StoryEditor
BUKNULA OVISNOST

Psihijatar upozorava: ‘Potrošnja kokaina u Zagrebu porasla je tri puta u odnosu na prije‘

Na Međunarodni dan borbe protiv droga Ivan Čelić ustvrdio je kako se samo u Zagrebu dnevno troše goleme količine kokaina na 1000 stanovnika
Image: 92265346, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: -/Panthermedia/Profimedia
 -/Panthermedia/Profimedia

Psihijatar na zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić upozorio je u petak, na Međunarodni dan borbe protiv droga, da se u Zagrebu dnevno potroši 395,6 miligrama kokaina na tisuću stanovnika što je tri puta više nego prije pet godina.

"Na području grada Zagreba dnevno se potroši 395,6 miligrama (2018. - 234,5 miligrama) kokaina na 1000 stanovnika što je tri puta više kokaina nego prije pet godina", navodi u priopćenju Ćelić koji je i HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

Dodao je da Zagreb, koji je u okviru međunarodne studije sudjelovalo u praćenju droge u otpadnim vodama, među prvih dvadesetak gradova kad je riječ o dnevnoj potrošnji amfetamina i ecstasya (145,7 mg amfetamina, 36,5 mg ecstasya).

Ćelić upozorava kako je nestabilnost izazvana epidemijom COVID-19 dovela do ubrzane prilagodljivosti pa su 'darkweb' tržište droga, socijalne mreže i aplikacije dobile veću ulogu u osiguravanju dostave droga.

Konzumenti kanabisa, od straha zbog nedostatka, počeli su ga kupovati u većim količinama što je dovelo do njegovih sniženih maloprodajnih cijena, ali i veće domaće proizvodnje.

Uz to, zabilježeno je povećanje cijena te smanjenje čistoće kokaina, a krijumčarenje pomorskim putem se nastavlja, dok se ono zračnim putem iz razumljivih razloga drastično smanjilo.

image
Psihijatar Ivan Ćelić
Bruno Konjevic/Cropix

Ćelić navodi i da je povećana potražnja za sintetskim drogama kao što su amfetamini, dok je uslijed otkazivanja koncerata i festivala primijećena smanjena konzumacija MDMA.

Podsjeća kako su preliminarni rezultati anketnog istraživanja provedenog 2019. u Hrvatskoj pokazali stabilan trend konzumacije ilegalnih droga kod populacije od 15 do 64 godine te blagi porast njihove konzumacije među populacijom od 15 do 34 godine u odnosu na prošli val istraživanja.

Kanabis se najviše koristi

Najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj jest kanabis. Barem jednom u životu konzumiralo ju je 19 posto osoba od 15 do 64 godine, a njih osam posto ju je konzumiralo zadnjih godinu dana. Kanabis je u dobi od 15 do 34 godine bar jednom probalo 33 posto osoba, a njih 18 posto u zadnjih godinu dana.

Druga najčešće konzumirana ilegalna droga među populacijom od 15 do 34 godine bio je kokain, za razliku od prošlog vala istraživanja iz 2015. kada su na drugom mjestu bili amfetamini.

Kanabis je najčešće konzumirana droga i u Europi, a njeno se maloprodajno tržište procjenjuje na 11,6 milijardi eura, dok je drugi kokain s procijenjenim maloprodajnim tržištem od 9,1 milijardi eura.

"Protekle godine 25 milijuna Europljana (u dobi od 15 do 64 godine) konzumiralo je kanabis, dok je oko 4 milijuna Europljana protekle godine konzumiralo kokain. Heroin, drogu s dugoročno najrazornijim posljedicama po pojedinca i društvo, konzumira oko 1.3 milijuna Europljana, a većina heroina potječe iz Afganistana, Irana i Pakistana", upozorava Ćelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2020 15:16