RUŠI SE ‘ISTOK‘!

Prva odluka Bandićeve nasljednice: Grad kreće u gradnju nove tribine stadiona Maksimir

Sanacija tribine stajala bi oko 15 milijuna kuna pa su u Gradu Zagrebu procijenili da ju je bolje srušiti
 Jutarnji list

Istočna tribina stadiona Maksimir rušit će se, a na tom će se mjestu graditi nova. Odluka je to koju je Jutarnjem listu danas potvrdila Jelena Pavičić Vukičević, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba.

Time je maksimirski stadion u dva dana zabilježio dva povijesna trenutka. Prvi u četvrtak senzacionalnom pobjedom Dinama nad Tottenhamom, a drugi danas ovom gradskom odlukom koja bi mogla biti uvertira u dugoiščekivanu novu vizuru maksimirskog stadiona.

Nesigurna za gledatelje

- Različite su se ideje iznosile oko gradnje i sanacije maksimirskog stadiona, ali istočna je tribina prioritet. Budući da je stradala u potresu i nije sigurna za primanje gledatelja, najbolje je rješenje da se sruši, a istodobno da se pokrene postupak izrade arhitektonskog nacrta za gradnju nove - rekla nam je Pavičić Vukičević, dodajući da Grad s realizacijom rušenja planira krenuti odmah.

image
Jelena Pavičić Vukičević
Damir Krajač/Cropix

Kako bi točno nova tribina trebala izgledati te koliko će stajati rušenje 5000 tona teške stare i gradnja nove, zasad još nije poznato.

Prema riječima Pavičić Vukičević, arhitektonski plan i javni natječaj za idejno rješenje tek predstoje. No, u svakom slučaju, kako su i inženjeri zaduženi za pregled stadiona utvrdili, sanacija istočne tribine nužna je odmah jer bi u slučaju novog potresa u Zagrebu cijela konstrukcija mogla propasti.

image
Damir Krajač/Cropix

Nije protupotresna gradnja

Potvrdio nam je to i inženjer Miljenko Srkoč, vlasnik tvrtke Smagra koja je radila projektni zadatak rekonstrukcije istočne maksimirske tribine, objašnjavajući kako je do ideje došlo. Ukratko, kaže, zaključili su da "neka ulaganja u sanaciju jednostavno nisu isplativa".

Naime, iako je na stolu bilo nekoliko opcija kako riješiti potresom oštećenu istočnu tribinu, među ostalim i stabilizacijom koja bi stajala od pet do 15 milijuna kuna, ipak se kao dugoročno najisplativija varijanta pokazalo kompletno rušenje i gradnja nanovo.

- Jedna od opcija bila je stabilizacija tribine za slučaj potresa armirano-betonskim dijelovima, koja bi stajala oko četiri milijuna kuna, ali to je odgađanje problema jer gledatelji opet ne bi mogli na tu tribinu, iako bi se time zaštitile građevine ispod, kotlovnica, skladišta - objašnjava Srkoč.

Foto - Oštećenja Istočne Tr... by

Druga opcija, navodi, koja bi stajala oko 15 milijuna kuna, bila bi opsežnija rekonstrukcija cijele tribine tako da može sigurno primati gledatelje. Međutim, ako se već ide u takva ulaganja, zašto krpati nešto staro kada se tim novcem može sagraditi novo.

- Problem je u tome što je istočna tribina u najlošijem stanju od svih maksimirskih tribina. Razlog je i neodržavanje, ali i to što je građena prije 60 godina, znači prije potresa u Skoplju nakon kojeg je i u Zagrebu uvedena protupotresna gradnja - kaže Srkoč, dodajući da cijela tribina stoji na drvenim pilotima, tehnici gradnje koja se ne koristi više od pola stoljeća, a dijelovi čelične konstrukcije opasno su korodirali.

Na slikama sa stadiona, koje je Jutarnji list ekskluzivno dobio, mogu se prvi put vidjeti stvarni razmjeri štete koju je zagrebački potres nanio istočnoj tribini. Među ostalim, vide se pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine, odlamanje zaštitnog sloja betona od glavne armature i vrlo opasna oštećenja kratkih konzola koje služe kao oslonci glavnih metalnih stuba.

image
Jutarnji list

Moguće miniranje

Ni Srkoč nam nije znao reći približan iznos rušenja i građenja nove tribine jer je, kako kaže, problem i to što je od gradnje prošlo 60 godina i dokumentacija se u međuvremenu zagubila, a nitko neće davati ponudu dok se ne znaju točne dimenzije tribine. To se mora zasebno provesti laserskim skeniranjem.

No, prema njegovim procjenama, cijela istočna tribina teži oko pet tisuća tona i ima nešto više od pet tisuća kvadrata. S obzirom na to da se ispod nje na nekim dijelovima nalaze građevine, potrebno je micati dio po dio konstrukcije, a za druge dijelove, kao što su čelični stupovi, opcija bi mogla biti i miniranje. Pritom će samo za odvoz građevinskog materijala, koji će poslije rušenja ostati, trebati oko 500 kamiona, što dovoljno govori o opsegu posla.

Istok oduvijek slovi kao mjesto pravih purgera

Istočna tribina oduvijek je slovila za mjesto pravih purgera. Dok je zapadna bila mjesto šminkera, sjeverna i južna Bad Blue Boysa ili gostujućih navijača, istočna je uvijek ostajala tribina naroda. Sagrađena 1961., prije potresa u Skoplju, ona natkriva zapadnu tribinu Igrališta "Hitrec Kacian".

Podignuta je nakon sjeverne i zapadne, u vrijeme Otta Hoffmana, tada utjecajnog direktora Dinama. Legenda kaže da je Hoffman od Tita osobno iskamčio da se novac koji je tada bio namijenjen za gradnju ruralnih cesta preusmjeri baš u gradnju istočne tribine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 17:17