SVE JE SNIMLJENO

Radnici Čistoće sve kante bacili u isti kamion: ‘Zgrožena sam, sad mi je jasno zašto rade noću‘

Iz Čistoće su se ispričali građanima, dodavši kako se radi o izoliranom incidentu
 Screenshot/HRT

Vozilo Čistoće u Središću je podiglo kantu koja stajala kraj parkiranih automobila i cijelu ispraznilo. Nastavili su radnici dalje i zaustavili se kraj novih kanti, no sljedeća im meta nije bila plastika, nego papir. Pokupili su ga s poda, a onda ispraznili kante u isti kamion u kojoj su desetak sekundi ranije bacili plastiku. Isto su učinili s biootpadom i mješanim, i tako su sav otpad, koji su stanari revno razvrstali, bacili u isti koš. Rezime je to videa koji se u četvrtak navečer emitirao na središnjem Dnevniku HRT-a.

- Zgrožena sam, nemam što reći, ja stanujem na istočnoj strani pa ne vidim to uvijek, ali sad mi je jasno zašto to rade noću. To ipak danju ne bi mogli raditi pred svim stanarima i prolaznicima - komentirala je skupljanje otpada pred njenom zgradom za javnu televiziju predstavnica stanara, Dragica Lazić.

Ona se pitala, kao i mnogi Zagrepčani koji su pogledali snimku, čemu onda odvajanje kad sve, ionako, završi na istom mjestu. Za taj čin koji bi mogao obeshrabriti mnoge u pravilnom razvrstavanju otpada, iz Čistoće su se ispričali građanima dodavši kako se radi o izoliranom incidentu.

- Tijekom odvoza komunalnog otpada u Ulici Savezne Republike Njemačke 6, 4. siječnja 2023. godine nekoliko radnika Čistoće je prilikom pražnjenja spremnika prekršilo strogo i jasno propisan protokol o postupanju s komunalnim otpadom. Kad se utvrde sve relevantne činjenice, sudionici i odgovorni će biti sankcionirani. Ovakvo postupanje je suprotno svim pravilima naše djelatnosti, zakonskim obvezama o gospodarenju otpadom, ugledu ostalih kolega iz Čistoće te ugledu Čistoće kao davatelju javne usluge odvoza komunalnog otpada koja u suradnji sa svojim korisnicima uspostavlja sustav održivog gospodarenja otpadom gdje je odvajanje otpada prioritet - odgovorili su na naš upit iz Čistoće.

Trend porasta

Dodali su kako bilježe trend porasta količine odvojeno prikupljenog otpada kojeg predaju privatnim tvrtkama, dok je količina miješanog otpada koji se odlaže na Jakuševec u padu od 1. listopada.

Na odlagalištu kraj Save trebao bi završiti sav otpad jer se tamo nalazi distributivni centar. Miješani komunalni se baca na postojeće brdo smeća, iz glomaznog se vade vrijedne sirovine, a biootpad završava u kompostani. Inače, za biootpad Grad ima ugovor s C.I.O.S. grupom Petra Pripuza, no prema tvrdnjama zagrebačkog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, ga ne konzumira jer su im vlastiti kapaciteti dovoljni.

Baš je smrad od biootpada najviše problema stvarao stanovnicima nedaleko od odlagališta. Kompostanom, iz koje je dolazio, ne upravlja Čistoća, nego sestrinska tvrtka Zrinjevac. U njoj je u prvih deset mjeseci prošle godine, prema informacijama koje smo dobili iz Holdinga, zaprimljeno 12 687 toni biootpada koji je poslan na daljnju obradu. Zaprimljeno je i 10 530 tona onečišćenog biootpada - pomiješanog s drugim vrstama otpada koji ne može odmah ići na kompostiranje, nego se iz njega odvaja čista komponenta i šalje u kompostanu.

Zelena politika

Zagrebačku plastiku zbrinjuje tvrtka Ce-za-r, članica C.I.O.S. grupe, razvrstani papir Čistoća prodaje, a razvrstani otpad prikupljen u reciklažnim dvorištima predaje se oporabiteljima sukladno sklopljenim ugovorima. Dakle, nije predviđeno da sav otpad bude na istoj hrpi.

Nepravilno odvajanje otpada za Zagreb nije samo pitanje brige o okolišu i vođenje zelene politike. Naime, zbog loših rezultata prilikom razvrstavanja otpada Grad godinama plaća penala Europskoj uniji za koje je zagrebački gradonačelnik rekao da iznose 10 milijuna kuna godišnje. Način skupljanja otpada u Središću nije željela komentirati predsjednica Sindikata Čistoće, Mirjana Kaltak, rekavši nam da je "to pitanje za poslodavca, ne za sindikat."

Iz Čistoće se nadaju da neodgovorno prikupljanje otpada neće ponukati i građane na neodgovorno razvrstavanje.

- Vjerujemo da neodgovorno ponašanje nekoliko zaposlenika Čistoće neće utjecati na dobre navike odvajanja otpada. Građanima poručujemo da se njihov uredno odvojen otpad, odvozi i zbrinjava odvojeno, a tako će biti i nadalje - napominju iz Čistoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41