NOVA FAZA

Prosvjednici proglasili pobjedu: Povlačimo se jer smo dokazali nezakonitosti

Zagreb, 180610.Prosvjednici iz Varsavske prekinuli su prosvjed i uklonili su ogradu na kojoj su spavali, a prosvjedi ce se nastavit u skoro vrijeme.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije povukli su se iz Varšavske ulice, nakon što su više od mjesec dana blokirali radove na auto-rampi koja se trebala izgraditi za podzemnu garažu projekta Cvjetni investitora HOTO grupe.

Nešto prije 14 sati prosvjednici su počeli s micanjem ograde na kojoj su bdjeli gotovo 40 dana; ostavili su je u dvorištu ispred zgrade HOTO grupe, a na nekim stupovima ostali su visjeti samo koferi s naljepnicama ‘ Remetinec’.

Privremeno povlačenje iz Varšavske ulice dogodilo se nakon što je Državno odvjetništvo na temelju mišljenja Ministarstva kulture zaključilo da je bilo odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja koeficijenta izgrađenosti unutar bloka i na dio koji se odnosi na auto-rampu u Varšavskoj.

Stoga, aktivisti smatraju da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, na temelju koje je i izmijenjen Generalni urbanistički plan, nezakonita.

Od Skupštine traže da stavi izvan snage te odluke kako bi se mogla poništiti lokacijska dozvola i privremeno rješenje o zauzimanju javne površine u Varšavskoj, a od nadležnih institucija zahtjevaju ispitivanje kaznene odgovornosti bivše pročelnice Zavoda, Doris Kažimir, koja je stavila svoj potpis na suglasnost.

- Nakon 3,5 godine naših tvrdnji, ovo je prvi put da imamo službenu povrdu da je bilo nezakonitosti. Sada je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor. U slučaju bilo kakvih radova u Varšavskoj, mi ćemo blokirati cijeli projekt - rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.

Prosvjedi micanjem iz Varšavske ne staju, a sada će se aktivisti usmjeriti na nadležne institucije.

- Iz Varšavske odlazimo privremeno i bilo kakva aktivnost za nas će značiti provokaciju za organiziranjem masovnih prosvjeda i nismo sigurni da ćemo moći tada kontrolirati situaciju - poručio je Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Horvatinčić: Pošteno sam dobio kredit, ovo je politički progon

S druge pak strane, investitor projekta Cvjetni, Tomislav Horvatinčić, smatra kako Ministarstvo kulture nije nadležno za projekt Cvjetni, a sumnje na nezakonito dobivanje kredita od Hypo banke odbacuje i naziva ih zlonamjernim.

- Instrument osiguranja za dobivanje kredita od 30 milijuna eura nije bilo založno pravo na nekretninama na kojima su stavljene zabilježbe, već depozit od prodaje trgovačkih društava iz 2005., udjel u investicijskim fondovima, te zgrada Kina Zagreb čija je vrijednost 4 milijuna eura. Dakle, kredit je odobren zbog osiguranja od 34 milijuna eura i hipotekom na nekretninama u bloku čija je vrijednost bez građevinskih radova 45 milijuna eura - tvrdi Horvatinčić koji kaže da dovođenje koruškog zastupnika iz redova Zelene stranke koji istražuje poslovanje Hypo grupe predstavlja dobro organiziranu političku hajku protiv njega osobno i projetka Cvjetni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:55