ODLUKA O NAGRADI

Renato Petek u Zagrebačkoj skupštini: Alemka Markotić je "Zagrepčanka preko reda"

"Čini mi se da ćemo Markotić pamtiti kao Zagrepčanku koja je nagradu dobila preko reda, konstatirao je Petek
Renato Petek
 Goran Mehkek/Cropix

Odluka o dodjeli Nagrade Zagrepčanka godine Alemki Markotić izazvala je u utorak oštro neslaganje oporbenih zastupnika u zagrebačkoj Skupštini koji smatraju da ne ispunjava kriterije nagrade, te su je preimenovali u "Zagrepčanku preko reda".

"Čini mi se da ćemo Markotić pamtiti kao Zagrepčanku koja je nagradu dobila preko reda, dakle "Zagrepčanka preko reda", konstatirao je Renato Petek (Klub nezavisnih zastupnika) za ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i članicu Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Bit je, kaže, nagraditi osobu koja je afirmirala žene u društvu i uspješno djelovala na promociji ženskih prava i promociji ravnopravnosti spolova. "Ovo nije nagrada za znanost ili životno djelo, ovo je nagrada za osobu koja je učinila najviše upravo prema kriterijima same nagrade", poručio je, ocijenivši situaciju kontroverznom.

Dodao je i da će Markotić pamtiti kao osobu koja krši pravila koja donosi dok istovremeno druge poziva da bi ih trebali slijediti, referirajući se pritom na njeno sudjelovanje na misnom slavlju među velikim brojem okupljenih te cijepljenje vlastite majke preko reda. "Po tim vrijednostima ne može biti osoba koja može dobiti ovakvu nagradu", ustvrdio je.

Stanko Kordić (Klub zastupnika Glas-a i HSU-a) smatra da su je nominirali samo zato što je u Stožeru, a ne za njen minuli rad jer su to mogli i napravit i lani.

Rada Borić (Klub lijevog bloka) smatra da je primjerenije bilo da su nagradu dobile žene koje su bile na prvoj crti linije tijekom ove pandemije, a to su naše zdravstvene radnice.

Gradski zastupnik Matej Mišić (Klub gradskih zastupnika SDP-a) predbacuje joj je što je za vrijeme rada u Stožeru imala određene verbalne obračune s predstavnicima medija, što je, kaže, dodatno kompromitiralo Stožer.

HDZ-ov Mario Župan poručio je da je mnogo nekorektnih stvari u raspravi izrečeno na račun Alemke Markotić te je stava da je ona napravila mnogo u ovoj krizi što se tiče znanosti.

Markotić će Nagrada Zagrepčanka godine biti dodijeljena na Dan Grada Zagreba 31. svibnja, s pripadajućom novčanom nagradom od 50.000 kuna.

Na isti dan bit će dodijeljene i Nagrade Grada Zagreba čije su dobitnike zastupnici također danas potvrdili na sjednici Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 01:12