PRIPUZ ODGOVORIO TOMAŠEVIĆU

‘S dvije drobilice će riješiti problem otpada? Pa sad će svi preslikati to inovativno rješenje...‘

Tomašević je poništio natječaj za privatnike i najavio kako će Čistoća prvo unajmiti, a zatim i kupiti drobilice potrebne za posao

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poništio je u petak višemilijunski natječaj raspisan za glomazni otpad i najavio da će gradska Čistoća odsad to sama raditi, čime će Grad uštedjeti 33 milijuna kuna na godišnjoj razini.

- Prijašnja uprava nije htjela donijeti odluku o tom natječaju, koji je raspisan još u prosincu prošle godine. Oni su to držali u ladici, a mi smo za to saznali tek sredinom lipnja, kad smo imenovali novu upravu Holdinga - započeo je Tomašević na konferenciji za medije koja se u petak održala u prostorijama gradske uprave na temu glomaznog otpada.

Previsoke cijene

Posljednjih desetak dana glomazni se otpad, kako je Jutarnji već pisao, u Zagrebu ne odvozi. Riječ je o tome da je dosadašnji ugovor za odvoz glomaznog otpada, vrijedan 90 milijuna kuna, na kojem su radile tvrtka Ce-za-r iz C.I.O.S Grupe poduzetnika Petra Pripuza i Reoma Grupa, istekao, točnije dogovoreni kapacitet od 50.000 tona zbrinutog otpada je dosegnut, zbog otpada uzrokovanog potresom. Ipak, prije osam mjeseci raspisan je novi natječaj, na koji je, među ostalima, ponudu opet dala Pripuzova tvrtka, ali ovaj put na 125 milijuna kuna, što je trećinu više za isti posao. Tomašević na te cijene nije htio pristati.

- Zagreb je dosad plaćao najvišu cijenu odvoza glomaznog otpada u Hrvatskoj, 1800 kuna po toni, iako je imao i najveću količinu otpada. Valjda bi onda logično bilo da cijena bude niža. Neki su gradovi imali cijenu od 660 kuna po toni. Znači, ako se pojave cijene koje su nelogične i najveće, a onda se pojave još veće cijene, biste li vi to potpisali? Drugo je da nemamo izbora, ali imamo izbora - rekao je Tomašević.

Rješenje koje Tomašević predlaže jest kupnja dviju drobilica za otpad i samostalno zbrinjavanje glomaznog otpada, što bi činili radnici Čistoće.

- Nije li nevjerojatno da se svih ovih godina nitko u bivšoj upravi nije sjetio kupiti drobilicu kakvu imaju privatnici - pitao je Tomašević. Ukratko, model bi bio ovakav: Čistoća će glomazni otpad pokupiti s ulica, zatim će na platou na Jakuševcu, gdje su sad oslobodili prostor, razdvojiti otpad i vrijedne sirovine kao metal i drvo. Otpad će potom obraditi u drobilici i odložiti ga na Jakuševec, a sirovine će prodati. Time bi mjesečni troškovi zbrinjavanja glomaznog otpada, kako je izračunao Tomašević, pali s 3 milijuna kuna na oko 500.000 kuna, a na godišnjoj razini donijeli uštede od 33 milijuna kuna, odnosno vrijednost jednog dječjeg vrtića.

Kako je Tomašević rekao, i dosad su privatnici izdvajali iz krupnog otpada vrijedan materijal, koji je činio otprilike 50 posto, i prodavali ga. Zarađivali su, poentira, i od višemilijunskih ugovora za zbrinjavanje, ali i od prodaje sirovina. Pritom, usitnjeni bi otpad opet završio na Jakuševcu.

Novac iz fondova EU

- Mi želimo prodati vrijedne sirovine kao privatnici dosad i financirati komunalnu uslugu. I to je trajno rješenje. Na Jakuševcu ima mjesta. I privatna su poduzeća odlagala usitnjeni otpad na Jakuševac. Kad dobijemo drobilicu, sve će biti riješeno - obećao je Tomašević.

Što se tiče dviju drobilica, oba bi se stroja, kako kaže gradonačelnik, trebala financirati iz fondova EU. Jedan, kako doznajemo, stoji oko 500.000 eura. Trenutno je, pak, u tijeku postupak nabave za najam drobilice koju bi grad koristio dok ne kupi vlastite.

Ovim razvojem događaja nije zadovoljna Pripuzova tvrtka Ce-za-r. Kako neslužbeno doznajemo, posao zbrinjavanja, koji podrazumijeva dozvole i mehanizaciju, ipak malo kompliciraniji nego što je to Tomašević ispričao. Pritom, smatraju da Tomašević nije dobro izračunao omjere otpada i vrijednog materijala jer tada bi "svi građani Hrvatske čupali željezo i krupnog otpada i prodavali ga".

Pripuzova tvrtka odgovorila Tomaševiću

C.I.O.S. grupa, u vlasništvu Petra Pripuza, poslala je priopćenje nakon današnje press konferencije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića na temu odlaganja glomaznog otpada.

