PROMJENE U VRTIĆIMA

Sindikati iz predškolskog sustava otvoreno podržali Tomaševića: ‘Mjere su dobre, no provedba će biti izazov...‘

U Gradu su pripremili paket mjera za povećanje kapaciteta, ali i poboljšanje radnih uvjeta odgojitelja/ica

Vrtići, Ilustrativna fotografija

 Ronald Goršić/cropix/

Sindikati iz predškolskog sustava, koji su u listopadu prošle godine na glavnom zagrebačkom trgu organizirali veliki prosvjed odgojiteljica, odlučili su podržati paket interventnih mjera za dječje vrtiće koje je najavila zagrebačka gradska uprava. Po riječima Iskre Vostrel Prpić, predsjednice Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, sindikati smatraju da je riječ o „nikad viđenom planiranom procesu rješavanja problema kapaciteta obuhvata djece te dodatnih zapošljavanja radnika“.

Naime, ne bi li ublažili pritisak na vrtiće, u Gradu su pripremili paket mjera za povećanje kapaciteta, ali i poboljšanje radnih uvjeta odgojitelja/ica, o čemu je pisao Jutarnji list. Uz povećanje od 500 upisnih mjesta u gradskim vrtićima, među mjerama su najam privatnih prostora, financijska injekcija privatnim vrtićima u cilju zadržavanja postojećih cijena ili njihova umanjenja, zapošljavanje pomoćnih radnika za pomoć odgojiteljicama u jasličkim skupinama i – mjera koja je u intenzivnoj pripremi – prelazak dijela predškolaca iz vrtića u osnovne škole. U planu je i otvaranje 550 radnih mjesta na neodređeno, namijenjenih odgojiteljicama s ugovorima na određeno. S glavninom mjera krenut će od lipnja, a ukupno će u godinu i pol dana za provedbu izdvojiti 70 milijuna eura.

- Otvoreno smo dali podršku gradskoj vlasti i zbog svih koji su uključeni želimo vjerovati da će se plan odvijati prema planu. Svjesni smo izazova s kojima se svi skupa moramo nositi dodatno imajući u vidu da probleme koji su nastali dvadesetogodišnjim neadekvatnim ulaganjem nije moguće riješiti preko noći te da će pritisak na upisne kvote djece dodatno pojačati i nova zakonska odredba prema kojoj djeca od četvrte godine imaju prednost pri upisu. Nažalost, upisati svu djecu nije moguće, no sustavnim povećanjima kapaciteta u narednih dvije do tri godine očekujemo da će problem dostupnosti vrtića svoj djeci u Gradu Zagrebu biti riješen i da ćemo svjedočiti kako će sustav napokon funkcionirati u okvirima Državnog pedagoškog standarda, kaže sindikalna čelnica.

Po njezinim riječima, sindikati su posebno zadovoljni što će povećanje kapaciteta pratiti i nova zapošljavanja te pružiti mnogim zaposlenicima sigurnost potpisivanjem ugovora o radu na neodređeno vrijeme. Povećanja plaća i materijalnih prava u posljednjih godinu dana su značajna, ali i nužna, priznaje Iskra Vostrel Prpić.

- No, ne prihvaćamo ih kao kompenzaciju za preopterećenje u kojem funkcioniramo dugi niz godina. Pratit ćemo situaciju i intervenirati ako dođe do neprihvatljivih situacija. Mjere su dobre, no provedba će biti izazov zbog nepoznanica koje imamo u ovom trenutku. Napokon vidimo da je sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja postao prioritet ne samo u Zagrebu već i na nacionalnoj razini. Sve akcije podržavamo, a kao Sindikat ćemo se pobrinuti da na putu do uspostave zadovoljavajućeg stanja sačuvamo i djecu i zaposlenike unutar dostojanstvenih okvira funkcioniranja cjelokupnog sustava, kaže predsjednica Sindikata.

Pred vratima su upisi u dječje vrtiće, a ova godina u Zagrebu je krizna među ostalim i zbog dodatnog upliva djece roditelja iz mjere roditelj-odgojitelj koju je 2016. godine uveo bivši gradonačelnik Milan Bandić, a postupno ukinula nova gradska vlast. U Gradskoj upravi procjenjuju da je djece vrtićke dobi iz te skupine roditelja najviše 3000, što ne znači da će svi roditelji iz mjere imati potrebu zbrinjavanja djece kroz sustav predškolskog odgoja i obrazovanja.

Lani je bez mjesta u vrtiću ostalo oko 1300 mališana koji su zadovoljavali uvjete upisa. Jedan od ciljeva gradske uprave jest da ubuduće nijedno dijete u Zagrebu ne ostane bez mjesta u vrtiću, no ne postoji način realizacije u ovoj upisnoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:11