UREĐENJE DERUTNOG PLACA UZRUJALO JE ZAKUPCE

RADNICI POČELI RUŠITI NA BRANIMIRCU Limene kioske će sravniti sa zemljom, no nitko ne zna što će ih zamijeniti

Devet objekata će se sravniti sa zemljom, a tek četiri ugostitelja su se izborila za opstanak i zasad nastavljaju s radom
Zagreb, 230615.Zapoceli su pripremni radovi za rusenje devet objekata na trznici Branimirova. Radnici odpajaju struju i vodu dok vlasnici standova negoduju.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Čak devet napuštenih objekata na Branimirovoj tržnici danas će se sravniti sa zemljom. Četiri ugostitelja koja tamo rade više od dvadeset godina, nakon mukotrpnih pregovora, ipak su se izborila za opstanak, pa se njihovi objekti na kraju neće rušiti. No na naš upit što će biti na mjestu sravnjenih objekata svi kažu da - nemaju pojma.

Epilog je to, naime, sedmodnevne borbe ugostitelja i nadležnih iz Tržnica grada Zagreba, kao vlasnika objekata, koji su im tek prije nekoliko dana najavili da moraju pronaći drugo mjesto za rad jer je ova tržnica ruglo grada i mora se srušiti.

Štandovi se sele

- Došla je nekidan do mene voditeljica tržnice Adela Mokrović i pitala me želim li i dalje raditi. Kada sam rekla da želim, pokazala mi je sliku štanda, isprintanu s interneta. Rekla je da imam sedam dana da nabavim takav štand i preselim se na zapadni dio tržnice - ispričala je Nada Jurić, jedna od prodavača.

Od 13 lokala na istočnoj strani tržnice, samo četiri nastavljaju s radom. Štandovi s tekstilom se sele na zapad, na dio gdje se sad prodaje voće i povrće, što nam je potvrdio glasnogovornik Tržnica Miro Pupić Bakrač.

- Na Branimircu 90 posto objekata ionako ne radi. Trenutno nemamo plan što će biti na mjestu srušenih lokala, bitno nam je da popravimo izgled Tržnice - kaže Pupić Bakrač.

Prodavač Lenko Gudelj istaknuo nam je da je zbunjen i da ni danas ne zna kamo bi se točno trebao premjestiti kada radovi počnu.

- Nismo dobili nikakvu pismenu obavijest, odjednom su se ovdje počeli motati građevinari koji su nam rekli da 23. lipnja kreće rušenje naših štandova i da moramo naći novo mjesto za rad. Bili smo šokirani, ali smo znali da se ne smijemo predati bez borbe - kaže Gudelj.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 210615.Branimirova trznica.Na fotografiji: kiosci koje grad Zagreb zeli ukloniti.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Burni pregovori

Nisu samo oni preplašeni za budućnost svojih radnih mjesta. Tanja Coha, Goran Benković i Mate Vrkić vlasnici su ugostiteljskih objekata koji su bili predviđeni za rušenje. Tek nakon što su zaprijetili sudskim tužbama i Živim zidom, kažu, dobili su dozvolu za daljnji rad na istoj lokaciji.

- Ne znam kako misle srušiti objekte oko nas kad smo svi povezani istim priključkom za struju i vodu. Kada maknu lokale koji ne rade, istočna strana će izgledati kao krezuba baba - ogorčena je Tanja Coha, predstavnica lokala Branimirove tržnice.

Problemi Branimirove tržnice poznati su otprije. Prije devet godina također im se prijetilo rušenjem, a na apele prodavača za pomoć gradonačelnik Milan Bandić, kažu, uopće nije reagirao. Svi se slažu u jednome, lokacija u centru grada, i to u neposrednoj blizini autobusnog i željezničkog kolodvora, previše je atraktivna za običnu tržnicu pa strahuju kakva ih sudbina čeka.

- Odluka da nam daju dozvolu za daljnji rad je privremena. Tek toliko da nam daju malo nade, a uskoro će uslijediti novi napadi na nas i naše lokale. Voditelj Tržnica Zagreb jako se naljutio kada smo cijelu stvar stavili u medije i kontaktirali Živi zid. Valjda se nadao da će sve proći u tišini prazničnih dana koji su mudro odabrani za početak radova - kaže Goran Benković.

Damjan Tadic / CROPIX
Zagreb, 210615.Branimirova trznica.Na fotografiji: standovi koje grad Zagreb zeli uklonit.Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadić / CROPIX





Bez najave

Zaposlenik jednog od lokala, koji je želio ostati anoniman, izrazio je veliku zabrinutost za svoje radno mjesto. Na rubu suza ispričao nam je da mora prehranjivati ženu i dvoje djece te da je ovo za sve njih ogroman stres.

- Iz vedra neba dođu i kažu da lokal u kojem konobarite godinama u roku sedam dana neće postojati. Ne samo da neće raditi, već ga fizički neće biti. Da sam bar znao prije, sigurno bih otišao u sezonu - izjavio je konobar.

Posjetitelji Branimirove tržnice suglasni su da je ovakav razvoj situacije očekivana posljedica lošeg vođenja Grada i Holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:55