POBUNA U ŠKOLI U ZAGREBU

REVOLT UČENIKA ZBOG OTKAZA UČITELJICAMA Profesorice: Dobile smo otkaz kako bi se zaposlili prijatelji ravnatelja

Umjesto Ivane Kranjec i Marine Vikić posao su dobili profesori za koje učenici sumnjaju da su u bliskoj vezi s ravnateljem Zlatkom Svibenom
Prosvjed učenika; u krugu profesor kineziologije Martin Andrijašević, bodybilder i djelatnik u teretani u kojoj, navodno, vježba i ravnatelj
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

- Dosta nam je nekvalificiranih profesora koji rade u školi. Dosta miješanja politike u škole. Umjesto naše omiljene profesorice tjelesnog zaposlen je ravnateljev prijatelj. Profesori nam pijani dolaze na nastavu, pričaju o politici. Jedan od njih je i pedofil. Siti smo toga i pozivamo sve učenike i studente da nam se pridruže u prosvjedu protiv ovakvog školstva - poručili su jučer učenici Poštanske i telekomunikacijske škole s Kennedyjeva trga, kojih se 50-ak okupilo ispred škole na mirnom prosvjedu.

Pod budnim okom četvero policajaca nosili su transparente na kojima je pisalo “Stop korupciji u školstvu”, “Jel vas sram?”, te “Kvalifikacije ispred veza”. Ispred škole su prosvjedovali oko sat vremena, a potom se u miru razišli.

Stvar koja je prelila čašu njihova strpljenja i natjerala ih u prosvjed bilo je neproduljenje ugovora profesorici tjelesnog Ivani Kranjec, koja je bila i razrednica 3A1 razreda. Posao je dobila 5. rujna, na određeno vrijeme. Odradila je probni rok, evaluacija je bila u redu, no posao na kraju, nakon raspisanog natječaja, ipak nije dobila ona.

Nisam očekivala da neću dobiti posao, mislila sam da je to sigurno jer sam dobro odradila probni rok. Još sam van sebe i ne mogu vjerovati. No, šokiralo me kad sam saznala da za mene u školi ipak nema mjesta, a nisam dobila objašnjenje zašto mi ugovor nije produljen - kaže profesorica Kranjec.

Sumnjiva otpuštanja

Jednaka je bila situacija i s Marinom Vikić, koja je počela raditi istog dana kad i Ivana. Jedina je razlika što Marina nije radila puno radno vrijeme. Toj 27-godišnjakinji, koja je posljednje tri godine radila na zamjenama u osnovnim školama, ovo je trebao biti prvi posao na neodređeno.

- Ravnatelj mi je rekao da sam dobro odradila posao, no da i drugima treba pružiti priliku. Ovo mi je jako tužan Božić - umjesto poklona ispod bora, ja sam ostala bez posla - kaže Vikić.

Na mjesto profesorice Kranjec došao je Martin Andrijašević, a mjesto u dvorani na kojem je bila profesorica Vikić zauzeo je Ivan Aragović. Učenici tvrde da je Andrijašević posao dobio samo zato što je dobar prijatelj ravnatelja škole. Isto nam je jučer potvrdila jedna bivša profesorica škole (podaci poznati redakciji), koja je i sama došla na prosvjed, podržati borbu svojih bivših učenika.

- U posljednja četiri mjeseca devet je profesora dobilo otkaz i zamijenjeni su drugim ljudima. Njih je doveo ravnatelj, oni će sutra dići ruku za to da on ostane na svojoj poziciji, na kojoj je već 25 godina. Tako to ide, a škola se raspada, profesori loše rade svoj posao, dok ravnatelj sve to ignorira. Istina je da se jedan profesor, 55-godišnjak, rođak jednog zaposlenika iz škole, trljao o učenice koje imaju samo 16 godina. I da, neki moji bivši kolege, inače vrhunski stručnjaci, rade svoj posao pijani - kaže bivša profesorica.

No, ravnatelj škole Zlatko Sviben sve te optužbe odbacuje. Tvrdi da u posljednjih 15 godina imaju samo jednu prijavu za neprimjereno ponašanje, a nije bila riječ o pedofiliji.

Odgovor ravnatelja

- Škola nema saznanja niti su nas službene institucije obavijestile da se protiv bilo koga od njezinih djelatnika vodi postupak zbog pedofilije ili da je netko od njih za to osumnjičen. Unatrag niz godina nemamo nikakvih pisanih pritužbi učenika ili roditelja”, stoji u službenoj izjavi ravnatelja Zlatka Svibena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:02