OBNOVA NA ČEKANJU

'SITUACIJA JE KRITIČNA! Donosimo vam popis svih osnovnih i srednjih škola te vrtića u Zagrebu koji su još pod azbestom, evo gdje je najgore

 
 Arhiva / HANZA MEDIA

Nova školska godina vratila je učenike u školske klupe, a velik broj njih još nad glavama ima azbestne krovove.

Iako je Grad obećao da će ih većina biti zamijenjena ove godine, to se ipak nije dogodilo. Posljednjih je godina došlo do poboljšanja situacije, no cijeli niz dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola i dalje ima problema s azbestom. Obišli smo nekoliko škola i vrtića da provjerimo kakva je situacija, a ravnatelji uglavnom kažu kako jedva čekaju da se azbest ukloni, ali da su oni tu nemoćni.

Na čekanju

U dječjem vrtiću Ivane Brlić Mažuranić u Dubravi u planu je totalno preuređenje cijelog objekta, koji bi se trebao rušiti. Krov se tijekom vremena održavalo koliko se moglo, no ravnateljica Mira Božić kaže da je objekt star 40 godina i vrijeme čini svoje.

- Znalo nam je čak i curiti jer su se ploče bile potrgale. Istekao im je rok trajanja jer su starije od 20 godina, a djeca su se katkad u popodnevnim satima igrala na krovu. Penjali su se gore jer je krov nisko, pa bi znali slomiti neku od ploča - kaže ravnateljica.

Probleme s azbestom imaju i u Dječjem vrtiću Prečko, gdje su se roditelji mališana bunili zbog tog opasnog materijala. Ravnateljica Ljiljana Šarić kaže da je u tijeku proces izdavanja građevinske dozvole za rušenje objekta, koje bi trebalo početi iduće godine. Situacija je nešto bolja u dječjem vrtiću Kolibri u Dubravi, na čijem krovu nisu azbestne ploče, nego eternit, s malo azbesta. U tom vrtiću čekaju odgovor Ureda za energetiku jer su ove godine, kao i prošle, tražili da im se zamijene popucale ploče.

Dopisi gradu

Nije bolje ni u osnovnim školama. U OŠ Matka Laginje, smještenoj u Donjem gradu, kažu da je u tijeku izrada projektne dokumentacije te očekuju da će se azbestni krov ukloniti sljedeće godine.

- Azbestni krov nalazi se samo na jednom dijelu iznad dvorane, koji nije u sklopu škole. Iz Grada su nam poručili da će na ljeto iduće godine početi zamjena krova - kaže ravnatelj Božidar Bilafer, koji tvrdi da djeca nisu bila ugrožena jer azbestni krov nije popucao. No, svejedno paze da djeca što manje borave u tom dijelu škole.

Trenutno se mijenja krov u OŠ Marina Držića, čija ravnateljica Marica Nemet pojašnjava kako su azbestne ploče uklonjene u lipnju, kada u školi nije bilo učenika, a bude li se sve odvijalo prema planu, do kraja godine trebali bi imati novi krov.

- Od Vijeća roditelja dobili smo više zahtjeva kojima se tražila zamjena azbestnih ploča jer se ipak radilo o cijelom krovu - prisjeća se Nemet.

U OŠ Julija Klovića taj je posao završen: azbestni krov je zamijenjen u kolovozu. To su morali učiniti: njima su nad glavama bile ploče postavljene u 80-ima, a ravnatelj Ivan Kljajo kaže kako je odmah nakon što je struka propisala da ploče nisu prikladne za školu počeo slati dopise Gradu kako bi se one zamijenile.

Nije zdravo

Puno bolja situacija nije ni u srednjim školama: za krov u X. gimnaziji ravnateljica Željka Frković kaže kako je trenutno u tijeku izrada projektne dokumentacije te bi radovi na uklanjanju azbesta trebali početi iduće godine. U Elektrotehničkoj školi kažu kako su svjesni činjenice da su im čak tri objekta pokrivena azbestom, no nadaju se da će iduće godine dobiti sredstva kako bi mogli početi s radovima.

Iako je krov u dobrom stanju, ravnatelj Renato Matejaš kaže kako je svjestan “da to nije zdravo”. Jednakog je mišljenja i ravnatelj Poštanske i telekomunikacijske škole Zlatko Sviben, no u njegovoj je školi situacija kritična: azbestni krov počeo je propuštati vodu.

- Bili smo u planu obnove za ovu godinu, ali to se nije dogodilo. Krov je u groznom stanju i, iskreno, ne usudim se poslati domara na krov da makne lišće i vidi u kakvom je točno stanju jer se bojim najgoreg. Djeca nisu ugrožena, ali sanacija je hitna - ističe Sviben.

Popis objekata

1. DV GAJNICE, Peruanska 1

2. DV REMETINEC, Remetinečki gaj 25

3. DV I.B. MAŽURANIĆ, Cerska bb

4. DV ZVONČIĆ, Voltino 48

5. DV JABUKA, Čulinec i Retkovec

6. DV PREČKO, Jarnovićeva

7. DV KOLIBRI, Miroševečka

8. DV MEDVEŠČAK, Vlaška

9. DV CVRČAK, Gjalskoga 29a

10. OŠ CVJETNO NASELJE, Cvjetna cesta 17

11. OŠ J. KLOVIĆA, Nova cesta 133

12. OŠ I. MAŽURANIĆA, Javorinska ul. 5

13. OŠ M. DRŽIĆA, Nalješkovićeva ul. 4

14. OŠ D. TRSTENJAKA, Krčka ul. 3

15. OŠ MLADOST, Karamanov prilaz

16. OŠ N. TESLE, Ul. Ivana Matetića Ronjgova 67

17. OŠ D. CESARIĆA, Đalskoga ul. 29

18. OŠ S.S. KRANJČEVIĆA, Bogišićeva ul. 13

19. OŠ M. LAGINJE, Ul. Matka Laginje 13

20. OŠ BUKOVAC, Trnac ul. 42

21. OŠ K.Š. ĐALSKOG, Mlinarska cesta 35

22. OŠ J. KAŠTELANA, Ul. Vladimira Ruždjaka 2a

23. ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA, Konavoska ul. 2

24. PTt ŠKOLA, Trg John F. Kennedy 9

25. X. GIMNAZIJA, Ul. Vjekoslava Klaića 7

26. STŠ FAUSTA VRANČIĆA, Avenija Marina Držića 14

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:09