Prvi tramvaji iz remize na Blatu kreću do 2012.

ZAGREB - Nova ZET-ova remiza gradit će se u Blatu, a već sada početkom godine počet će prikupljanje dokumentacije za lokacijsku dozvolu te izrada studije o zaštiti okoliša, nakon čega kreće natječaj za izradu projekta, za koji je već osigurano oko 60 milijuna eura.



Tako bi se stara remiza, bude li se sve odvijalo prema planovima, trebala preseliti s Trešnjevke na novu lokaciju za tri do četiri godine, najavio je direktor ZET-a Ivan Tolić.  - Usvajanjem GUP-a u studenome su stvorene sve pretpostavke za gradnju remize na lokaciji u Blatu.



Sredstva će biti osigurana djelomično kompenzacijom sadašnjeg prostora na Trešnjevci, a djelomično obveznicama Holdinga. Postojao je i plan obnove trešnjevačkog spremišta i okretišta, ali je obustavljen jer se utvrdilo da je neisplativ - objasnio je direktor Tolić.



Dodaje da postojeća remiza više ne zadovoljava potrebe koje diktira modernizacija koju ZET trenutno provodi. Ljubljanica je, naime, kada je sagrađena 1936., pripadala gradskoj periferiji, a sada je gotovo u središtu grada.



Glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić objasnio je da gradnja novog okretišta i spremišta podrazumijeva i uspostavu novih tramvajskih koridora kroz Novi Zagreb, a lokacija u Blatu je, kaže, zadovoljavajuća.



- Gradnjom novog prostora dobit ćemo veće kapacitete i viši standard. Lokacija je dobra i zbog neposredne blizine Arene koja će biti sagrađena u Laništu - rekao je Jurić.



Gradnji remize u Blatu protivio se Zavod za planiranje izgradnje grada, ali ono je ipak istisnulo Prečko, Jakuševac i ranžirni kolodvor, koji su proteklih godina bili spominjani kao moguće lokacije za novo spremište. U Zavodu su upozoravali da je taj prostor suviše vrijedan da bi bio namijenjen “servisiranju” tramvaja.



Iako su u ZET-u dugo tajili lokaciju na kojoj bi okretište trebalo biti sagrađeno, cijena građevinskog zemljištu u Blatu u posljednjih godinu dana porasla je za čak 100 posto, tako da prosječan četvorni metar zemljišta ondje iznosi oko 200 eura, a trenutno se na portalu Centar Nekretnina građevinska zemljišta u Blatu prodaju već i za 300 eura po četvornom metru.



Istraživanja pokazuju da “Blato postaje zlato” nakon početka gradnje rukometne Arene za 15.400 gledatelja te nakon najave gradnje najvećeg shopping centra u Zagrebu i najavljene gradnje poslovno-stambenih kompleksa, hotela i stanice za lakošinsku željeznicu.




Prodajom zemljišta na Trešnjevci Grad će zaraditi oko 40 mil. eura

Kako neslužbeno doznajemo, na površini od oko 82 hektara na Ljubljanici, gdje se nalazi današnja remiza, bit će sagrađeni poslovno-stambeni kompleksi.



Prodajom zemljišta od 82.000 četvornih metara na Remizi na Trešnjevci, Grad bi prema predviđanjima stručnjaka zaradio više od 40 milijuna eura. Naime, istraživanja Croazille pokazuju da cijena građevinskog zemljišta na Trešnjevci doseže i 800 eura po četvornom metru. No, s obzirom na to da je riječ o vrlo velikom zemljištu pretpostavlja se da će njegova cijena iznositi oko 500 eura po kvadratu te će se ondje moći sagraditi oko 1000 stanova po prodajnoj cijeni većoj od 2000 eura po četvornom metru. 


Mila Batinica, Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:52