PARK SMEĆA, NE PRIRODE

RASTE BROJ DIVLJIH ODLAGALIŠTA U mjesec dana na Sljeme je bačeno smeća kao u posljednje dvije godine

Neodgovorni vlasnici bacaju šutu, bijelu tehniku, pa čak i poslovne račune, zbog čega su uvedene strože kontrole
 Marko Miščević / CROPIX

Krenuo je iz jedne zagrebačke tvrtke prema svojoj kući u Zagorju. Prije odlaska zaustavlja ga šef i predaje mu zadnji zadatak u danu - u reciklažno dvorište odnesi otpad. Djelatnik prihvaća zadatak i kreće, ali ne prema reciklažnom dvorištu kako mu je naređeno, nego Sljemenskom cestom prema kući. Svoje vozilo zaustavlja na raskrižju puteva Rakove noge, usred parka prirode, te iz vozila izvlači otpad koji baca niz padinu. Sjeda u vozilo i nastavlja put, misleći da nitko neće znati tko je bacio otpad. Nekoliko minuta kasnije zaustavlja se u kafiću gdje će se do kraja večeri gostima hvaliti kako je upravo prevario šefa i bacio otpad u parku te se tako osvetio poslodavcu.

Dostavnice i računi

Međutim, nije računao na to da su radi okrepe u isti lokal došli i čuvari Parka prirode koji su čuli njegovu priču. S obzirom na to da nemaju nadležnosti izvan Parka prirode, ne konfrontiraju se s počiniteljem, nego odlaze na teren i pronalaze smeće.

Tako su nam u PP-u Medvednica opisali kako je prošli mjesec velika količina otpada pronađena u parku i vraćena vlasniku.

- U otpadu je bilo stiropora, najlona i papira, no najbizarnije je što je u vrećama bilo i bačenih računa i dostavnica na kojima se jasno mogao pročitati OIB tvrtke - ističe čuvarica PP-a Martina Jurjević Varga.

S namjerom da se otpad što prije sanira, čuvari su osobno uručili dopis tvrtki te od njih zatražili očitovanje.

- Nedugo nakon što smo predali dopis, dobili smo poziv od vlasnika tvrtke. Čim je saznao što se dogodilo, poslao je svoje ljude na Sljeme, a u jednom danu pokupili su i najmanji komadić smeća. Još danima nam se ispričavao zbog svega te obećao da se takvo što neće ponoviti - dodaje Jurjević Varga.

To nije jedini slučaj ilegalnog bacanja otpada na Sljemenu u kojem su čuvari pronašli počinitelje. Tvrde da su imali već nekoliko uspješnih akcija u protekla tri mjeseca gdje su otkrili krivce koji su onda i uklonili otpad kako ne bi snosili plaćanje kazni koje nisu male. Riječ je o različitim vrstama otpada, od uredskog i građevinskog materijala do bijele tehnike.

- Usred noći nepoznata je osoba iz kamiona izbacila građevinski otpad, pločice i sanitarije koje su nastale prilikom obnove kuće. Komunalni redari ubrzo su pronašli počinitelja koji je morao na svoj trošak pokupiti odbačen otpad - dodaje Jurjević Varga.

Noćne patrole

U Parku prirode doznajemo da se u posljednje vrijeme povećao broj ilegalnog odbacivanja otpada i divljih odlagališta u parku. Inače su godišnje nailazili na dva do tri odlagališta, a sad su ih u posljednjih mjesec dana otkrili već četiri. Čuvari vrlo brzo otkrivaju lokacije, ali ne uvijek i počinitelje pa zbog toga planiraju povećati nadzor u parku, posebno noću.

OŠTRIJE KONTROLE I SANKCIJE Prekršitelji će platiti visoku kaznu

U PP Medevednica najavljuju oštar obračun s ljudima koji bacaju smeće.

Pojačali su patrole, a protiv svih počinitelja pokrenut će se optužni prijedlog ili izdati novčana kazna na licu mjesta. Najveći problem Upravi parka stvara trošak zbrinjavanja pronađenog otpada jer čuvarima PP-a Medvednica nije dopušteno besplatno odlagati otpad u reciklažnim dvorištima. Stoga najavljuju kako će svaki ovakakv slučaj, u kojem sami ne otkriju počinitelja, prijaviti policiji koja potom preuzima slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:22