MILIJUNSKI IZNOSI

REKORDERI IZ ZAGREBAČKE SKUPŠTINE Jutarnji otkriva koliko zapravo zarađuju gradski zastupnici!

Na 51 zastupnika potrošili smo više od 29 milijuna kuna. To je iznos naknada isplaćenih od 2005.
 Admir Buljubašić/CROPIX

Jednom mjesečno sudjeluju na sjednici Gradske skupštine. Uoči sjednice odrade dva do tri Odbora, koji im oduzmu svega nekoliko sati njihova vremena.

Mjesečno, dakle, rade otprilike 20-ak sati u Skupštini. A naknada za takav angažman u prosjeku iznosi između četiri i pet tisuća kuna mjesečno, gotovo kao prosječna mjesečna plaća u RH.

Riječ je o 51 zastupniku u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a Jutarnji prvi put otkriva koliko zapravo zarađuju predstavnici građana u gradskom parlamentu.

Prema našem izračunu i prema podacima do kojih smo došli, Zagrepčani financiraju političare s oko 14 milijuna kuna bruto po mandatu da dva do tri dana mjesečno u Gradskoj skupštini diskutiraju. U sazivu od 2005. do 2009. za naknade zastupnika izdvojili smo 14,8 milijuna kuna bruto, a za saziv od 2009. do 2013. izdvojili smo još gotovo toliko. Ukupno, dakle, 29 milijuna kuna samo za naknade zastupnika. Gradska skupština ima ukupno 51 zastupnika, a vladajuća koalicija su SDP, HSU i Nezavisna lista Tatjane Holjevac. Zbog dobrog odnosa na nacionalnoj razini, često u SDP-u mogu računati i na podršku HNS-a i nezavisnog Josipa Kregara. Tko se, dakle, smjestio među najplaćenije zastupnike u Gradskoj skupštini?

HNS-ova Morana Paliković Gruden, HDZ-ove Danira Bilić i Margareta Mađerić i SDP-ov Jurica Meić. Oni su u dva mandata (od 2005. do 2013. godine) zajedno u neto iznosu zaradili nevjerojatnih dva milijuna kuna. Iako se Tatjani Holjevac često spočitava da je jedna od najplaćenijih političarki u zemlji, ona se, prema naknadama u dva mandata, smjestila iza ova četiri zastupnika - zaradila je oko 320 tisuća kuna neto.

Treba reći da se ovi zastupnici svrstavaju među najaktivnije zastupnike u Skupštini, no zastupnici nisu plaćeni po raspravama i broju postavljenih pitanja. Također, Paliković Gruden i Bilić prednjače jer su dobivale naknade budući da su obnašale i funkciju potpredsjednica Gradske skupštine.

Koliko je dobro biti zastupnik u skupštini, vidi se i prema isplatama onim zastupnicima koji su tamo bili samo u posljednjem sazivu.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, dobio je 180 tisuća kuna za sudjelovanje na Odborima i sjednicama Gradske skupštine. Istodobno, prema podacima do 20. prosinca 2012., postavio je samo jedno zastupničko pitanje, a dvaput je ispravljao netočni navod. Tu je i Zvonko Maković, koji je 26 puta raspravljao, jednom ispravio netočni navod, a u tri i pol godine postavio je ukupno četiri zastupnička pitanja. Koliko je dobio za taj angažman? Prema podacima Jutarnjeg, 140 tisuća kuna.

Mnogi će zastupnici reći da su procjene o njihovom minimalnom angažmanu obična demagogija: oni rade i za sjednice se pripremaju po nekoliko dana, proučavaju gradonačelnikove akte i druge propise. Istodobno, teško se oteti dojmu da je većina zastupničkih pitanja unaprijed dogovorena. Zanimljivo, u ovom su sazivu naknadu dobili i premijer Zoran Milanović, kojemu je ukupno isplaćeno šest tisuća kuna, i bivši predsjednik HNS-a Radimir Čačić, koji je triput raspravljao i dvaput ispravljao netočne navode, a za to dobio ukupno 30 tisuća kuna. Predsjednik Ivo Josipović bio je zastupnik od 2005. do 2009. godine, i za svoj je angažman u Skupštini bio plaćen ukupno 200 tisuća kuna.

Zastupnik u ZG skupštini: Lagan je to posao, bez stresa

Biti zastupnik u Gradskoj skupštini, kaže nam jedan zastupnik iz prošlog saziva Skupštine, možda je jedan od najlakših poslova u Hrvatskoj.

- Jednom mjesečno pojavimo se na sjednici. Tu nas nitko ne obvezuje da sudjelujemo u raspravama ili da postavljamo pitanja.

Tome treba dodati još nekoliko odbora čiji smo članovi, a svaki odbor oduzme nam dva do tri sata vremena. Vladajuća stranka sudjeluje u više odbora, ostali u malo manje.

Samo za tih nekoliko sati mjesečno i sam sam zarađivao oko četiri tisuće kuna mjesečno - kaže naš sugovornik.

Dodaje, također i da mnogi zastupnici, uz posao u gradskom parlamentu, imaju i svoje redovne poslove. Mnogi od njih rade u gradskim i županijskim tijelima, neki rade ili su radili u Zagrebačkom holdingu.

- Naknada nam dođe kao ekstra dodatak. Nažalost, danas svjedočimo tome da zastupnici i tih nekoliko sati mjesečno odrade loše, ne pripreme se za sjednicu, dižu ruke za prijedloge koje nisu proučili, hrvaju se s osnovama kao što je Zakon o proračunu - priznaje nam pod uvjetom anonimnosti dugogodišnji zastupnik u Skupštini.

Morana Paliković Gruden (HNS) 620.000 kuna, oba saziva

Danira Bilić (HDZ) 600.000 kuna, oba saziva

Margareta Mađerić (HDZ) 450.000 kuna, oba saziva

Tatjana Holjevac (nezavisna) 320.000 kuna, oba saziva

Igor Rađenović (SDP) 300.000 kuna, oba saziva

Josip Kregar (nezavisni) 230.000 kuna, od 2009. do 2013.

Tomislav Saucha (SDP) 200.000 kuna, od 2009. do 2012.

Darinko Kosor (HSLS) 180.000 kuna, od 2009. do 2013.

Zoran Milanović (SDP) 6000 kuna, od 2009. do 2010.

Radimir Čačić (HNS) 30.000 kuna, od 2009. do 2011.

Ivo Josipović (SDP) 200.000 kuna, od 2005. do 2009.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 10:02