SUDBINA MAKSIMIRA

Protukandidati protiv gradnje novog Istoka: ‘Odluka je ishitrena. Evo što treba napraviti‘

Jelena Pavičić Vukičević je najavila da grad kreće u gradnju nove tribine stadiona Maksimir. Njezina najava nije dobro prihvaćena
Tribina Istok
 Damir Krajac/Cropix

Najavu v.d. gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević, nove predsjednice Stranke rada i solidarnosti BM 365, s ambicijom da na izborima ukloni oznake v.d.-a, da kreće u akciju rušenja istočne tribine maksimirskog stadiona, stradale u potresu, i to odmah - njezini su konkurenti proglasili "teškom improvizacijom, dokazom da nastavlja tradiciju vođenja Zagreba prema uzoru na svoga nedavno preminula šefa Milana Bandića".

Maksimirski stadion sagrađen je u velikoj graditeljskoj eri Većeslava Holjevca, prije potresa u Skoplju, kada nije bilo obveze protupotresne gradnje; istočna tribina stoji na drvenim pilotima i u najlošijem je stanju od svih maksimirskih tribina, a statičari predviđaju da bi nova podrhtavanja za nju mogla biti fatalna.

Jeftinija varijanta

Najbolje je rješenje da se sruši, a istodobno da se pokrene postupak izrade arhitektonskog nacrta za gradnju nove, objavila je Jelena Pavičić Vukičević, ali nije otkrila koliko bi trebalo koštati rušenje 5000 tona teške stare i gradnja nove.

Tomislav Tomašević, čelnik Možemo, kojemu ankete proriču izbornu pobjedu, zagovara cjelovita, a ne parcijalna rješenja i "stvarno ga zanima koliko košta ideja Jelene Pavičić Vukičević". Po njemu, trebao bi se rušiti cijeli stadion i izgraditi novi na istom mjestu, kao jeftinija varijanta od završetka obnove postojećeg, u koju je potrošeno više od 500 milijuna kuna.

Kaže da zna kako bi riješio financiranje. No prije toga valjalo bi transformirati sam klub: "U Gradskoj skupštini smo upozoravali na problematični postojeći model upravljanja u Dinamu, u kojem jedino jedan posto članova kluba ima mogućnost biti birano u upravni i nadzorni odbor te skupštinu, umjesto demokratskog modela koji vrijedi za sve udruge građana, a to je princip jedan čovjek - jedan glas. Demokratsko odlučivanje i mehanizmi nadzora najbolje bi spriječili daljnje financijske malverzacije".

A to je i ključan uvjet da bi se Dinamu dodijelilo pravo građenja ili dugoročne koncesije, kako bi sami mogli iz svojih prihoda dovršiti stadion, za što su već i sami iskazali interes. Grad bi se tako, tumači Tomašević, oslobodio obveze dovršetka "obnove" od 50 do 100 milijuna eura, kao i troškova održavanja. Dinamo bi, pak, dugoročno raspolagao stadionom kojim bi mogao kreditirati i izgradnju po niskim kamatnim stopama.

Do dovršetka maksimirskog stadiona, Grad bi financirao adaptaciju stadiona u Kranjčevićevoj ulici, kojom bi se dobilo još tri tisuće mjesta i riješio nedostatak za potrebe UEFA-ine četvrte kategorije stadiona, Dinamo bi europske utakmice mogao igrati kod kuće, a ne stotinama kilometara izvan Zagreba.

Postoji li projekt

SDP-ov Joško Klisović isto ne bi rušio samo istočnu tribinu, nego "do temelja cijeli stadion" i izgradio novi, u suradnji s Dinamom, koji je već iskazao želju uključiti se u financiranje.

"Ne mora sve to ići na teret grada, stanje financija je takvo da je teško očekivati da bi Grad sam mogao financirati izgradnju, nužno je da u izgradnji sudjeluju i Grad, i klub i Hrvatski nogometni savez".

Klisović odluku v.d. gradonačelnice smatra lošom improvizacijom te podsjeća na "sjajne primjere u susjedstvu, gdje su za znatno manji novac izgrađeni višenamjenski moderni stadioni, a jedan od njih je i Groupama arena u Budimpešti za 25.000 gledatelja za oko 300 milijuna kuna".

Sadašnje stanje naziva sramotnim: "Nakon potresa prije godinu dana trajno je oštećena istočna tribina, i upitno je hoće li se navijači ikada na nju moći vratiti. Stadionom se godinama ne upravlja ispravno, zbog čega je ukupno ulaganje u stadion došlo do 800 milijuna kuna, bez vidljivih rezultata".

Vesna Škare Ožbolt začuđena je "ishitrenim i neodgovornim odlukama" Jelene Pavičić Vukičević: "Ona nastavlja Bandićevim stilom upravljati gradom, a da nije pitala ni građane ni Skupštinu. Nerealno je da na ovoj funkciji, dva mjeseca pred kraj mandata, donosi takve odluke, bez ikakve vizije o obnovi cijelog stadiona. Veliko pitanje o kojemu Skupština treba odlučiti je i je li napravljen projekt rušenja; koliko znam, građevinska dozvola davno je istekla. Gdje su studije? Što kaže struka? Gdje je procedura za takvu odluku?", rezolutna je Vesna Škare Ožbolt, koja svoju ideju maksimirskog stadiona tek planira predstaviti.

HDZ-ov Davor Filipović kratko kaže: "Dinamu treba novi stadion! Parcijalna rješenja koja se odnose na Dinamov stadion nisu dobra. Naši dečki godinama postižu vrhunske rezultate, rasturaju bogate europske klubove, i trebaju imati uvjete kakve imaju svi veliki europski klubovi".

"Nema smisla da se ruši i obnavlja tribina, a da se ne zna kako će stadion izgledati u cjelini; ovo je samo predizborno obećanje", tvrdi Mostov Zvonimir Troskot koji smatra da "najprije treba razriješiti sve otvorene sporove i sukobljene interese oko kluba, a tek onda staviti na dnevni red sudbinu stadiona, o kojoj trebaju odlučivati članovi udruge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:15