IZBOR ZA NAGRADU

Sanja Bezbradica Jelavić: Odvjetnica male Madine u izboru za Zagrepčanku godine

Za nagradu je predložena zbog predanog dugogodišnjeg angažmana na zaštiti prava najranjivijih u društvu...

Sanja Bezbradica Jelavić

 Nenad Dugi/Cropix

Zagrebačka Gradska skupština danas odlučuje o prijedlogu da se Nagrada za Zagrepčanku godine za 2021. dodijeli odvjetnici Sanji Bezbradici Jelavić. Od više kandidatkinja, posebna komisija i Odbor za javna priznanja predložili su upravo nju zbog predanog dugogodišnjeg angažmana na zaštiti ljudskih prava najranjivijih društvenih skupina. Uz pravno zastupanje žena žrtava nasilja i njihove djece, odvjetnica Bezbradica Jelavić je, kako se navodi u obrazloženju prijedloga za dodjelu nagrade, svojim znanjem, stručnošću, ustrajnošću i bezgraničnom empatijom pomogla velikom broju žrtava kaznenih i prekršajnih djela u ostvarivanju njihovih zajamčenih prava.

image

Sanja Bezbradica Jelavić

Dragan Matic/Cropix

Izniman napor od kraja 2017. do kraja 2021. uložila je u pravno zastupanje afganistanske obitelji tragično stradale djevojčice Madine Hussiny koja je poginula na pruzi od hrvatske granice prema Šidu nakon što ih je hrvatska policija neuzakonito izbacila s hrvatskog teritorija. Bezbradica Jelavić ih je zastupala pred hrvatskim tijelima vlasti i sudovima u ostvarivanju prava na azil i zaštitu, a pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu u studenom lani izborila je presudu u kojoj je utvrđeno da su hrvatske vlasti povrijedile cijeli niz temeljnih ljudskih prava te obitelji koja je bježala pred talibanskim terorom, uključujući i pravo na život djeteta.

Bezbradica Jelavić je u zaštiti ljudskih prava sudjelovala i kroz kreiranje zakona i javnih politika i lobiranjem za implementiranje Istanbulske konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji.

Titula Zagrepčanke godine dosad je dodijeljena nizu istaknutih žena iz različitih područja života, od sportašice Janice Kostelić, prve pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordane Lukač Koritnik, glumice i pjevačice Mirajne Bohanec Vidić, Đurđice Krnjak, bivše radnice tvornice Kamensko koja se s kolegicama štrajkom glađu borila za isplatu neisplaćenih plaća...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:38