JELENA PAVIČIĆ VUKIČEVIĆ

‘Radimo na tome da ustanovimo zašto je izgradnja žičare toliko koštala, a inzistirat ću na isprici od Tomaševića‘

Pokojni gradonačelnik i ja smo imali različite stilove, ali smo se zato i dobro slagali, rekla je Pavičić Vukičević
Jelena Pavičić Vukičević
 Ronald Gorsic /cropix

Privremena gradonačelnica Zagreba i kandidatkinja na lokalnim izborima Jelena Pavičić Vukičević danas je izašla iz izolacije nakon što je preboljela covid. Gostujući u RTL Direktu kod Zorana Šprajca, Pavičić Vukičević je rekla kako još osjeća umor, ali i da je dobro prošla.

- Ja sam masku nosila i na otvorenom. Kad je mene nazvala epidemiologinja iz Nastavnog zavoda ''Dr. Andrija Štampar'', rekla mi je da je britanski soj zapravo soj gdje se često ne prepoznaje od koga ste se zarazili. Ja u svojoj okolini nisam imala nikog za koga sam znala da je zaražen, rekla je privremena gradonačelnica.

Pavičić Vukičević je prije nekoliko tjedana poništila odluku zagrebačkog Stožera da se maske nose i na otvorenom, a tvrdi kako ni iz današnje perspektive ne bi mijenjala svoj potez.

- Osjetila sam da bi ljudi zbog frustracija mogli početi skidati maske. Mislim da sam zaustavila negativni trend, rekla je Pavičić Vukičević.

Ne daju vam baš sve ankete velike šanse, osim ankete koju ste vi naručili, primijetio je Šprajc.

- Mi smo kao stranka naručili ovu anketu kako bismo provjerili naš rejting. Naručili smo je od agencije kojoj vjerujemo i za koju smo znali da nas ni na koji način neće pokušati odvesti u krivom smjeru. Između ostalog smo testirali i naše poruke. To je sve skupa jako bitno u izborima, poručuje.

Tvrdi i da nije intervenirala u anketu koju je naručila njezina stranka te da ni na koji način nije zabrinuta rezultatima ostalih istraživanja.

Uvjerava i kako će voditi drugačiju politiku od one svog prethodnika Milana Bandića.

- Bit će promjena zato što su došla takva vremena koja to i omogućuju i koja to od nas zahtijevaju. Naši sugrađani to zahtijevaju. Kao prvo, ova velika digitalizacija koja je svima nama dostupna, omogućuje nam da sve naše ideje i prijedloge testiramo kod sugrađana, a i da nam oni sami kažu što žele vidjeti u gradu. Podsjetit ću vas da 18 posto zagrebačkog budžeta ide za male komunalne akcije. Raspoređuje se mjesnim odborima i vijećima gradskih četvrti. Zašto svaku od tih ideja ne bismo testirali kod naših sugrađana? Zašto ideju o Dinamovom stadionu, o bilo kojoj velikoj investiciji, gradnji nekih budućih fontana ne bismo testirali?, upitala je Pavičić Vukičević.

Pokušala je objasniti i što je dosadašnju vlast sprječavalo da to i učini.

- Ja još uvijek nemam izborni legitimitet, ja sam samo zamjenica gradonačelnika. Pokojni gradonačelnik i ja smo imali različite stilove, ali smo se zato i dobro slagali, baš zato što smo bili jako različiti. S druge strane, i ovaj proces digitalizacije nije baš ušao u svaki dom. Mi moramo osigurati paralelno dva kanala: putem mjesnih odbora, gradskih četvrti, tradicionalnih metoda te s druge strane omogućiti onima koji su tehnološki pismeni da koriste te metode, kaže.

Pavičić Vukičević kaže kako je gradski deficit 600 milijuna kuna.

- Mi smo do 2035., s obzirom na naše kreditno zaduženje za izgradnju škola, vrtića i komunalne infrastrukture, zaduženi dvije milijarde kuna. Ali, uredno otplaćujemo sve svoje anuitete, potvrđuje kandidatkinja na predstojećim izborima.

Kaže kako su njezini protukandidati nervozni te da osjećaju strah, posebno kad govore o financijama. - Postavljaju pitanje, dobiju odgovor, ali ne čini se niti da slušaju niti da čuju, kaže Pavičić Vukičević.

Tomaševićevu tvrdnju da se u Holdingu mijenjaju ugovori kako bi se pojačale otpremnine u slučaju promjene vlasti aktualna je gradska vlast brzo demantirala.

- Gospodin Tomašević niti se ispričao niti je više ikada pokrenuo tu temu. Tako će, vjerujte mi, i ostati, no mi ćemo inzistirati na isprici. Novog zapošljavanja nema. Ja sam se na sjednici gradske skupštine obvezala da to neću činiti. Jasno kaže naša odluka Skupštine, ali jednako tako i naš plan zapošljavanja da se zapošljava samo ono što je programski. Znači, radnik Čistoće koji radi na kamionu ode u mirovinu. Što mi možemo učiniti nego na to mjesto, i to upravo iz segmenta agencijskih radnika, na čemu i sindikati i inzistiraju, zaposliti novu osobu, ali samo ono što je u planu prijema i ja se toga doista držim.

Poručuje da je jedan od razloga što se kandidirala retorika "o otpuštanju, smanjenju plaća, nepoštivanju kolektivnih ugovora".

- Mislim da to u Zagrebu u 21. stoljeću nije primjereno, kaže dodajući da je svjesna i negativnog, ali i pozitivnog Bandićevog nasljeđa.

- Ova godina nosi sa sobom nove izazove nakon godine u kojoj smo imali potrese i pandemiju i jednostavno smo svi skupa presložili naše prioritete. Danas od nas građani očekuju da smo otvoreniji, da smo transparentniji, da komuniciramo o svim temama koje nas zanimaju. Nema nikakvog razloga da putem digitalnih platformi svi naši sugrađani u realnom vremenu ne znaju kako trošimo budžet, znači svaku stavku, kakvo je stanje imovine u svakom trenutku ili u kojoj je fazi neki od postupaka javne nabave kojih Grad Zagreb godišnje ima 1400.

Kaže kako se ozbiljno radi na tome da se ustanovi zašto je izgradnja sljemenske žičare s 350 milijuna kuna porasla na 600 milijuna kuna.

- Ono što ja mogu reći je da smo mi do sada uspjeli ishodovati osam različitih dozvola. U tijeku smo izdavanja devete dozvole koja će zapravo i omogućiti rad naše žičare. U ovom trenutku samo čekamo još jednu suglasnost iz Državnog inspektorata, iz sanitarne inspekcije, rekla je.

Najavila je tračničko povezivanje Zračne luke dr. Franjo Tuđman s centrom grada.

- Ostavili smo cijeli koridor po Radničkoj i Domovinskom mostu i mi smo spremni. No, ta pruga dolazi do kontaktne zone između Zagreba i Zagrebačke županije i zato nam je potrebna pomoć države.

- Ako postanete gradonačelnica, vjerojatno nećete imati većinu u Gradskoj skupštini, tako kažu ankete. S kim biste koalirali? Tko bi vam bio dogradonačelnik, Tomislav Tomašević ili Davor Filipović, zanimalo je Šprajca.

- Izborni sustav je vrlo jednostavan i kaže da se uz kandidate kandidiraju i zamjenici. Nisam doktor opće prakse i u pitanje izgradnje grada, obnove i brownfield investicija se ne razumijem puno i zato sam u tim pozvala Otta Barića, arhitekta sa svjetskim referencama i on će biti moj zamjenik, rekla je Pavičić Vukičević u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:56