LOKALNI IZBORI

SDP obećao smanjenje prireza, otvaranje kluba Jabuka i izgradnju novog mosta

Za ‘korupciju, pogodovanje i krađu novca iz gradskog proračuna‘, Klisović je prozvao sadašnju gradsku vlast
Joško Klisović
 Goran Mehkek/Cropix

Zatvaranje odlagališta Jakuševec, smanjenje gradskog prireza za šest posto, ponovno otvaranje kluba Jabuka i izgradnja Jarunskog mosta, dio je obećanja iz SDP-ova izbornog programa za Grad Zagreb koji je u četvrtak predstavljen javnosti.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović najavio je donošenje novog strateškog plana razvoja grada, novog GUP-a i prostornog plana, zaustavljanje prodaje nekretnina poput Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina, izgradnju Jarunskog mosta, proširenje mreže tramvajske pruge, nove javne garaže....

Za "korupciju, pogodovanje i krađu novca iz gradskog proračuna", Klisović je na konferenciji za novinare prozvao sadašnju gradsku vlast i njezine kandidate na izborima - Jelenu Pavičić Vukičević (MB 365) i Davora Filipovića (HDZ).

Predsjednik stranke Peđa Grbin ustvrdio je kako oni danas "degutantno" tvrde da su rješenje za probleme koje su stvarali proteklih 20 godina.

"To su ljudi iz HDZ-a i stranke MB 365, koji su u Zagrebu, ali i cijeloj Hrvatskoj do savršenstva razvili model honoriranja odabranima, model koji je za većinu građana teret i uteg", poručio je Grbin na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen SDP-ov izborni program stranke za lokalne izbore.

A u njemu SDP-ovci najavljuju zaustavljanje namještenih javnih natječaja, pogodovanja i preplaćivanja projekata koji su obilježili sadašnju vlast.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dina Vasić najavila je konsolidaciju gradskog duga koji službeno iznosi 1,3 milijarde kuna, a neslužbeno 10 milijardi kuna. Vasić je najavila "pravi rebalans", a zatim nove modele upravljanja gradskim novcem, uvođenje riznice, povlačenje novca s međunarodnog tržišta kapitala. Gospodarstvenicima je obećala bolju poslovnu klimu, smanjivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i prireza s 18 na 12 posto.

Kao kuriozitet svim ženama obećala je pristup besplatnim higijenskim potrepštinama u javnim ustanovama, te nultu toleranciju na nasilje, izgradnju kriznih centara i sigurnih kuća za žrtve nasilja.

Drugi kandidat za Klisovićeva zamjenika - Renato Petek najavio je otvaranje Centra kreativnih industrija na Velesajmu gdje će dovesti kulturnjake, dok će alternativcima ponovno otvoriti klub Jabuku.

U SDP-ovu izbornom programu je i uvođenje jednosmjenske nastave u zagrebačke škole, tu su i besplatne pripreme maturanata, programi cjeloživotnog obrazovanja, izgradnja hospicija, domova za umirovljenike i dnevnih boravaka u mjesnim organizacijama.

Što se pak tiče gospodarenja otpadom, Petek je najavio zatvaranje Jakuševca, otvaranje zone kružnog gospodarenja otpadom, micanje kanti s ulica te izgradnju "podzemnim pametnih spremnika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 04:32