INTRIGANTNA POVIJEST

Raspada se kuća Millossevich, najmisteriozniji objekt kultne zagrebačke ulice: Evo što se dogodi kad ‘guglate‘ ime...

Pitali smo u Muzeju grada Zagreba, ali nisu znali odgovor, razgovarali smo i s nekoliko povjesničara umjetnosti...
 Ranko Suvar/Cropix

Zagrebačka Radićeva ulica je ‘opasna ‘ konkurencija tradicionalno turistički najpopularnijoj Tkalčićevoj ulici, prometnula se u gotovo ravnopravnu atrakciju. Na svakom koraku u Radićevoj neka je potencijalna mamilica za turiste, neke su malo kičaste kako to već ide jedno s drugim, a što je u svemu najbolje je činjenica da je većina starih zgrada, barem u uličnoj fronti, obnovljena.

U svemu tome strši kuća na broju 21 koja je u prilično lošem stanju. Zanimalo nas je koji je razlog...

Kuća u Radićevoj 21, u ulici koja se nekoć nosila ime Duga ulica, zove se kuća Millossevich.

- Kuća Millossevich, izgrađena je u 18. stoljeću za Eliassa Millossevicha. Riječ je o jednokatnoj ugrađenoj zgradi s kosim krovom, na zapadnoj strani Radićeve ulice u blizini Krvavog mosta. Stražnjom stranom je naslonjena na padinu Gradeca - rekli su nam u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

image
Ranko Suvar/Cropix

Radićeva ulica ili nekoć Duga ulica povezuje Ilirski trg i Kamenita vrata s Jelačićevim trgom. Jedna je od najprepoznatljivijih ulica u gradu, građena u doba kad se grad u 18. stoljeću zbog prestanka ratnih opasnosti počeo širiti u podgrađa, prema nizini.

- Kuća Millossevich nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, ali se nalazi u zoni "A"- Područje izuzetno dobro očuvane i osobito vrijedne povijesne strukture zaštićenog kulturnog dobra - Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb - dodaju u Gradu.

No tko je bio Eliass Millossevich? Pitali smo u Muzeju grada Zagreba, ali nisu znali odgovor, razgovarali smo i s nekoliko povjesničara umjetnosti, odgovora i dalje nije bilo. Kada se to ime gugla nalazi se na osobu koja se, doduše, zvala Elia Millosevich, što nije isto ime, ali je najbliže od ponuđenih opcija onom što smo tražili. Elia je bio talijanski astronom rođen 1848. godine u Veneziji studirao je u Padovi, bio predstojnik Rimskog opservatorija, posebno se posvetio asteroidu 433 Eros i otkrio je dva asteroida. Porijeklom je obitelj iz Boke Kotorske, potomak je brodovlasnika i pomorskih trgovaca iz Dobrote čiji su preci trgovali u Mletačkoj Republici. No, živio je u 19. stoljeću, a kuća u Radićevoj je iz 18. stoljeća...

image
Ranko Suvar/Cropix

Povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović kaže da je ime u prijevodu Ilija Milošević. U njegovoj knjizi "Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg i baština Srpske pravoslavne crkvene općine Zagreb", pronalazimo podatke o osobi Ilija Milošević. On je bio jedan od donatora kupnje nekadašnje kapele sv Margarete od Grada Zagreba, koja se više nije koristila i zemljišta, za mjesto gradnje Pravoslavne crkve. Odnosno član Pravoslavnog obštenstva. To se dogodilo 1795. godine, dakle, u 18. stoljeću u Zagrebu, pa je možda moguće da se radi o istoj osobi. Iako, zašto bi se kuća zvala Millossevich, a on je drugim zapisima Milošević, ostaje tajnom...Moguće je to bila skroz neka treća osoba, koja je bila povezana s Italijom, a Zagreb je u 18. stoljeću bio dio Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva.

No vratimo se u sadašnjost...

Komunalno redarstvo Grada Zagreba je prošle godine izdalo rješenje suvlasnicima stambene zgrade da otklone oštećenja na pokrovu zgrade budući da je utvrđeno da je dio krovne plohe u vršnom dijelu ostao bez pokrova, završni slojevi žbuke i stolarije su u lošem stanju, kameni okvir vrata je oštećen, a zidovi prizemlja su pošarani sprejevima.

- Izrađene su konzervatorske smjernice kojima se vlasnici upućuju na hitnu sanaciju krova iza što je potrebno izraditi tehničku dokumentaciju, projekt sanacije, i ishoditi prethodno odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika i kulture, no da danas Projekt nije dostavljen - ističu u Gradu Zagrebu.

Kuća je od nedavno vlasništvo poduzetnika Marijana Čule, vlasništvo se zadnjih godina mijenjalo, a prodavana je i na dražbi od Poštanske banke.

- Dugo smo čekali zeleno svjetlo da znamo što uopće možemo raditi, kako je obnoviti i moram pohvaliti sada Zavod za spomenike jer je bolja komunikacija. Ideja je da ta investicija ipak ima ekonomsko uporište, jer je obnova vrlo zahtjevna. Nadam se da ćemo uskoro pokrenuti obnovu. Imamo neke ideje kao što je urbani open space radi prostor ili privatni stanovi za nas - rekao nam je M. Čulo.

Pitali smo ga da li zna tko je bio Eliass Millossevich, na što je odgovorio da samo zna podatak da je bio ‘plemeniti‘. Nekoć je u frontalnom dijelu ove zgrade bila zlatarna, koja je sad zatvorena. Kuće je u literaturi zapamćena i po svojim posebnim drvenim ulaznim vratima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:34