MATEMATIČKI GENIJALCI

Prsti su im u zraku i stvaraju neke čudne oblike: Ivanu (8) je za rješenje trebalo točno 20 sekundi

- Nije to darovitost, iza uspjeha učenika stoji puno truda i rada - objašnjava Tamara Raspudić, učiteljica i voditeljica ove neobične škole

Program Super um

 Damir Krajac/Cropix

Četverogodišnjaci koji računaju s četveroznamenkastim brojevima, osmogodišnjaci koji u 30 sekundi zbrajaju i oduzimaju 50 nasumičnih brojeva ili pak desetogodišnjaci koji u nekoliko sekundi magično množe dvoznamenkaste brojeve - to je tipičan utorak u školi mentalne aritmetike Malac Genijalac u Bužanovoj ulici u Zagrebu.

Na ulazu u školu stvorila se gužva, a društvo u hodniku prilično je raznoliko - od djece vrtićke dobi koja jedva dosežu ploču do ozbiljnih školaraca koji to što su naučili već koriste u redovnoj školi, pa su sad, kako sami kažu, najpametniji u razredu. Počinje borba za najbolje mjesto u učionici, a samo nekoliko sekundi kasnije tišina i potpuna koncentracija. Kreće ponavljanje naučenog i natjecanje tko će prvi pred ploču demonstrirati naučeno.

Za zagrijavanje učiteljica zadaje zadatak 998,796.432 puta 11, osmogodišnjem Ivanu za izračun točnog rješenja trebalo je 20 sekundi, kraće nego da taj rezultat izgovori. Učiteljica Martina zatim pali računalo, na ekranu se nevjerojatnom brzinom izmjenjuju brojevi, a razred "na prste" računa rezultat.

Prsti su u zraku i stvaraju neke lude oblike. Za ovu metodu računanja dovoljna je jedna ruka i poznavanje Hikari mentalne aritmetike. Kako to izgleda u praksi pokazali su nam Dominik (10), Mak (9), David (8) i nešto mlađa Rita (7).

- Idem u treći razred, a na mentalnu aritmetiku dolazim već dvije godine. Prije sam iz matematike imao četvorke, sad redam samo petice - rekao je Mak.

Adrian (10), koji pohađa program Super um, već četiri godine polaznik je ove posebne škole. - Zabavljam se i učim, Jona i ja smo najpametniji u razredu - zaključio je učenik koji je bio najaktivniji kad je na red došlo množenje, jedan od segmenata programa mentalne matematike.

image

Adrian i Jona

Damir Krajac/Cropix

- Nije to darovitost, iza uspjeha naših učenika stoji puno truda i rada - objašnjava Tamara Raspudić, učiteljica i voditeljica škole čiji polaznici često ostvaruju vrhunske uspjehe na matematičkim natjecanjima.

U hodniku susrećemo bivšu Miss Hrvatske Maju Cvjetković Kević, koja je na nastavu dovela svoju petogodišnju kćer Vitu. Malena Vita prošle godine završila je program Numicon za najmlađe, a zatim je nastavila učiti na programu mentalne aritmetike.

- Došla je doma s Malca Genijalca i riješila tri stupca troznamenkastih brojeva, suprug je prolazio uz stol, zastao i rekao: ‘Isuse, ona je to točno riješila‘. Nevjerojatno je da dijete od pet godina, koje tek za dvije godine kreće u školu, rješava takve zadatke - ponosna je mama Maja.

image

Program Mentalne aritmetike

Damir Krajac/Cropix

Idejom je oduševljen i tata Joško Mrndže, koji je čekao da njegov sin Niko završi s nastavom. Rekao je da Niko oduvijek voli brojeve i kako mu je gušt raditi u poticajnom okruženju.

Za treniranje mladih mozgova zaslužne su učiteljice koje, da bi radile u ovoj školi, moraju završiti posebnu edukaciju. Martina Mateljić, Tamara Raspudić, Nikolina Moretić i Matea Perović znanje prenose malcima genijalcima. Nastava se održava jednom tjedno u trajanju tri školska sata, a ovisno o programu broj polaznika ograničen je na od osam do 12 učenika.

image

Martina Mateljić, Tamara Raspudić, Antica Filipović Grčić, Nikolina Moretić i Matea Perović

Damir Krajac/Cropix

U školi postoje tri programa: Numicon (od 3 do 6 godina), Mentalna aritmetika (od 6 do 12 godina) i Super um (od 10 do 17 godina). Oni najmanji, kad dođu u školu, ne znaju brojeve, čitati niti pisati, neki čak niti ne govore hrvatski jezik, ali to ne predstavlja prepreku.

- Korištenjem numicon-pločica brojevi se uče kroz više kanala. Svaka pločica razlikuje se oblikom i bojom te se na taj način stvara dublja percepcija broja. Svaki broj dijete može vidjeti, dotaknuti, spojiti s drugom pločicom i dobiveni oblik povezati s pločicom nekog drugog broja - objašnjava voditeljica škole.

Osim matematici, djecu poučavaju logičkom i kritičkom razmišljanju, odgajaju se djeca koja promišljaju ideje. Prednost je i to što nema ocjena ni pogrešnih rezultata, pa onda nema ni stresa.

- Imamo četverogodišnjeg učenika koji ne govori hrvatski, majka mu je Španjolka, a otac Rus. S učiteljicama komunicira na engleskom, super je prihvaćen u grupi, pa je u društvu drugih učenika počeo učiti jezik. Djeca su kao spužve, mogu stvarno sve savladati ako im pokažete kako - tvrdi Raspudić.

image

Program Numicon

Damir Krajac/Cropix

Stupanj više program je mentalne aritmetike koji se provodi pomoću abakusa: prvo se uče pisati brojevi i početno računanje, a kasnije se ubacuje u petu brzinu, što su nam učenici demonstrirali zbrajanjem broja jedan do sto i množenjem peteroznamenkastog broja jednoznamenkastim.

Da uistinu nemaju strah kad vide "kobasicu" od zadatka pokazali su svi do jednoga, a voditeljica objašnjava da je za to zaslužan njihov stav da ako znaš računati do devet, znat ćeš i do 999. - Danas je popularno smatrati matematiku teškom i strašnom, mi se trudimo promijeniti tu predrasudu - rekla je Tamara.

image

Jan i Mia na programu Mentalne aritmetike

Damir Krajac/Cropix

Od trećeg razreda oni ambiciozniji mogu nastaviti s programom Super um, mentalnom matematikom koja se bazira na redovitom školskom programu uz dodatne teme koje obrazovni sustav ne nudi.

- Ne učimo djecu šablonski, trudimo se učiti ih stvarima koje su im zanimljive. Kažemo neki datum, recimo 17. lipnja 1976., a dijete pomoću određenih postupaka i skraćivanja u nekoliko sekundi može izračunati koji je to bio dan u tjednu - objašnjava voditeljica.

image

Program Super um

Damir Krajac/Cropix

Osim svih tih programa, postoji i onaj takozvanog "pobjedničkog učenja", tijekom kojeg se savladavaju tehnike brzog čitanja i stvaranja mentalnih mapa uz prihvaćanje tehnika za brže učenje. Suvlasnica škole Antica Filipović Grčić najavila je i program koji će s radom početi iduće školske godine pod nazivom Malac Sveznalac. Na njemu će djeca učiti hrvatski jezik, zanimljivosti iz opće kulture, geografije, svemira i određene elemente iz Numicon programa.

Cijena programa kreće se od 80 do 130 eura mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:37