POGORŠANJE VREMENA

Siloviti pljusak pogodio Zagreb i nakratko paralizirao promet, mogući i olujni udari vjetra

Na širem zagrebačkom području, kao i duž obale, u Istri te u okolici Gospića, mogući su tako olujni udari vjetra

Ilustracija

 Ranko Suvar/Cropix

Pogoršanje vremena koje se najavljuje već danima stiglo je i do glavnog grada Hrvatske. Grmljavinsko nevrijeme praćeno je pljuskom i jakim vjetrom zbog čega nastaju gužve u prometu. Državni hidrometeorološki zavod naknadno je i zagrebačku regiju označio je narančastom bojom koja označava opasno vrijeme.

Na širem zagrebačkom području, kao i duž obale, u Istri te u okolici Gospića, mogući su tako olujni udari vjetra, obilna kiša i pljuskovi s grmljavinom.

Meteorolog Bojan Lipovšćak ranije ja najavio dolazak pljuskova zbog "atmosferske rijeke" koja je preko Alpa stigla s Atlantika.

- S Atlantika brzo putuju plitke ciklone i dolazi jako strujanje velike količine vlage koje ide od Meksičkog zaljeva. Mlazna struja vuče taj topli zrak prema Europi, što nazivamo "atmosferskom rijekom”, rekao je meteorolog.

Nad europsko kopno prodro je vlažni oceanski zrak koji obilazi Alpe, dok se nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom razvila plitka ciklona. Nad Sredozemnim morem i Jadranom dominira utjecaj jugozapadnog visinskog strujanja koje donosi topao zrak sa sjevera Afrike. Topla i vlažna zračna masa hladi se kad naiđe na planinski lanac Dinarida, uzdiže se i hladi, para se kondenzira i pretvara u kapi kiše te na navjetrini uzrokuje obilne oborine.

Poslijepodne se u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje prestanak oborina i djelomično razvedravanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:44