U uvodu priopćenja navodi se podatak kako udio otpada od Grada Zagreba čini 3 posto poena u odnosu na godišnje sakupljene i obrađene količine članica C.I.O.S. Grupacije, dok prihodi Grada Zagreba čine 1 posto ukupnih prihoda, pri čemu po priopćenju Grupacije ni raskid poslovne suradnje s Gradom Zagrebom ne bi predstavljao problem za poslovanje najveće tvrtke za gospodarenje otpadom u zemlji. Nadalje se u priopćenju napominju istaknuti poslovni uspjesi i ulaganja C.I.O.S. grupe, da bi se potom dio priopćenja mogao čitati kao direktan odgovor na današnje, ranije spomenute najave Tomaševića u vezi zaokreta u politici Grada Zagreba po pitanju gospodarenja otpadom.

- Ukoliko doista gradonačelnik uspije ovim načinom riješiti problematiku gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu, C.I.O.S. Grupacija mu je, po završetku mandata, spremna ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom, napominju iz C.I.O.S.-a.

Priopćenje C.I.O.S. grupe prenosimo u cijelosti:

"Udio otpada od Grada Zagreba čini tek oko 3 postotna poena u odnosu na ukupne godišnje sakupljene i obrađene količine članica Grupacije, dok prihodi od Grada Zagreba čine oko 1 posto ukupnih prihoda, tako da ni raskid sveukupne poslovne suradnje s Gradom Zagrebom ne bi predstavljao problem za poslovanje C.I.O.S. Grupacije.

Članice C.I.O.S. Grupacije godišnje sakupe i obrade preko milijun tona raznih vrsta otpada. Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih 10 poslovnih godina iznose gotovo 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) kuna, a samo u 2020. godini dosegnuli su 1,8 milijardi kuna, dok su ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna. Uz ukupno 1.200 zaposlenih u regiji i kontinuirani rast poslovanja, hrvatske članice Grupacije prošle su godine u inozemstvo prodale sekundarnih sirovina u vrijednosti većoj od 856 milijuna kuna. Svi podaci potvrđuju položaj i ulogu Grupacije kao vodeće tvrtke u sektoru gospodarenja otpadom u regiji, a strateški razvoj nastavljamo i u budućnosti.

Svaka jedinica lokalne i regionalne samouprave samostalno donosi odluke za gospodarenje otpadom.Legitimna je odluka nove gradske vlasti za pronalaskom rješenja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu u skladu sa zakonom.

Pružanje usluga oporabe glomaznog otpada tvrtke CE-ZA-R predstavlja složenije tehničko-tehnološke procese od pojednostavljenog izdvajanja drva i metala te odlaganja izdrobljenog ostatka, kako je to danas iznijeto na konferenciji za medije gradonačelnika Grada Zagreba.

Iskreno čestitamo gradonačelniku na pronalasku rješenja za gospodarenje glomaznim otpadom u Gradu Zagrebu koje je predstavio danas na konferenciji za medije. Iznenađeni smo s tvrdnjama gradonačelnika koji navodi da u glomaznom otpadu ima 50 posto vrijednih svojstava koje je moguće izdvojiti, s obzirom na naša višegodišnja iskustva u oporabi glomaznog otpada. Jedino što možemo zaključiti da će građani grada Zagreba koji su godinama živjeli u neznanju, pohrliti na zagrebačke ulice i odbačene hrpe glomaznog otpada, izdvojiti vrijedne sirovine te prodavati s ciljem obogaćivanja svog kućnog budžeta.

Isto tako, temeljem izjave gradonačelnika da će kupnjom dvije drobilice riješiti gorući problem u gospodarenju glomaznim otpadom u gradu Zagrebu, za očekivati je da će i ostali gradonačelnici, načelnici i župani sa sličnim ili istim problemima u svojim životnim sredinama, preslikati ovakvo inovativno rješenje od gradonačelnika grada Zagreba te riješiti i svoje probleme. Usput, želimo istaknuti da vjerujemo da u 30 godina postojanja C.I.O.S. Grupacije nismo naivno investirali 1,4 milijarde kuna u reciklažne centre, najmodernije tehnologije, sortirnice, kompostanu, postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada, pogon za mehaničku obradu ostatnih frakcija, zaposlili 1000 djelatnika, a možda smo zaista imali rješenje u svega nekoliko „drobilica“…

Na današnjoj konferenciji gospodin Tomašević imao je potrebu iznositi cijene ponuditelja na otvorenom postupku javne nabave za glomazni otpad, pa ga želimo uputiti na cjenik Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina iz listopada 2020., gdje se cijena za preuzimanje glomaznog otpada od tvrtki u vlasništvu JLS i drugih iz iste djelatnosti naplaćuje po cijeni od 1.990 kuna po toni. Ako to usporedimo s dosadašnjom cijenom koju je Zagrebački holding plaćao zajednici ponuditelja po postojećem ugovoru, vidljivo je da je cijena niža za 200 kuna po toni u korist Zagrebačkog holdinga.

U današnjim izjavama o namjerama gradonačelnika kako će preostali dio glomaznog otpada „zdrobljen“ odvoziti na odlagalište Jakuševac, predstavljajući to kao konačno rješenje u gospodarenju glomaznim otpadom, moramo se zapitati što je značilo predizborno obećanje da će se Jakuševac zatvoriti?

Ukoliko doista gradonačelnik uspije ovim načinom riješiti problematiku gospodarenja otpadom u gradu Zagrebu, C.I.O.S. Grupacija mu je, po završetku mandata, spremna ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 02:45