KORONA U METROPOLI

‘Situacija je višestruko lošija nego na proljeće‘: U Zagrebu potvrđen rekordan broj zaraženih

Dosadašnji rekord po broju novooboljelih osoba u Zagrebu bio je jučer kada je zabilježen 91 slučaj zaraze koronavirusom
Testiranje u Zagrebu
 Denis Lovrovic/AFP

U Zagrebu je evidentirano rekordnih 126 novozaraženih koronavirusom, izvijestio je četvrtak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, a pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč ustvrdio je kako je situacija "višestruko lošija nego što je bila u proljeće".

"Nemamo danas dobre vijesti, postavili smo jedan neslavni rekord - 126 pozitivnih jučer", istaknuo je na konferenciji za novinare ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

Djelatnici Zavoda napravili su jučer, rekao je, 1386 testiranja, daleko najviše u jednom danu u Republici Hrvatskoj. Dodao je i da je 410 osoba stavljeno u samoizolaciju.

Šostar je rekao da je u posljednjih 24 sata jedna novooboljela nezdravstvena djelatnica doma za starije, a također je utvrđen pozitivan test kod dva učenika i jedne pomoćnice u nastavi osnovnih škola te kod dva učenika i jedne nastavnice srednjih škola te je izrečena mjera samoizolacije za 47 učenika osnovnih, 51 učenika srednjih škola i dvije pomoćnice u nastavi srednjih škola.

Trenutačno je u Zagrebu 552 aktivna slučaja i 2466 osoba u samoizolaciji.

Šostar je upozorio i kako je uočeno da se u javnom prijevozu ne koriste adekvatno maske, a bez maski se ljudi kreću i po prodajnim centrima.

Apelirao je na građane koji se ne drže propisanih mjera, a zbog kojih i je ovakav porast aktivnih slučajeva, da razmisle da netko drugi tko se ne drži mjera može zaraziti njihove očeve, majke, bake, djedove, djecu.

Za sada nije detektirano ni jedno veće žarište

Šostar je rekao i da za sada nemaju detektirano ni jedno veliko žarište. Izvijestio je i da je 37 oboljelih osoba sa negativnom epidemiološkom anamnezom, 63 su raniji kontakti, dva su uvoza. Dvoje je novooboljelih s vjerskog okupljanja s kojeg je sada ukupno šest novooboljelih. Kod osam novooboljelih je moguća izloženost na obiteljskim svečanostima, kao što su krizme, svadbe, izleti i tako dalje.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je da su jučer pripremili dio paviljona u Pionirskom gradu u Dubravi, kao karantenu za studente. Rekao je da je već sedam studenata pripremljeno za tamo, a potrebe će vjerojatno biti i veće.

Jeleč je rekao i kako se povećava broj bolesnika koji dolaze u Covid ambulante domova zdravlja te je jučer u domovima zdravlja bilo njih 358. Uzeto je 307 uzoraka.

Apelirao je na građane da budu oprezni i da se ne izlažu nepotrebno mogućnosti infekcije.

Dosadašnji rekord po broju novooboljelih osoba u Zagrebu bio je jučer kada je zabilježen 91 slučaj zaraze koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:56