POKREĆU POSTUPAK

Roditelji odgojitelji kreću u ocjenu ustavnosti odluke Grada o novčanoj pomoći: ‘Zadire u stečena prava‘

Skupština je izglasala odluku o izmjenama koja zadire u stečena prava, rekla je predsjednica Udruge Berbić Lacko

Ana Marija Berbić Lacko.
 

 Damir Krajac/Cropix

Roditelji odgojitelji su Visokom upravnom sudu predali obavijest radi pokretanja postupka ocjene zakonitosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

- Gradska skupština izglasala je novu odluku o izmjenama koja zadire u stečena prava što kod korisnika stvara neizvjesnost, a Gradu prekomjerni trošak - poručila je predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) Ana Marija Berbić Lacko na konferenciji za medije koju je, u pratnji nekoliko majki odgajateljica, održala ispred Gradskog poglavarstva. Grad će, naime, do 31. prosinca svim roditeljima odgojiteljima isporučiti nove pojedinačne akte, nakon čega imaju osam dana za slanje prigovora. Zbog toga se, upozorava predsjednica HURO-a, gradska uprava zatrpava poslom i "pitanje je kako će to pravno izvesti".

- U jednom ćemo trenutku imati dva pravovaljana akta koji definiraju dvije različite stvari - naglašava.

image

Ana Marija Berbić Lacko.

Damir Krajac/Cropix

Angažirali su odvjetnički tim sastavljen od odvjetnika Maje Međugorac i Nikole Pleše koji je sastavio opsežan dokument koji su uputili Visokom upravnom sudu. U njemu su se osvrnuli na proceduru izglasavanja odluke, kompenzacijske mjere i pitanje zakonitosti same odluke.

- Sud će morati presuditi je li cilj gradonačelnika legitiman te je li se potrudio pronaći i drugi način kako ostvariti taj cilj - rekla je Berbić Lacko.

image

Ana Marija Berbić Lacko, Dunja Jelec.

Marko Todorov/Cropix

Kompenzacijske mjere koje se trenutno nude, upozorava, nisu dobre. Vrtići ne garantiraju mjesto za svu djecu, a poslovi koji se nude na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nisu usklađeni sa strukom i obrazovanjem roditelja. Za mjeru zapošljavanja i samozapošljavanja kažu da se i "ne može smatrati kompenzacijskom mjerom."

- Gradska vlast nudila je 300 tisuća kuna za otvaranje poslovnih subjekta. Ograničeni su uvjeti kako realizirati projekt, a maksimalni iznos po korisniku koji se može dobiti je 40 tisuća kuna. To rješava pitanje osmero korisnika. Što je s ostalih nekoliko tisuća korisnika? - pitaju se.

HURO je angažirala demografe Nenada Pokosa i Stjepana Šterca, a u prošlih mjesec dana proveli su opsežnu anketu među korisnicima mjere kojom su došli do podatka od oko 1300 novorođene djece. Taj podatak, vjeruju, Grad i nema pa nije svjestan problema u kojemu će se naći jednom kada i ta djeca budu trebala krenuti u vrtić.

Osim što su prema Visokom upravnom sudu uputili spomenutu obavijest, predstavku će uputiti i prema Ministarstvu pravosuđa i uprave "s obzirom na to da je gradska vlast već donijela nezakonitu odluku".

- Iako je gradonačelnik isticao da se rebalans proračuna radi kako bi se isplatile naknade za roditelje odgojitelje za ovu godinu u iznosu od 300 milijuna kuna, primijetili smo da je budžet gradskog ureda, iz kojeg se one isplaćuju, rebalansom povećan za samo 90 milijuna. Znači da je tih novaca i prije bilo - tvrdi predsjednica udruge.

Ako ih Vrhovni upravni sud odbije, ići će na Ustavni sud, a svojim su članovima poručili da je pisanje prigovora, na pristigle pojedinačne akte, početak pravnog puta ako budu nužne pojedinačne tužbe.

image

Ana Marija Berbić Lacko.

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:41