ANKA MRAK TARITAŠ

‘Sad da izađete van i obećate gradnju trećeg mosta - i vi i ja i građani znamo da je to nerealno‘

‘Kad govorim o bilo kojoj temi koja se tiče Zagreba, ja ću to posložiti u kratkoročne, srednjoročne i dugoročne projekte‘
Anka Mrak Taritaš
 Damjan Tadic/Cropix

U utrku za gradonačelnicu Zagreba ide i Anka Mrak-Taritaš, koja je prije četiri godine u drugom krugu izgubila od Milana Bandića. Za HTV je objasnila zašto nisu uspjeli pregovori s Možemo! i SDP-om.

- Nije nikakva tajna da sam ja bila jedna od onih koja je zastupala da probamo ići s jednim kandidatom od centra prema lijevo. Već tamo prije Božića je gospodin Tomašević odlučio ići sa svojom platformom Možemo! i to više nije bila opcija. Mi smo jedno vrijeme sjedili s SDP-om, ono što je Glasu bilo važno je da aktivno sudjelujemo u kampanji, da ne budemo samo promatrači s klupe, da jednako tako imamo jasan izborni program u kojem smo htjeli jasno sudjelovati, a treća stvar da znamo što će biti dan poslije. Ni ja ni GLAS nismo ništa uvjetovali na sastancima. Mi smo htjeli jednu zaista dobru kampanju za prvog čovjeka u gradu Zagrebu i kad smo vidjeli da na stol nikako da dođe ta tema onda smo si nakon vrlo korektnih dogovora s SDP-om dali ruku, lijepo se pozdravili i rekli: mi idemo sad svojim putem, istaknula je.

Na pitanje zašto ipak sami na izbore, Mrak-Taritaš je rekla da nije bilo nekog velikog problema.

- Možemo! je prepoznalo mogućnost da jača svoju stranku. Osim kandidature gospodina Tomaševića za gradonačelnika Zagreba, oni su prepoznali mogućnost da se Možemo! pojača i da se tu odradi i ta priča. S SDP-om su pregovori dugo trajali i nije bilo nikakvih pomaka. Ne ide dobrim putem, idete dalje. Ja sam dosad radila različite poslove koji su uvijek bili vezani uz problematiku i razvoj gradova. I ja ovu svoju kandidaturu i mogućnost da budem gradonačelnica samo doživljavam kao vrh svoje političke, profesionalne i životne karijere. I odmah mogu isti dan nastaviti raditi svoj posao. Tu sam vrlo jasna, nedvojbena. Radila sam u Gradu, vodila sam velike sustave i ja ne moram ući u kampanju i obećavati neke projekte za koje znamo isti čas da se neće ostvariti nikad. Jednako tako ne moram ići u kampanju i raditi neku kilometražu. Jednako tako ne moram reći: sa mnom ćete ući u eksperiment. Sa mnom nema eksperimenata. Točno znate na čemu sam. Kad govorim o bilo kojoj temi koja se tiče Zagreba, ja ću to posložiti u kratkoročne, srednjoročne i dugoročne projekte. Sad da izađete van i obećate gradnju trećeg mosta - i vi, i ja i građanke i građani znamo da je to nerealno, rekla je.

- Na temi prometa mogu pokazati kratkoročni projekt. Odmah mogu pokazati semafore koji su pametni. Možete napraviti vrlo jednostavnu stvar, a to je da regulirate način na koji može biti dostava u gradu. Za to vam ne trebaju ni novi resursi, ni neko vrijeme, ni neki novci. Srednjoročni - napraviti jednu paralelnu mrežu da odteretite promet, a dugoročni su onda mostovi. Jedan ili dva, sjesti sa stručnjacima i vidjeti, rekla je.

Ali postoje stvari koje su bitne. Prvo - reorganizacija gradske uprave, odnosno drugačiji način upravljanja gradom Zagreb. I to je temelj svega. Iza toga konsolidacija financija. I onda obnova grada Zagreba iza potresa. Godinu dana je trebalo da se donesu prve odluke. Grad Zagreb mora u tome aktivno sudjelovati. Gradonačelnik Zagreba, odnosno gradonačelnica mora apsolutno zajedno s ministrom, premijerom i čelnikom fonda vidjeti gdje zapinje, ako zapinje i onda mijenjati zakon i grad nastavi tamo gdje je država stala, smatra.

- Nitko ne može znati stvarno stanje u gradskoj blagajni. Ja sam 4 godine gradska zastupnica, raspravljamo o proračunu, izvršenju proračuna. Samo jedan primjer da građani shvate o čemu pričamo. Što je žičara? Stupovi, žica, gondole i prva i zaključna stanica - strojarnica. Kad je bila priča da se ide s obnovom vrijednost je bila 220 milijuna, sada je 750 milijuna, a od početka je žičara 110 milijuna. Dakle, novci su curili, a da nitko nije znao gdje. I tu ću stati. Naravno, neće biti ni vremena. Zamislite 27 pročelnika. Možete li zamisliti kolegij s 27 ljudi? Deset gleda kroz prozor, pet u svoje papire, ne možete ih ni čuti, ni upravljati. Kad ja postanem gradonačelnica obećavam mene ćete viđati puno manje, ali pročelnike puno više, poručila je za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:13