CIRKUS U ZAGREBU

Prvo su ‘bandićevci‘ izgurali Peternela s mjesta potpredsjednika Skupštine, a sad se sprema osveta: ‘Imam to pravo!‘

Predsjednik zagrebačkog DP-a istu je poziciju okupirao do veljače kada ga je s mjesta izgurao Nenad Predovan

Igor Peternel na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba
 

 Tomislav Kristo/Cropix

Gradska oporba želi smijeniti potpredsjednika Gradske skupštine Nenada Predovana, inače zastupnika stranke Bandić Milan 365, a na njegovo mjesto staviti Igora Peternela, zastupnika Domovinskog pokreta.

O inicijativi gradske oporbe za izbor novog potpredsjednika, koja je uvrštena na dnevni red sjednice Gradske skupštine, zagrebački će skupštinari odlučivati 8. prosinca.

Inače, Peternel, predsjednik zagrebačkog DP-a, već je bio potpredsjednik Gradske skupštine. Ostavku na to mjesto dao je u veljači ove godine nakon što ga je istom inicijativom oporbe "izgurao" baš "bandićevac" Nenad Predovan, inače politički tajnik stranke BM 365.

Naime, Gradska skupština ima četiri potpredsjednika, a dva se biraju iz redova skupštinske manjine. Pritom važi pravilo da se dva manjinska potpredsjednika biraju iz oporbenih klubova s najviše zastupnika. Recimo, klub HDZ-a i HSLS-a ima šest zastupnika i time sigurnog potpredsjednika Mislava Hermana.

Međutim, preostala je oporba uvijek na vagi. Tako je, kada je Miroslav Škoro napustio Domovinski pokret i postao nezavisni gradski vijećnik (koji tamo rijetko dolazi), klub DP-a pao s pet na svega četvero zastupnika. Onda je Klub BM 365 iskoristio Škorin odlazak i činjenicu da su brojniji klub (pet zastupnika), da Predovana stave na mjesto potpredsjednika.

Situacija se sada okrenula.

Nakon što je Ivica Lovrić, dugogodišnji suradnik Milana Bandića i bivši savjetnik u gradskom uredu, napustio klub "bandićevaca" u skupštini, oni su, dakle, pali na samo četiri zastupnika. Domovinski pokret je odlučio revanširati. Sada su oni raspisali inicijativu za novim potpredsjednikom (Peternelom), a u tome ih je podržao i - Ivica Lovrić.

Igor Peternel rekao je za Jutarnji list da će inicijative vjerojatno proći, iako oba Kluba sada imaju jedan broj zastupnika (4).

- Biti potpredsjednik Skupštine je čast i priznanje, ali zapravo to ne znači ne osobite povlastice, nego znači imati više posla. Ali, Domovinski pokret, koji je imao i gradonačelničkog kandidata u drugom krugu (op.a. Miroslav Škoro), na to ima pravo - komentirao je kratko.

Na pitanje kako je pala odluka da baš on opet uzme tu funkciju, odgovorio je da ta mjesta tipično pripadaju predsjednicima stranaka.

- Imate Hermana koji je šef zagrebačkog HDZ-a i jedan potpredsjednik Skupštine, a kako sam ja predsjednik zagrebačkog DP-a onda se isto odnosi i na mene - objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:08