KRENULO JE

Radnici Zrinjevca sade nova stabla po cijelom Zagrebu, obećano je osam tisuća. Pogledajte ih u akciji u Savskoj

Sadili su zamjenska stabla u parku kod osnovne škole na mjestu onih stradalih i iščupanih ljetos u oluji, a dodano je neko novo
 Hanza media

Radnike zagrebačkog Zrinjevca ovih dana se može vidjeti kako na mnogim javnim površinama sade mlada stabla, uglavnom na mjestima gdje su ljetos u olujama stradala, a dodaju i nova, u sklopu najavljene akcije sadnje osam tisuća stabala.

Danas su u Savskoj cesti sadili akacije, poznato otporno stablo i još neka druga, u parku blizu osnovne škole, na mjestu gdje su slomljena i vjetar je iščupao nekoliko raskošnih primjeraka. Kako su nam u neslužbenom razgovoru rekli djelatnici Zrinjevca poznato golemo stablo koje je ovdje palo ljetos nije imalo dobru situaciju u startu. Naime, na tom uglu Koturaške i Savske, gdje se nalazi park, nekoć je bila kuća čiji su temelju još ostali ispod parka i oni su ometali tom konkretnom stablu čvršću situaciju oko korijenja.

image
K.s./

Ovo je primjer od samo nekoliko od tisuća stabala čiju je sadnju nedavno najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević, u svih 17 gradskih četvrti. Počeli su nedavno na Bundeku i Jarunu sadnju. Najavio je osam tisuća stabala - osim povratka na mjestima gdje su iščupana i stradala u olujama, u planu su i nova. Tražili su lokacije koje su imovinsko pravno čiste, gdje nisu problem podzemne instalacije i buduća gradnja. Taj će se tempo sadnje nastaviti i iduće sezone.

- Odabrano je 80-ak lokacija, širom grada na različitim površinama posadit će se 44 vrste stabala, najviše javor mliječ, ali i jasen, crni bor te ukrasne trešnje - rekao je nedavno gradonačelnik.

image
Hanza media

Najavljeno je i da se breze i topole, koje su alergeni, neće saditi, a ponegdje će se i zamijeniti. Sadnja novih stabala bit će primarno uz gradske avenije i prometnice, i na zelenim površinama, parkovima, gdje je bilo nedovoljno drveća. Ova aktivnost gradski proračun košta 3,7 milijuna eura.

image
K.s./

Nova stabla su, smatraju u Gradu, i jedan od najboljih odgovora na klimatske promjene. U planu su i posebne livade, pilot projekt cvjetnih livada, zeleni koridor za oprašivače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:58