POSLAO INSPEKCIJU

Ravnatelj SC-a: ‘U pohanom odresku u zagrebačkoj menzi nisu bili crvi, nego riža. Možemo i ponoviti testiranje‘

Ispričao se studentima na neugodnostima i pozvao ih da i dalje budu kontrolori kvalitete usluge studentske prehrane

Pohani odrezak

 Privatna Arhiva/

Ravnatelj Studentskog centra Zagreb Mirko Bošnjak u subotu navečer je, nakon očitovanja izvanrednog inspekcijskog nadzora u restoranu SC-a u Studentskom domu Stjepan Radić, koje je utvrdilo da u paniranom odresku nisu bili crvi nego riža, studentima ponudio ponovno testiranje.

"Pozivam studente koji su imali prigovor na kvalitetu hrane da se jave u moj ured i možemo, ako studenti žele, uz obavezne mjere sanitarno higijenskih propisa u objektima koji posluju hranom, ponoviti testiranje koje je inspekcija danas napravila", ističe Bošnjak u priopćenju te se ispričava studentima na neugodnostima.

Najavljuje da će tijekom ponedjeljka prikupiti pisana očitovanja i ostalih dionika procesa pripreme, termičke obrade i posluživanja namirnica te se ispričao studentima na neugodnostima i pozvao ih da i dalje budu kontrolori kvalitete usluge studentske prehrane u SC-u Zagreb.

Bošnjak je naložio izvanredni inspekcijski nadzor u studentskoj menzi na Savi nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija pohanog mesnog odreska s crvima iz studentske menze. Studenti su potom na društvenim mrežama počeli objavljivati i fotografije s pužem u salati, dlakama pa i kovanicama u hrani.

U očitovanjima nadležne inspekcije SC-a Zagreb navodi se kako je "pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima vidljiv dio paniranog bečkog odreska koji po svojoj površini nije svojstven za taj proizvod jer sadrži bjelkaste tvorevine veličine 5-6 mm, ispucane površine nalik na crve".

"Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali predpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi".

Kažu i kako je radi dokaza navedenih tvrdnji, izvršeno probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža. Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve, navode u priopćenju.

Valja, kažu, spomenuti i činjenicu da su crvi bjelančevine te da bi na visokoj temperaturi prženja potamnili poput ostatka mesa.

"Prema svemu navedenom, ne odričući odgovornost za propust, vidljivo je kako navedena namirnica nije predstavljala opasnost za zdravlje i život konzumenata, nego svojim izgledom nije zadovoljavala", ističu.

Prigovor nije prenesen odgovornima

Također navode da je u trenutku nadzora od navedenih spornih namirnica u kuhinji zatečena samo pečena piletina, dok ostale navedene namirnice nisu zatečene u gotovom stanju. Sve namirnice koje su upotrijebljene za pripremu ručka dostavljene su u kuhinju istog dana s urednim deklaracijama, a sve namirnice koje su zatečene uzorkovane i nalaze se u zasebnom rashladnom uređaju za dodatne analize, stoji u priopćenju.

Kažu i kako je iz konverzacije putem poruka sa studentom utvrđeno da je namirnica reklamirana na šalteru za povrat prljavog suđa, a prema riječima voditeljice kuhinje, navedeni prigovor nikad nije prenesen odgovornim osobama kuhinje i linije posluživanja.

Također kažu kako je pregledom fotografija na društvenim mrežama i portalima o većoj količini kose na rubu tanjura, koja je prema izjavi konzumenta putem poruka, pronađena na rubu tanjura oko 11,44 sati. Kažu i kako konzument navodi da nikome nije prijavio navedeni događaj jer nije znao da postoji mogućnost reklamacije hrane, iako je na svim linijama posluživanja jasno naznačen protokol o reklamacijama.

Napominju kako je detaljnim pregledom protokola pripreme namirnica, utvrđeno da su sve namirnice pripremane prema pravilima struke iz svježih namirnica. Međutim, kako dodaju, ostaje nejasan izvor i podrijetlo stranog tijela iz priložene fotografije te Studentski centar u Zagrebu bez detaljne analize ne može u potpunosti prihvatiti odgovornost za nastalu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16