INSPEKCIJA JUTARNJEG

Sigurnost ulica za prolaznike: đaci moraju na kolnik da bi zaobišli opasnost

Obišli smo ulice koje vode prema školama u starom dijelu Zagreba i provjerili sigurnost za prolaznike
 Davor Pongračić/Cropix

Zabrinuti za sigurnost djece na njihovom putu do škola u starom dijelu Zagreba, grupa građana organizirala se preko društvenih mreža kako bi pred početak drugog polugodišta, koje počinje u ponedjeljak 18. siječnja, izvršili pritisak na gradske vlasti. Traže postavljanje "zaštitnih koridora" kako učenici ne bi morali strahovati hoće li im na glavu pasti kakav odlomljeni dio fasade, krovišta, balkona, lođa...

"Osim straha i neizvjesnosti, novi potresi dodatno narušavaju sigurnost zgrada; dimnjaci, atike, zabatni zidovi, štukature oštećenih zgrada zasipaju ulice i ceste Donjega grada i predstavljaju prijetnju svima koji žive, rade i kreću se gradskim središtem. Brojni će učenici krenuti put škola, a pritom će biti životno ugroženi. Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla, da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja", tvrde pokretači Peticije za siguran put do škola.

image
Dalmatinska ulica: Na pročelju zgrade u Dalmatinskoj 8, dvije su na papiru ispisane poruke "Oprez: opasnost od rušenja zida" koje upozoravaju pješake da im nije pametno nastaviti dalje
Davor Pongračić/Cropix

Dok iz Gradske uprave poručuju kako će se potencijalne opasnosti neutralizirati do nedjelje, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je izjavio kako je riječ o opravdanim upitima roditelja o sigurnom pristupu školama u Zagrebu te da potvrdio da su intenzivirani radovi na sanaciji i uklanjanju prijetećih dijelova zgrada.

- Tamo gdje neće biti moguće na vrijeme sanirati zgrade, problemi će se riješiti posebnim skelama sa sigurnim prolazom za pješake - rekao je Fuchs.

Desetak ravnatelja osnovnih i srednjih škola jučer nam je potvrdilo kako su školske zgrade nakon temeljite obnove iza proljetnog zagrebačkog potresa sigurno u boljemu stanju i sigurnije od okolnih gradskih zgrada. Potvrđuju kako su statičari nakon petrinjskog potresa ponovno odradili uvide u sigurnost objekata, na kojima je bilo manjih zahvata te su škole sada, tvrde, sigurno u boljemu stanju no što su bile prije prošlog proljeća.

image
Naišli smo i na vatrogasce koji su jučer preventivno razbili dijelove pročelja na zgradi
Davor Pongračić/Cropix

Inicijatori peticije posebno opasnima smatraju puteve do osnovnih škola Ivana Gundulića, Josipa Jurja Strossmayera, Izidora Kršnjavog, Matka Laginje i Huga Kona, te glazbenih škola Blagoja Bersa i Vatroslava Lisinskog.

Nenad Oremuš, ravnatelj OŠ J. J. Strossmayera, potvrđuje da je njihova zgrada temeljito obnovljena 2004., a najveći problem nakon proljetnog potresa bili su dimnjaci.

- Dodatno su nam ojačani zidovi i dimnjaci su uklonjeni. Zgrada je daleko sigurnija od svih okolnih, uključujući onu Gradskog ureda za obrazovanje u Ilici. Roditelji mogu biti mirni - kaže. Situaciju smiruje i ravnatelj OŠ Matka Laginje, Božidar Bilafer, tvrdnjom kako nakon petrinjskog jakog potresa sa zgrade nije pao ni komadić žbuke.

