ENERGETSKA KRIZA

Šef zagrebačke plinare: ‘Poskupljenje se nije moglo izbjeći, moguće je da će cijene plina rasti i za 70%‘

Na pitanje što će biti s računima za siječanj rekao je da će ti računi biti i do 30 posto manji nego što je to bilo u 12. mjesecu.

Gradska plinara Zagreb

 Srdjan Vrancic/Cropix

Direktor gradske plinare Zagreb Jeronim Tomas najavio je u razgovoru za RTL poskupljenje računa za plin čak i do 70 posto.

Na pitanje kako je došlo do skoka cijena, odgovorio je da je prije svega riječ o geopolitičkim razlozima te zbog covid krize.

- Zbog pandemije je došlo do povećanja potražnje za energentima i samim tim do povećanja cijene.

Ističe da se to nije moglo spriječiti.

- Plinski biznis je takav. U trenutku ugovaranja cijena koje se ugovaraju sa strane nabave, trebalo bi zaključiti na strani prodaje i to nije napravljeno, tako da smo imali situaciju gdje smo s kupcima imali zaključane količine, a s druge strane smo imali varijabilne cijene koje nisu bile zaključane i čekao se trenutak da se zaključaju, ali taj trenutak nije nikad došao

Smatra da bi za to trebala odgovarati bivša uprava.

Na upit po kojoj cijeni je plin mogla nabaviti bivša uprava, a po kojoj ga je nova uprava morala nabaciti, odgovorio je:

- Najbolja ilustracija za to je da je u prosincu 2021. cijena plina bila 10-ak puta veća, nego što je bila recimo godinu prije, tako da je to ogromna razlika i ogromni skok cijena.

Govorio je i o prigovorima na račune za plin te odgovorio jesu li ispostavljeni računi podmireni. Podsjetimo, osim vrtoglavog iznosa za plin koji je isporučen Pučkoj kuhinji u Zagrebu, i na adresu zagrebačkog Samostana svete Klare stigao je račun na 25 tisuća kuna.

- Zaprimili smo između 6 i 7 posto prigovora u odnosu na ukupan broj poslanih računa sektoru poduzetništva. Dio računa je u cijelosti podmiren, a za dio računa još nisu dospijeća pa ne znamo hoće li biti plaćeno i u kojoj mjeri. U ovom trenutku traju pregovori između resornog ministarstva, isto tako predstavnika vlasnika oko iznalaženja najboljeg rješenja za sve strane, objasnio je.

Na pitanje što će biti s računima za siječanj rekao je da sve ovisi izravno o pregovorima, ali naglasio da će ti računi biti i do 30 posto manji nego što je to bilo u 12. mjesecu.

Na upit zbog čega, odgovorio je zbog pada cijena na burzama.

Komentirao je i pitanje što očekuje kada su u pitanju cijene plina za kućanstva od 1. travnja.

- To ovisi i o aktivnostima Vlade, i to je regulirana djelatnost. Što se tiče količina njih imamo, što se tiče cijena – one će rasti zbog rasta cijena ali ne u značajnoj mjeri kao kod poduzetnika.

Na komentar novinara kako neki energetičari govore da bi cijena plina za kućanstva mogla porasti do 70 posto, Jeronim Tomas je uzvratio:

- Moguće je, da. To je realno povećanje. Cijena plina raste znatno više, odgovorio je.

Istaknuo je kako se nada da takva situacija neće potrajati.

- Vidjet ćemo što će se događati. Nitko to nije mogao očekivati, to je nešto što će se definitivno mijenjati u budućnosti.

Odgovorio je i na pitanje koliko dugo ovakva situacija može potrajati.

- Teško je to reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:29