KOMENTAR
Goranka Jureško
Goranka Jureško

Sami si krivi, opet

Nedavni potres, pa i ovaj potop, naučio je Zagrepčane da se ne mogu osloniti ni na koga osim na sebe i zato provaljuju, otvaraju i zatvaraju ventile, penju se po krovovima...
Milan Bandić
 Bruno Konjevic/Cropix
Objavljeno: 28. srpanj 2020. 23:58

“Zato što su građani radili po sistemu sam svoj majstor, imali su poplavu u svojim stanovima”!

Eto njega opet s istom tezom kao i 22. ožujka kad se Zagreb apokaliptično zatresao iz temelja. I tada su gradonačelniku Milanu Bandiću bili krivi Zagrepčani koji ‘ne održavaju svoje nekretnine’. Koje sve nedaće mogu još zadesiti glavni grad Hrvatske teško je pretpostaviti, ali zato neće biti teško naći krivca. Uvijek će to biti nesretnici kojima padaju dimnjaci, ruše se zabatni zidovi ili pak plivaju u vodenoj bujici koju nije prouzročila Sava već oni koje skupo plaćamo da održavaju odvodnju kako grad ne bi plivao pri svakom pljusku.

Naime, istina je da je 90 litara kiše po četvornom metru zaista puno, ali da Ilicom ‘teče Sava’ potreban je potpuni izostanak brige o ‘prohodnosti’ šahtova, i to u cijelom gradu. Da, plivali su podrumi i sutereni, ali ne zato što su tamo neki ‘likovi’ odlučili u njima živjeti, već zato što oni koji im svaki mjesec uredno otimaju ‘naknade za odvodnju i dovodnju’ ne rade svoj posao. Dogodilo se u toj apokaliptičnoj večeri puno kiše u kratkom vremenu, ali zaboravljaju gradske vlasti da podrumi i sutereni u Zagrebu plivaju i kad padne uobičajeni ljetni pljusak. Događa se i da danima nakon kiše voda stoji na uličnim uglovima jer je netko od izvođača radova radio, kako bi gradonačelnik rekao, kao ‘sam svoj majstor’, ne vodeći brigu kako ‘pada’ prometnica, odnosno da je odvodni kanal na višoj razini od ceste.

Na ‘bazene’ nasred pločnika u kojima se skuplja voda nakon svake kiše gotovo da se nitko i ne obazire jer to je uobičajena pojava, kao i to da tramvaji ne voze čim padne nekoliko kapi kiše. Naime, voda se slijeva na tračnice umjesto u kanalizaciju. Tužno je slušati sve te ‘važne i glavne’ u Gradu kad pokušavaju objasniti zašto služi brana ‘za obranu od poplava’. Kažu ‘likovi’ da brana ‘brani’ od Savina potopa, ali ne i od oborinskih voda!? Sram bilo građane koji su odlučili provaliti i odvrnuti ventile brane pokušavajući spasiti što se spasiti dâ. Zašto niste zvali? Pa naravno da su zvali, ali oni koje se zove očito u glavnom gradu nisu na raspolaganju građanima onda kad ih trebaju za uslugu, već samo kad im treba oteti kune iz novčanika.

Nedavni potres, pa i ovaj potop, naučio je Zagrepčane da se ne mogu osloniti ni na koga osim na sebe i zato provaljuju, otvaraju i zatvaraju ventile, penju se po krovovima, miču dimnjake i sve se manje obaziru na ono što im ex katedra poručuju razni dužnosnici. U suprotnom, njihove bi nevolje bile puno veće i trajale bi puno dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37