SUSRET BEZ REZULTATA

Roditelji odgojitelji nakon sastanka s Tomaševićem: ‘Saslušali su nas, ali nije došlo ni do kakve promjene‘

Udruge i roditelji odgojitelji nastavljaju s prosvjedima ispred Gradske uprave. Novi najavljuju za subotu u 17 sati

Tomislav Tomašević

 Ranko Suvar/CROPIX

Zagrebačka vlast ostaje pri odluci postupnog ukidanja mjere roditelja odgojitelja. Zaključak je to sastanka koji je okončan u srijedu u kasnim popodnevnim satima između udruga i inicijativa predstavnika roditelja odgojitelja te zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Nakon nekoliko prosvjeda ispred Gradske Uprave, ali i razgovora s dogradonačelnicom Danijelom Dolenec, u srijedu su predstavnici udruga roditelja, Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i inicijative "Djeca su budućnost" svoje argumente iznijeli gradonačelniku Tomaševiću. No prema riječima Ane Marije Berbić Lacko, predsjednice HURO-a, Tomaševića nisu pokolebali.

Gradonačelnik, naime, i dalje ostaje pri tome da mjera, čije bi ukidanje proračunu donijelo 320 milijuna kuna, ide u javnu raspravu prema planu.

- Saslušali su nas, ali su ostali pri svojim argumentima koje ponavljaju u javnosti sve ovo vrijeme. Mi smo iznijeli svoje stavove, on svoje. Nije došlo ni do kakve promjene. Rekli smo i da smo spremni ići do kraja, čak i u pravnu borbu za koju imamo temelja - ispričala je Berbić Lacko napominjući da su, osim toga, podsjetili gradonačelnika da je u predizbornoj kampanji govorio da neće dirati u stečena prava korisnika mjere, a da sad govori nešto drugo.

Naime, inicijative roditelja odgojitelja traže da se prijedlog ukidanja mjere koja obuhvaća, kako se već pisalo, više od 5800 korisnika i 20.000 djece, povuče iz javnog savjetovanja, da se formira radna skupina u kojoj bi mjesto imali i predstavnici udruga te da se provede ozbiljna analiza demografskih učinaka mjere. Budući da gradonačelnik Tomašević nije uvažio njihove prijedloge, udruge i roditelji odgojitelji nastavljaju s prosvjedima ispred Gradske uprave. Novi najavljuju za subotu u 17 sati.

Podsjetimo, zagrebačka vlast smatra da mjera roditelja odgojitelja, koja gradski proračun košta oko pola milijarde kuna godišnje, nije polučila traženim demografskim učincima te su predložili ukidanje mjere i smanjivanje mjesečne naknade za postojeće korisnike s oko 5000 kuna neto na 1000 kuna.

Pritom smatraju i da ta mjera najviše šteti majkama, odnosno ženama koje su pretežito i korisnice, a koje nakon dugog izbivanja s tržišta rada postaju nezapošljive. Iz Grada također žele bolje analizirati skupine korisnika mjere kojima bi mogli pomoći socijalnim mjerama, a obećaju i izgradnju vrtića. Do kraja 2022., kako je planirano novim proračunom, izgradila bi se četiri vrtića koja bi primila više od 3000 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:00