NOVA ODLUKA

RASPODJELA SREDSTAVA S RAČUNA ZA OBNOVU Samo će 5 četvrti dobiti 15 milijuna kuna za građevinski materijal

 Ronald Goršić / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naveo je kako je na računu za obnovu Zagreba nakon potresa prikupljeno oko 15 milijuna kuna, a iz Grada su nam potvrdili kako će se taj novac koristiti za financiranje nabave građevinskog materijala za sanaciju štete na oštećenim zgradama i kućama.

Uvjet za dobivanje materijala jest prijava na popis koji rade članovi vijeća mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti (koji traje do danas), a pravo na pomoć će imati samo građani iz najteže pogođenih četvrti - Sesvete, Podsljeme, Donji grad, Gornji grad - Medveščak i Gornja Dubrava. Građani ostalih četvrti, kako sada stvari stoje, nemaju pravo na prijavu.

Iz Grada su nam ujedno naveli da će se za nabavu materijala pokrenuti hitan postupak javne nabave kako bi se osiguralo transparentno korištenje sredstava.

- Cilj ove mjere je da se pomogne građanima koji relativno sitnim popravcima mogu osigurati sigurno stanovanje u svojim objektima. Stoga će se nabaviti crjepovi, cigle, letve i zaštitni najlon koji će poslužiti za žurnu sanaciju krovova, dimnjaka ili dijelova fasada - kažu nam iz Grada te očekuju da će mjeru najviše koristiti vlasnici obiteljskih kuća u podsljemenskoj zoni.

No, predsjednici vijeća gradskih četvrti su nam istaknuli kako građani pogođeni potresom nisu dobro shvatili obujam te mjere. Petar Paradžik, predsjednik VGČ Donji grad, istaknuo je da su im se javljali ljudi s troškovnicima od 100.000 kuna za obnovu krova, odnosno da nisu svjesni da mogu dobiti samo materijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22