NESNOSNI NAMETNICI

RODITELJI U PANICI Među učenicima osnovnih škola u centru Zagreba vlada najezda ušiju!

U ljekarnama potvrđuju da su rasprodali zalihe šampona i preparata protiv nametnika
 Ronald Goršić / CROPIX

U školama u centru grada ovih dana traje prava najezda ušiju. Potvrdili su nam to pedijatri iz nekoliko domova zdravlja u centru, koji kažu kako je trenutno zaraza na vrhuncu.

Roditelji su očajni, kažu kako im kupovina sredstava protiv ušiju i gnjida izaziva velike financijske izdatke, posebno zato što je u nekim školama to već druga zaraza ove školske godine. U svemu tome jedinu korist imaju ljekarne, čiji su zaposlenici potvrdili da su ovih dana rasprodali rekordne količine šampona i sprejeva protiv ušiju.

- Istina je, zadnjih mi dana sve više djece i roditelja dolazi zbog tog problema. Uvijek je više nametnika na početku školske godine, ali ovo je iznad prosjeka - rekla je doktorica opće prakse u Domu zdravlja, koja je željela biti anonimna.

Ravnatelji suzdržani

O cijeloj situaciji najmanje govore pedagozi - ravnatelji i profesori u školama. Oni tvrde da je pojava ušiju uobičajena i da nema razloga za paniku.

- Primijetila sam da se moj sin češe po glavi, ali nisam ni pomislila da bi mogao imati uši. Iz škole nismo dobili nikakvu obavijest, pa mi zaista nije palo na pamet da ga pregledam. Bili smo kod doktora na nekom pregledu, pa sam ga zamolila da usput mom sinu pogleda glavu. On je utvrdio da ima uši i gnjide pa sam kupila šampon i ošišala ga - kaže jedna majka, čiji sin pohađa osnovnu školu u centru.

Osoblje škola tvrdi da ovaj put zapravo nemaju nikakvih problema s ušima. U većini škola nerado govore i o situaciji od prije mjesec i pol, kada su se zaista namučili da iskorijene uši. Najgore je tada bilo u Osnovnoj školi Izidora Kršnjavog. Djeca od prvog do trećeg razreda neprestano su imala uši - taman bi ih njihovi roditelji uništili, kada bi djeca opet na glavi donijela nove. Situacija je ipak riješena uz pomoć osoblja Zavoda za javno zdravstvo, kaže ravnateljica škole. Tvrdi kako sada nemaju nikakve informacije o ponovnoj pojavi nametnika. To tvrdi i psihologinja OŠ Josipa Jurja Strossmayera.

- Nedavno smo imali dvije učenice kod kojih su nađene uši i gnjide, a kad smo to saznali, odmah smo zatražili od njihovih roditelja da ih odvedu kući. Pazimo na takve situacije, no one se povremeno ponavljaju. Roditelji su ti koji moraju ozbiljno shvatiti problem - kaže školska psihologinja Jadranka Kevilj Šarac.

Ljekarne ispražnjene

Dok ravnatelji tvrde kako nema razloga za paniku i nerado pričaju o trenutnom stanju, situacija u ljekarnama u centru grada pokazuje da problem očito postoji. Najskuplji preparati već su prodani. Cijene, uostalom, nisu niske: šampon LiceGuard košta 139 kuna, Paranit 127 kuna, a najjeftiniji je Sumifen, koji košta 83 kune. Čim počne školska godina, kažu nam apotekari, prodaja tih preparata poraste.

- Zadnjih tjedan dana prodajemo više preparata protiv ušiju i gnjida. Trenutno šampona LiceGuard uopće nemamo, jer smo prodali zalihu. Dosta se prodaje, a majke nam se žale da stalno muku muče s ušima i da ih se nikako ne mogu riješiti - kažu u Ljekarni Palac u Martićevoj ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:22