PROTIV SPALIONICE

Prosvjed građana u Maksimiru: ‘Bio je cilj da projekt prođe ispod radara, sada nam je jasno i zašto‘

Nitko nam se još nije obratio ni iz Ministarstva, a ni iz bolnice, dok s Gradom Zagrebom nismo imali ozbiljne razgovore - rekla je Maris Špero
 Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević trebao bi zaviriti u sebe i pronaći zelenu akciju odnosno tragove svoje prošlosti i zauzeti stav o projektu izgradnje spalionice Rebro jer još uvijek se na tu temu nije službeno očitovao - poručila je gradskim vlastima Maris Špero, predvodnica građanske inicijative ‘Stop spalionici Rebro‘, s prosvjeda koji su jučer organizirali, a na kojem se u Maksimiru okupilo oko 300 nezadovoljnih građana.

Inicijativa se protivi spalionici u sklopu bolnice Rebro čija se gradnja planira. Predvodnica Inicijative Špero je s prosvjeda poručila da su dosad prikupili oko deset tisuća potpisa protiv spomenutog projekta za koji traže da se u potpunosti obustavi.

- Nitko nam se još nije obratio ni iz Ministarstva, a ni iz bolnice, dok s Gradom Zagrebom nismo imali ozbiljne razgovore, a oni se službeno još nisu niti izjasnili po pitanju tog projekta - kazala je Špero dodajući da oni žele da se odustane od projekta. Smatraju da se gradnja planira u pregusto naseljenom dijelu grada te da nisu ni napravljene sve potrebne studijem koje bi opravdale samu gradnju Građanska inicijativa organizirala je povorku koja se kretala na trasi park Maksimir - Bukovačka - Kišpatićeva - Gorjanovićeva, uz zaustavljanje ispred glavnog ulaza u KBC Zagreba.

Građani su se na prosvjedu pojavili s transparentima s kojih su poručivali ‘Spalimo kapitalizam, a ne zdravlje‘, ‘Gdje ima dima, nema zdravlja‘, ‘Stop spalionici‘...

Na prosvjedu su se od političara pojavili Igor Peternel i Ivica Lovrić. Na prosvjedu su se pojavili brojni građani četvrti Maksimir, a jedna majka ljutito je prokomentirala:

- Sad nam još samo to treba, nije dovoljno da imamo Jakuševec.

Inicijativa se, naime, organizirala početkom godine otkako javno poručuju da taj projekt ne žele u svom kvartu jer ga smatraju prvenstveno štetnim za zdravlje te da je neopravdan i neozbiljan projekt. Smatraju da je nezamislivo je da netko želi graditi spalionicu u gusto naseljenom području. Sigurnost takvih pogona je upitna i baš zbog toga treba odustati, poručuju uglavnom iz te građanske inicijative. Inicijativa je već ranije analizirala studiju o spalionici i iznijeli su glave točke zabrinutosti zbog kojih traže potpuno odustajanje od projekta.

- Temeljitim pregledom utvrdili smo brojne propuste, nepodudarnosti, nezakonitosti i neistine - tvrdi Maris Špero, predstavnica Inicijative. Ranije su već isticali kako javna rasprava na ovu temu bila otvorena s minimalnim rokom.

- Očigledno je cilj da ovaj projekt prođe ispod radara, a sada je s obzirom na količinu nepravilnosti, laži i nezakonitosti jasno i zašto - ukazuje Špero. Tvrdi da cijeli postupak vezan uz izradu studije nije transparentan i u skladu s osnovnim demokratskim standardima, dok se u inozemstvu ovakve studije rade na rok od dvije godine, referirajući se na Austriju i Njemačku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:42