TURISTIČKI OBILAZAK

'RENT A LOCAL FRIEND' Snježanu možete unajmiti da vas vodi u obilazak Zagreba

Snježana Tomažini, koja strance vodi u personalizirani obilazak, daleki je potomak bana Jelačića, što njene goste oduševljava
 Darko Tomaš/EPH

Snježana Tomažini posljednjih godinu dana nudi potpuno drugačiji razgled Zagreba, verziju koncepta “Rent a local friend”, odnosno unajmi lokalnog prijatelja. Taj prijatelj je ona sama, a turiste je osvojila vedrinom i neposrednim pristupom. Nakon šest godina provedenih u Velikoj Britaniji povratak u Zagreb djelovao joj je kao povratak u selo, no shvatila je da se i ovdje mogu pronaći zanimljive priče koje će približiti strancima. Njezina pomalo drugačija tura naziva se “Rent a local friend”, što znači da nije riječ o klasičnom obilasku, nego o otkrivanju Zagreba uz prijatelja.

Tura od 8 sati

- Jednom je tura trajala više od osam sati jer smo išli zajedno na ručak i piće. To je bit personaliziranog obilaska sa mnom, a trudim se svakome omogućiti doživljaj kakav priželjkuje - otkriva Snježana. Ako vodi grupe od dvadesetak ljudi cijena je 500 kuna, dok je za manji broj osoba cijena niža, i dogovara se ovisno o turi.

Anegdota o njezinim počecima govori kako ju je međunarodna udruga “Rent a local friend” odbila jer im Zagreb nije bio dovoljno dobra lokacija, a ona je na to samo odmahnula rukom i svejedno krenula s obilascima. Njezin zaštitni znak je crveni šestinski kišobran po kojemu su je prozvali “Red Umbrella”.

Vole licitare i kravate

- Najveću gužvu imam od sredine travnja do kraja lipnja, tijekom ljeta gotovo ništa, a u rujnu se interes za lokalne anegdote ponovno budi. Većinom je riječ o gostima iz azijskih zemalja, Španjolcima i Amerikancima, no budući da sam izvrsni govornik engleskog jezika, voljela bih da ima više gostiju iz Velike Britanije - smije se Snježana.

Otkrila je i neke navike zagrebačkih turista: kupuju paprenjake, licitare, Bajadere, arancine, a ne propuštaju ni izvorne trgovine kravatama. Azijci najviše vole jesti u Takenoku 2 ili Vinodolu, a slastice uvijek potraže u Vinceku.

Obično je pitaju gdje mogu pojesti neko izvorno jelo, ali na to nema odgovor.

- Restorani s tradicionalnom zagrebačkom hranom su jednostavno predaleko od centra pa obično završe na ćevapima ili bureku. Sreća što se otvorio La Štruk u Skalinskoj gdje mogu probati izvorne štukle - izjavila je Snježana.

Za sebe kaže da je prava purgerica jer je odrasla u Radićevoj, pohađala vrtić u palači Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj, Osnovnu školu Kaptol i najstariju gimnaziju na Katarincu. Ono što obično oduševi turiste jest informacija da je i sama Snježana u rodu s banom Josipom Jelačićem.

Traže isključivo nju

- Bakina teta se udala u Jelačićevu obitelj pa često znam zezati svoju desetogodišnju kćer da je ona šesta generacija Jelačića. Druga lokacija koju turisti obožavaju je nekadašnja Crvena četvrt gdje ih oduševljavaju priče o zagrebačkim majstoricama najstarijeg zanata - pojašnjava Snježana.

Karijerom “lokalnog prijatelja” počela se baviti prije gotovo dvije godine, a nije niti sanjala koliko će uspješna postati. Turisti iz Dubaija traže obilazak isključivo s njom, a počela je raditi i preko poznate turističke agencije tako da gotovo nikada nije besposlena. Osim turističkih obilazaka, nudi i šetnju s djecom školske dobi.

Sve je u prezentaciji

- Moram priznati da je to zahtjevnije jer su djeca često nemirna i teško im je zadržati pažnju. No, ništa mi nije draže od iskrenog osmijeha i zagrljaja kojim se na kraju ture opraštaju od mene - zaključuje Snježana.

Dodaje kako se teško probiti danas kad su turistički vodiči na svakom koraku, pogotovo zato što je to posao u kojemu nema izmišljanja tople vode. Ostaju gole činjenice, no sve je u načinu na koji su prezentirane. A Snježana ih, prema pozitivnim reakcijama, prezentira odlično i drugačije od ostalih.

- Primjerice, gosti iz Dubaija žele razgled baš samnom - kaže Snježana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:37