SIMBOL GRADA

PRVI DOZNAJEMO: RUŠI SE DIO SJEVERNOG TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE 'Bit će uklonjen do razine do koje se srušio i vrh južnog tornja'

Donesena je odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 m3 kamena i teži oko 30 tona. Upotrijebit će se dizalica koja ima krak od 120 metara i može podići tu težinu
 Josip Ninković

Nakon niza pregleda i snimanja dronom statičari su jednoglasno zaključili da treba ukloniti dio sjevernog zvonika, jer prijeti urušavanje na stranu katedrale.

Odmah nakon potresa informaciju da je teško oštećen i sjeverni toranj dobili smo od stručnjaka koji su pregledali katedralu, ali u tom trenutku nitko nije želio potvrditi da će ga trebati ukloniti.

Statičari koji su se popeli do mjesta gdje su se vidjela oštećenja na prvi su pogled konstatirali da je došlo do pomaknuća od oko pet centimetara.

”Sjeverni toranj bit će uklonjen do razine do koje se srušio i vrh južnog tornja”, ekskluzivno za Jutarnji potvrdio je monsinjor Ivan Hren, koji sa strane Kaptola već duže vrijeme vodi obnovu katedrale.

Josip Ninković

Trenutačno se radi na više polja, prije svega na utvrđivanju načina demontaže dijela tornja koji je međusobno povezan po visini sa šipkama i kao takav je krut.

Zbog toga je donesena odluka o skidanju kompletnog dijela zvonika koji ima oko 15 m3 kamena i teži oko 30 tona, s dizalicom koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu.

U isto se vrijeme zaštićuje krov katedrale neposredno uz sjeverni zvonik s drvenim platicama. U samoj katedrali zaštićuju se oltari uz sami zvonik i kamenu propovjedaonicu iz XVII stoljeća.

U svetištu su zbog napuknuća svodova zaštićeni sarkofag kardinala Alojzija Stepinca i demontirani su samo dijelovi Ackermannovog oltara, a ubrzano se vrše i pripreme za skidanje deset drvenih kipova proroka u apsidi.

Da su velika oštećenja na katedrali koja se odmah nakon potresa nisu vidjela potvrdio je i monsinjor Hren koji je sa grupom stručnjaka obilazio katedralu.

Odmah je pripremljen i građevinski lift za transport za pristup tavanskim prostorijama gdje je uočen lom kamena južne zabatne kućice u koji je udario dio tornja i križa. Na sjevernom tornju puknula je sajla koja je držala križ, a odmah su uočene i pukotine svodova.

Nekoliko dana poslije potresa stručnjaci su uočili i veća oštećenja svodova iznad apside, kao i puknuće zidova. Ti su pomaci zidova slomili rozete u prozorima na apsidi, a došlo je i do velikih oštećenja vitraja u samoj katedrali.

Tada su stručnjaci vidjeli i da je sjeverni toranj zaista jako oštećen, da je došlo do vertikalnog puknuća na spoju zidova apside i lađe. Po izlasku na samu skelu južnog tornja uočeno je da se nova zapadna fijala s treće galerije se odlomila i pala na skelu.

Nađena je i odlomljena jugoistočna rigalica na trećoj galeriji. Kod toga pregleda skele uklonjeni su dijelovi koji su pali s tornja, a visili su na zaštitnom platnu.

Damir i Ivan Foretić

Penjanjem po sjevernom tornju do visine 75 metara uočeno je oštećene zida kamenog stubišta, te su vidljive manje pukotine u svodovima tornja.

Na dijelu II galerije se nalazi i kraj čeličnog užeta promjera 15 milimetara koje spaja vrh zvonika i povezuje ga s protuutegom od oko 4 tone.

Na snimljenim fotografijama uočena su određena oštećenja na kamenim elementima sjevernog tornja. „Nakon pregleda video snimaka iz drona potvrđena su znatna oštećenja, a nakon ponovnog snimanja u subotu zaključak statičara članova naše stručne komisije i kolega iz radne skupine bio je nažalost jednoglasan - treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale!“, zaključuju na Kaptolu.

U potresu 22. ožujka srušio se kameni vrh južnog tornja, a lom se dogodio u visini lanterne na 92 m. „Srušen je dio zvonika u visini od 10,30 m , na čijem vrhu je bio pričvršćen pozlaćeni križ s gromobranskim šiljkom, ukupne visine 3,20 m.

Kameni elementi su pali dijelom na skelu, koja se upravo prilagođavala za radove završene III. faze obnove južnog zvonika, i pri tom su oštetili dio treće galerije dovršene netom prije Božića“, izvijestili su s Kaptola u srijedu.

Kako su nadalje pojasnili jedan dio tornja pao je na krov katedrale kojeg je također oštetio i probio na više mjesta, najveći dio kamenih elemenata pao je pak u dvorište između katedrale i Nadbiskupskog dvora dok je sam vrh „jabuka“ pronađena na tavanu dvora gdje se i zadržala.

„Metalni pozlaćeni križ obnovljen i postavljen 2013. godine, raspao se u brojne dijelove budući je izrađen od ploča debljeg bakrenog lima s metalnom potkonstrukcijom. Dijelovi križa pronađeni su raspršeni na skeli, na krovu katedrale, a dio dijelova je bio ispod kamena na dvorištu“, ističu u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:46