NEUHVATLJIVO DRUŠTVO

REPORTERI JUTARNJEG U AKCIJI S KOMUNALNIM REDARIMA: LJUDIMA KOJE LOVE U CENTRU ZAGREBA NE MOGU BAŠ NIŠTA 'Na tom smo mjestu mi potpuno nemoćni!'

 
 Ranko Suvar / CROPIX

“Kape 10 kuna, termotajice 15, božićne lampice 30...”, odzvanjaju riječi u podnožju stuba zagrebačkog Dolca. Nekoliko pripadnika romske manjine pokušava na crno prodati svoju robu, ali njihova akcijska prodaja privlači znatiželju komunalnog redara.

On vadi značku, a oni pakiraju stvari, naprave dva koraka i odlaze na sigurni komad zemlje - na stube! Tu im redar ne može ništa i oni nastavljaju sa svojom adventskom pjesmom: “Rukavice, kape, šalovi, sve za 10 kuna...” Koliko god bizarno zvučalo, no tako izgleda svakodnevica zagrebačkih komunalnih redara.

- Imamo ovlasti za postupanje samo na javnim površinama, no stube su vlasništvo Tržnice Zagreb tako da nemamo pravo intervenirati na njihovu zemljištu pa je sada na njihovim redarima da ih maknu - kaže nam jedan komunalni redar.

Zagreb, 021218.
Splavnica
Obilazak i nadzor preprodavaca u drustvu komunalnih redara.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Jeftina roba

Već godinama je Splavnica, ulica ispod tržnice Dolac, poznata po švercerima koji po niskim cijenama prodaju raznu robu. S vremenom su postali neizostavni detalj toga dijela grada, a komunalni redari, koliko se god trudili, ne mogu učiniti ništa da ih zaustave u radu. Naime, redari nemaju ovlasti legitimirati prijestupnike, nego ih samo mogu potjerati ili pozvati policiju te Carinu da ih legitimira, odnosno oduzme robu. No, dok redar izvadi mobitel, preprodavači su već spakirali stvari i otišli na drugu lokaciju.

- Redari su svaki dan na terenu i obilaze lokacije gdje se nalaze ilegalni preprodavači. Najpoznatija je Splavnica, no oni su i na Glavnom kolodvoru te na tramvajskim okretištima Črnomerec i Dubrava. Mi nemamo ovlasti da ih legitimiramo ili da im zaplijenimo robu, nego ih možemo samo potjerati, tako da je naš posao jedna velika igra mačke i miša. Redari ih potjeraju, oni se sklone, pa se vrate čim odu s te lokacije. Zato provodimo zajedničke akcije s policijom i Carinom kako bismo suzbili prodaju robe na crno, ali zasad nemamo nekog velikog uspjeha - kaže Robert Ljutić, koordinator Prometnog i komunalnog redarstva Grada Zagreba, te dodaje kako će zbog Adventa pojačati postupanja.

Da bismo dobili bolji uvid u cijeli slučaj, proveli smo jedan dan s dežurnim komunalnim redarima na Splavnici. Zatekla nas je očekivana scena. Šverceri prodaju svoju robu, a redari stoje malo dalje od njih. Njihova prisutnost ih uopće ne dira sve dok se ne izvadi značka. Redar prvo pristupa tamnoputom šverceru koji je baš u finiširanju prodaje torbice s nekom građankom. Čim je vidio značku, pokupio je torbice s poda, uzeo kofer i otišao. Kako smo poslije saznali, on je jedan od novih prodavača pa još ne zna za “obećanu zemlju”. No, stari igrači dobro znaju kamo moraju otići. Kada značka zasvijetli na suncu, oni pokupe stvari i popnu se na stepenice te postaju problem redara Tržnice.

- To je sve što mi možemo napraviti - kaže nam redar i prije nego što je dovršio rečenicu nekoliko se preprodavača već spustilo na svoju staru poziciju. Ne odgovara im prodaja na visini, a znaju da im redar ne može ništa napraviti ako se vrate na javnu površinu. Jedino čega se boje su plave uniforme. Kada vide policiju, odmah bježe.

- Imali smo već 30-ak zajedničkih akcija s policijom i Carinom. Posljednja je bila prije dva tjedna kada smo zaplijenili robu u vrijednosti od otprilike 50.000 kuna. No, drugi dan su ti prodavači opet bili ovdje, i to s tri puta više robe - priča nam jedan redar koji već dugo radi u tom dijelu grada. Dodaje da šverceri svoju robu tijekom takvih akcija na brzinu sakriju ispod pultova mesnica na tržnici ili kod obližnjih prodavača cvijeća.

Afrikanci i Romi

U pravilu se među preprodavačima nalaze pripadnici romske nacionalne manjine, no u posljednje vrijeme na Splavnici operiraju i tamnoputi šverceri iz Afrike te državljani Bosne i Hercegovine. Kako nam kaže naš sugovornik, oni u pravilu imaju bolju i “skuplju” robu, dok Romi mijenjaju svoju ponudu ovisno o sezoni. Sada su u ponudi kape i šalovi, za ljeto su japanke i sunčane naočale, dok pada kiša prodaju kišobrane... - Pa, mi moramo nekako zaraditi. - Šta da radimo, da krademo, prosimo, je li to bolje? Pustite nas da si zaradimo za kruh - zavapila je Džuzdana Osmanović, Romkinja koja već dugi niz godina prodaje na Splavnici.

Zagreb, 021218.
Splavnica
Obilazak i nadzor preprodavaca u drustvu komunalnih redara.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

- Radim ovaj posao 20 godina. Švercom se generacijama bave određene obitelji, pripadnici nacionalnih manjina. Svake godine vidim sve više i više prodavača - zaključuje komunalni redar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:04