OSTALI BEZ NOVCA

Šest godina pokušavaju otjerati jednog čovjeka: ‘Drži nas u šaci, cijela zgrada je njegov talac‘

Za raskid suradnje traži 30 tisuća eura. Stalno se pojavljuju novi računi, troškovi, koje očito nitko nije potpisao

Zgrada na Trešnjevci čiji je upravitelj Josip Penezić

 Darko Tomas/Cropix

Stambena zgrada na zagrebačkoj Trešnjevci gotovo šest godina pokušava okončati suradnju s upraviteljem koji bi trebao voditi održavanje njihove zgrade, ali unatoč tome predstavnica suvlasnika (podaci poznati redakciji) tvrdi da ih "drži kao taoce".

Iako su suvlasnici upravitelja, zagrebačku tvrtku Gap-Element, prijavili još 2018. godine policiji, pa i Općinskom državnom odvjetništvu, situacija se do danas nije riješila. Gap-Element ne želi im dati raskid ugovora i za to vrijeme drži njihovu pričuvu. No, kad smo ovih dana kontaktirali vlasnika i direktora tvrtke Josipa Penezića rekao nam je da su "baš ovih dana na korak od rješavanja problema". Međutim, predstavnica suvlasnika kaže nam da ih upravitelj za raskid suradnje traži novac te im tvrdi da nisu plaćeni neki računi, a ona u njega više nema povjerenja.

Pozajmica za "šaku"

- Ne možemo doći do novca ni da platimo čistačicu - ističe predstavnica stanara.Iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu potvrdili su nam da provode izvide, a iz policije da su u "pet navrata nadležno Odvjetništvo obavijestili o svemu poduzetom i utvrđenom radi donošenja daljnje meritorne odluke", no do danas još ništa nije odlučeno. Za to vrijeme predstavnica suvlasnika tvrdi kako joj upravitelj, otkako je preuzela dužnost, onemogućava deponiranje potpisa u banci te netransparentno vodi plaćanje njihovih računa. Isprva ih je u šaci držao pozajmicom danom zgradi u iznosu od 125 tisuća kuna - inače stambene zgrade podižu kredite u banci preko upravitelja, stoga neobično zvuči da upravitelj kao tvrtka isplaćuje pozajmice stambenoj zgradi i onda ih je još obvezao da, nakon otplate te pozajmice u 72 mjeseca, godinu dana ne mogu prijeći drugom upravitelju.

Skupili potpise

No, i taj rok je sada istekao jer se radilo o navodnoj pozajmici iz 2017. koja je otplaćena 2022. te je u travnju 2023. istekao spomenuti rok. Tu je pozajmicu, naime, dogovorio prethodni predstavnik suvlasnika, ali Davorka Čubaković, koja je ovlaštena revizorica u mirovini te ima punomoć predstavnice suvlasnika za zastupanje, uvjerena je da se radi o navodnoj "‘fiktivnoj pozajmici".

- Nije bilo ulaza novca na račun pričuve stambene zgrade, nego je gospodin pozajmicu pravdao nekim računima, a kad smo ga tražili dokumentaciju, dostavio nam ju je nakon dugo vremena, i to nepotpunu. Vodio je u knjigama tu pozajmicu pod knjigovodstvenom stavkom ‘održavanje zgrade‘ - kaže Čubaković koja tvrdi da je zgrada neodržavana, a suvlasnici nisu mogli iskoristiti pogodnost temeljem sufinanciranja investicija na zgradama. Predstavnica suvlasnika već je nekoliko puta skupila natpolovičnu većinu potpisa kako bi s upraviteljem raskinula suradnju, no u tome nije uspjela. Za odvjetnika, tvrdi, nemaju novca, a i misli da bi sudski postupak trajao još dulje.

- U posljednjem krugu pregovora tražio ih je za raskid suradnje 30 tisuća eura, a nije baš jasno za što. Stalno se pojavljuju novi računi, troškovi, koje nitko nije potpisao i tako u krug - govori Čubaković koja je pisala svim relevantnim institucijama, pa čak i predsjedniku Milanoviću.

Jutarnji je list došao u posjed i audiosnimke jednog od sastanaka suvlasnika s upraviteljem iz koje je jasno da suvlasnici od upravitelja ne dobivaju odgovore.

Kontaktirali smo i samog upravitelja, vlasnika tvrtke Gap-Element d.o.o. Josipa Penezića, koji tvrdi da je na "korak od rješavanja problema sa suvlasnicima", a na daljnja pitanja nije želio odgovoriti, tvrdeći da su to neistine.

"Sve sam rekao"

- Pred dogovorom smo i rekao sam što sam mogao - kazao je vlasnik tvrtke Gap-Element. Riječ je o tvrtki koja ima prijavljena tri zaposlena i prijavljuje godišnje prihode od oko 120 tisuća eura. Tvrtka je prijavljena na adresi u stambenoj zgradi u kojoj njezin vlasnik posjeduje stan, a poslovne prostorije tvrtke smještene su na drugoj adresi. Radi se o upravitelju koji nema službenu internet stranicu, pa suvlasnici uopće ne vide tim putem stanje pričuve. Čubaković tvrdi da upravitelj ne poštuje zakonsku regulativu.

- On drži stambenu zgradu ‘taocem‘ upravo izigravanjem zakona te nereagiranjem nadležnih državnih institucija. On onemogućava deponiranje potpisa novoj predstavnici suvlasnika u banci te neovlašteno plaća samo neke račune za stambenu zgradu- kaže Čubaković, a predstavnica stanara podržava njezine navode.

Odgovor policije:

Pet godina pišemo Državnom odvjetništvu

Iz zagrebačke policije odgovorili su nam da su policijski službenici nadležne 7. policijske postaje Zagreb-Trešnjevka poduzeli sve potrebne i zakonom propisane mjere i radnje, kao i one koje je naložilo Općinsko kazneno državno odvjetništvo.
"U periodu od 2018. do 2023. godine u sveukupno pet navrata nadležno Državno odvjetništvo posebnim smo izvješćem obavijestili o svemu poduzetom i utvrđenom radi donošenja daljnje meritorne odluke", stoji u njihovu odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:58