- Dobili smo batina u zagrebačkom potresu, u ovome ne. Zgrada nam je u istome stanju kakvu smo je ostavili pred praznike 23. prosinca. Razumijem roditelje, no ne treba raditi paniku tamo gdje je nema. Za okolne zgrade ne mogu procjenjivati rizik, a na pitanje je li škola sigurna, mogu samo reći da vjerujem da je sigurnija od okolnih zgrada, spremna za rad i prihvat učenika - kaže.

image
Varšavska ulica:
Na putu prema Osnovnoj školi J. J. Strossmayera nalaze se zgrade na kojima su vidljiva oštećenja nakon potresa i potencijalna su opasnost za sve prolaznike, pogotovo za učenike
Davor Pongračić/Cropix

Zaštitne trake

Da iz prve ruke vidimo je li zabrinutost roditelja opravdana, koliko je (ne)siguran put djece do spomenutih škola, jučer su se reporteri Jutarnjeg lista zaputili u snimanje stanja u ulicama koje vode prema tim školama. Po našem sudu, najgora je situacija u ulicama koje vode prema školama I. Gundulića (Gundulićeva 23a), J. J. Strossmayera (Varšavska 18), H. Kona (Katarinin trg 2), Glazbenoj školi B. Bersa (Britanski trg 5) i V. Lisinskog (Gundulićeva 4).

Školarci na putu do tih škola prolaze nogostupima koji su samo djelomično sigurni, natkriveni skelama. Mahom je opasnost za pješake na tim dijelovima pločnika označena tek na fasadu prislonjenim fosnama ili je dio pločnika "ograđen" zaštitnom trakom. Na jednom takvom mjestu, na fasadi zgrade u Dalmatinskoj 8, dvije na papiru ispisane poruke "Oprez: opasnost od rušenja zida" upozoravaju pješake da im nije pametno nastaviti dalje.

Problem je što pješaci, pa tako i školarci na mnogim mjestima ne mogu zaobići opasne dijelove pločnika nikako drugačije nego da nogom kroče ili na kolnik ili, recimo na Ilici kod Britanskog trga - na tramvajsku prugu!

image
Ilica, Britanski trg:
Pješaci ne mogu zaobići opasne dijelove pločnika nikako drukčije nego da kroče na prugu
Davor Pongračić/Cropix

Sumnjive zgrade

Dok smo jučer bili u "inspekciji", naletjeli smo na dvije vatrogasne ekipe koje su pregledavale sumnjive zgrade - jednu tik do škole u Varšavskoj, a drugu točno preko puta ulaza u dvorište školske zgrade u Gundulićevoj.

- Ciljano rušimo kompletne fasade kako bismo zaštitili sigurnost pješaka - rekao nam je Denis Bartol iz zagrebačke Javne vatrogasne postaje.

Neće graditi tunele, ali će Grad Zagreb postaviti zaštitne skele

Grad Zagreb ne misli graditi sigurne tunele i zaštitne koridore prema školama jer to nije izvedivo i uzrokovalo bi još veće prometne teškoće u centru grada, potvrdio je to Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, osvrćući se na inicijativu roditelja koji su, predvođeni kazališnom redateljicom Anicom Tomić, zatražili gradnju "sigurnih tunela" prema školama i vrtićima u centru Zagreba.

- Mi smo u svakodnevnom kontaktu s gospođom Tomić i roditeljima, a mislim da su oni zadovoljni radovima koje činimo da bi se do početka nastave uklonila sva oštećenja od potresa. Potrebe za koridorima stoga neće. Najkasnije do nedjelje ćemo sve ukloniti i omogućiti prohodnost - kazao je Lovrić.

Roditeljima je ipak obećano da će se do početka nastave postaviti tzv. zaštitne skele na nekoliko ključnih točaka u gradu. Po prilici te bi skele trebale učvrstiti velika oštećenja na zgradama koja nije moguće ukloniti, a kako će točno izgledati i gdje će biti, zasad ostaje nejasno.

Iz inicijative, koju je dosad podržalo više od 2600 roditelja, pozdravili su to kompromisno rješenje, a Gradskom uredu dostavili ulice gdje bi se, prema njihovom mišljenju, takve skele trebale postaviti.

Među ostalim, tu je prilaz Gjure Deželića, potez od Medulićeve do Gundulićeve, zgrada DV Budućnosti u Mihanovićevoj, kao i Bolléova zgrada u Žerjavićevoj.
Što se sigurnosti škola tiče, Lovrić je napomenuo da je od ožujka do rujna sanirano 160 zagrebačkih škola i vrtići te da nijedna od tih nije pretrpjela ozbiljnija oštećenja u prosincu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:11