NAJOPASNIJI PARK U ZG

‘Razbijaju se glave, lome prsti i zubi, nešto se mora promijeniti! Tko god je ovo projektirao...‘

Roditelji su u panici i pokrenuta je peticija

Park Kate Šoljić

 Davor Pongračić/Cropix

U srpnju 2016. godine na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice pokojni gradonačelnik Milan Bandić otvorio je Park Kate Šoljić, tada na opće oduševljenje Trešnjevčana. Ubrzo je park proglašen jednim od najljepših dječjih igrališta te je postao središnjim mjestom okupljanja u kvartu, u kojemu slobodno vrijeme provodi više od 200 djece dnevno. Sedam godina kasnije, neki su ga roditelji proglasili - najopasnijim parkom i pokrenuli peticiju za njegov popravak.

- Prošlog četvrtka vodila sam svoje kćeri u taj park. Sa starijom sam sjela na klupu, ona se ubrzo našla na podu, a iz glave joj je curila krv. Završili smo u Klaićevoj gdje su joj šivali glavu - ispričala je Jutarnjem listu svoje iskustvo majka Sara Džapo.

image
Davor Pongracic/Cropix

Petogodišnjakinja je zaradila sedam šavova, a možda i ožiljke koje će nositi cijeli život jer je pala na pod sa željeznim rešetkama koji se nalazi odmah ispod klupice. Kako doznajemo, to nije prvo dijete iz parka koje je završilo u Klinici za dječje bolesti. Razbijene glave, krvava koljena, izgrebane brade, polomljeni prsti i zubi nisu novost za posjetitelje trešnjevačkog dječjeg parka.

- Da je na podu bila neka druga podloga, makar i beton, ozljede bi sigurno bile manje. Srećom, djeca se brzo oporavljaju i brzo im zarastaju rane pa je to sad iza nas - rekla je nam je ta majka.

Na otvorenju parka pomoćnik pročelnika za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Damir Đerzić objasnio je kako je park koncipiran u dva dijela - intimnijeg mjesta za druženje i dječjeg igrališta. Pješačke staze izvedene su od antitraumatske podloge, uređene su klupe, nadstrešnice te je izgrađena javna rasvjeta. Park ima sustav za navodnjavanje i dvije fontane za piće, a prilagođen je i osobama s invaliditetom.

U teoriji zvuči idilično, no u praksi, čini se, ne funkcionira.

- Svaki element u parku postavljen je iz estetskih razloga, metalna šuplja nadstrešnica ne štiti ni od sunca, a kamoli od kiše. Tribine napravljene od metalne mreže izrazito su opasne i neudobne, djeca se po njima penju i mogu se ozlijediti. Bila sam ondje kad je dijete trčalo po tribinama, palo i otvorilo arkadu - rekla nam je pokretačica peticije Dragana Ristin koja je priskočila u pomoć nedavnom incidentu.

image
Davor Pongracic/Cropix

Peticiju, kojom se traži uklanjanje opasnih tribina, koševa, nadstrešnica i metalnih mreža koje se isprepliću s antistresnom podlogom do sad je potpisalo 497 osoba.

- Park je opasan za djecu. Tko god ga je projektirao, zadnje što mu je bilo na pameti jest sigurnost djece - napisala je jedna potpisnica peticije.

Dječje igralište prostire se na pet tisuća kvadrata, projekt je stajao 3,3 milijuna kuna bez PDV-a, a izvođač građevinskih i krajobraznih radova bila je tvrtka Nering.

Javila se pod tu peticiju i majka petero djece koja svakodnevno posjećuje park.

- Djeca lome prste u metalnim rešetkama prilikom običnog pada i razbijaju glave na metalne bridove kojih je park prepun. Promjene su nužne - napisala je.

Roditelji su se prvo obratili Uredu gradonačelnika, a s obzirom na to da nisu dobili odgovor na upit, odlučili su privatno angažirati vještaka koji će utvrditi sigurnost parka prema zakonskim kriterijima.

image
Davor Pongracic/Cropix

- Čekali smo dulje od deset dana ne bi li odgovorni nešto poduzeli. Dobili smo informaciju iz Klaićeve kako svaki tjedan barem jedno dijete iz ovog parka završi na šivanju. Okupili smo roditelje i prikupili 250 eura kojima ćemo platiti vještaka da utvrdi je li park napravljen po propisima - kaže Ana Liška.

Ana, po struci odvjetnica, odlučila je ovome stati na kraj. Nada se da će rezultati vještačenja potvrditi ono što roditelji gledaju već godinama, zatim im je plan obratiti se Gradu za hitno uklanjanje opasnih sprava i uputiti zahtjeve za naknadu materijalne štete, kao i povredu prava osobnosti - zbog pretrpljenih bolova, straha, tuđe pomoći i njege.

S peticijom planiraju otići na sastanak mjesnog vijeća da vide može li se tim putem nešto brže promijeniti. Također, roditelji koji su uključeni u inicijativu, pozivaju sve druge roditelje čije se dijete ozlijedilo u posljednje 3 godine (zbog nastupanja zastare) da im se jave na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:35