica pretrpanoga čučerskog groblja.

- Dugo sam to trpio, ali stvar je principa! Pa ne mogu oni grobove kopati na tuđoj zemlji, na privatnom posjedu. To je kao da ja stavim stol i stolice u tuđe dvorište i tamo sjednem. To se jednostavno ne radi - govori nam Novosel.

Povećavaju cijene

Ovo groblje, inače pod upravom Zagrebačkog holdinga, podružnice Gradska groblja, već godinama je, kaže, prekrcano i izlazi izvan okvira. Posljednjih godinu dana Novosel pokušava alarmirati gradske komunalne urede o svojoj situaciji, ali bezuspješno.

- Kako je uopće moguće da groblje Čučerje ljudima prodaje ukopno mjesto na tuđem posjedu, nije mi jasno, ali im ne smeta što iz godine u godinu povećavaju cijene - odmahuje glavom Novosel govoreći da sumnja na muljažu. Misli da su se grobna mjesta prodavala na crno.

Direktor nije znao pomoći

Parcela u njegovu vlasništvu ima dvije tisuće četvornih metara.. Na njegov posjed, gdje nema ograde, izlazi najmanje deset grobova do pola metra dužine, a pritom se dva groba tamo nalaze cijelom širinom i dužinom.Prema katastarskom planu i Zapisniku Gradskog ureda za imovinsko-pravne odnose iz 2009. Grad je pokrenuo postupak za otkup 13 parcela u privatnom vlasništvu za potrebe proširenja.

Novosel je tada počeo pregovore i cijena je dogovorena, ali, kaže, Grad njegovu parcelu nikad nije otkupio iako je otkupio parcele njegovih susjeda. Kad su grobnice počele nicati na njegovoj zemlji prije nekoliko godina, a da ga nitko nije pitao ili o tome obavijestio, odlučio je poslati prigovor Zagrebačkom holdingu. "U polju broj 10 podignuto je grobno mjesto na čestici u mome vlasništvu. Molim da žurno riješite nastali problem", napisao je, ali nije dobio odgovor.

Nakon toga osvanuo je još jedan grob nekoliko metara poviše, a Novosel je krenuo u traženje pravde - od ureda do ureda. Prebacivali su ga, kaže, od Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, Zagrebačkog holdinga, do pravne službe Gradskih groblja. Prošli je mjesec pokucao i na vrata samog direktora Gradskih groblja Roka Gruje, ali, kaže Novosel, ni Gruje mu nije znao pomoći.

Direktor Gruje mu je, kaže, obećao da će se to riješiti i elegantno ga otpravio do pravne službe. Do danas nikakav odgovor nije dobio.

Gradska groblja: Mi ne radimo otkup zemlje, to je u domeni Grada

Obratili smo se Gradskim grobljima s pitanjem jesu li upoznati sa slučajem Jurja Novosela i kako je moguće da se ljudima prodaju grobna mjesta na tuđem posjedu.

Također nas je zanimalo jesu li istražili pod kojim su se okolnostima prodavala grobna mjesta izvan groblja te kako namjeravaju riješiti tu situaciju. Odgovorili su, ukratko, da "podružnica Gradska groblja ne vrši otkup zemljišta", nego da je to u domeni Grada Zagreba.

- Ta parcela ima 24 suvlasnika od kojih je jedan i Grad Zagreb, pa za navedena grobna mjesta nije utvrđeno na čijoj se točno parceli nalaze. Također, pregle-dom dokumentacije ustanovili smo da su ta grobna mjesta kupljena prije 1993., što je prije nego što je podružnica Gradska groblja preuzela groblje u Čučerju na upravljanje od lokalne samouprave - tvrde oni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:21