BM 365 - KAKO DALJE?

‘Samo nam jedna osoba može jamčiti opstanak, ali ona se povlači... Bez nje smo gotovi‘

Nagla smrt šefa zatekla je članstvo: stranka je bila vezana za lik i djelo Milana Bandića, kako sada nastaviti dalje?

 
 Damjan Tadic/Cropix

U stranci Rada i solidarnosti još uvijek nemaju kandidata s kojim bi ušli u bitku za nasljednika Milana Bandića, potvrdilo nam je jučer nekoliko članova te stranke uz dodatak kako su se potajno nadali kako će u tu utrku ući njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, koja će do izbora voditi grad.

Tome su se posebno nadali oni stariji i iskusniji koji su u nju polagali nade zbog svega što je prošla s preminulim gradonačelnikom, no ona je jasno dala do znanja kako je cijeli njezin politički put bio vezan uz Milana Bandića iz čega se dalo naslutiti kako će nakon lipnja prestati njeno bavljenje politikom.

O njezinom odlasku iz politike, nakon pune 24 godine, već se raspravljalo, a nekim bliskim suradnicima je ranije najavljivala odlazak iz Gradske uprave. Većina najbližih suradnika Milana Bandića posvetila se organizaciji komemoracije u Hrvatskom narodnom kazalištu koja je održana u utorak kao i sprovodu na zagrebačkom groblju Mirogoj koji će biti u srijedu te, kako su nam poručili, još uvijek nije bilo prave rasprave što konkretno učiniti na lokalnim izborima. Mnogi u stranci, posebno oni istaknutiji, smatraju kako bi stranka trebala izaći s kandidatom prvenstveno zbog nasljeđa Milana Bandića.

- Ako ni zbog koga, onda zbog njega. Učinio je mnogo i naši glasači očekuju to od nas. Ako se zatvorimo, vrlo skoro nas neće biti - poprilično emotivno je reagirao jedan od senatora u stranci.

Prepoznatljivo lice

Ipak, trenutačna situacija u stranci je takva da u njoj nema kandidata koji bi krenuo u utrku budući da bi takav kandidat, prema mišljenju stranačkih ljudi, trebao biti dovoljno prepoznatljiv, dovoljno iskusan i dovoljno „bandićevac”. Osim Pavičić Vukičević, takvog u stranci trenutno nema. Ona vodi stranku, najiskusnija je od svih članova, no od njene kandidature neće biti ništa.

- Ne znam što bi je trebalo natjerati da promijeni mišljenje. Njezinim pojavljivanjem, a to da je obrazovana, poznaje infrastrukturu, relevantna, dugogodišnja političarka, stranka može preživjeti. Ona je uistinu jedina. Sve ostalo, tjera stranku prema kraju - kažu naši sugovornici. Ipak, ii iskusniji navode kako se ne bi trebali predavati.

- Mi kada smo došli na vlast 2000. pet godina smo krvavo radili u Skupštini. Ako netko misli da bi sad trebali imati gradsku upravu u leno, vara se. To je krvavi posao - kažu naši sugovornici. Da još nemaju kandidata, jučer je komentirala i Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo.

Lista za Skupštinu

- Hoćemo li mi iznjedriti nekog kandidata ili ne, nismo o tome još razgovarali. Jučer smo se našli u toj situaciji, komentirala je Jozić i dodala kako je sve određeno komemoraciji i posljednjem ispraćaju Bandića. Stoga je vrlo izgledno da će stranka ići u smjeru koji je najavljivao Pavle Kalinić. Trebala bi ići lista za skupštinu dok će se mjesnim organizacijama prepustiti liste za Vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore. Mirka Jozić je jučer komentirala i ostale kandidata. - Čudim se kako se netko uopće usuđuje kandidirati za gradonačelnika kada vidim koliko malo znanja ima - kazala je.

Berto Šalaj: Šanse za opstanak Bandićeve stranke sad su vrlo male

"Izgledi za opstanak stranke Milana Bandića su vrlo mali. Bandiću je stranka bila samo formalni okvir za njegovu klijentelističku mrežu. Sad s njegovim odlaskom ne vidim neke šanse... Mogu pokušati ući u Skupštinu s nekoliko mandata, ali mislim da njihova budućnost nije svijetla", rekao je za HRT politički analitičar Berto Šalaj. Dodao je da idućeg gradonačelnika čeka ozbiljan posao ako želi raščistiti dosadašnju klijentelističku strukturu. Tko bi to mogao biti, sada je još veća nepoznanica nego što je bila prije nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:49