GRAĐANI SE BUNE

SJEČA U SAMOM CENTRU ZAGREBA Dok su građani spavali, djelatnici Zrinjevca su se bacili na posao, vijest se uskoro proširila i izazvala bijes

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Trg žrtava fašizma je ostao bez još jednog stabla. Nakon magnolije ista nesretna sudbina je snašla i običnu tisu, čime su građani ostali bez još jednog prirodnog izvora hlada na prostoru oko Meštrovićevog paviljona u Zagrebu. Radnici Zrinjevca su drvo posjekli danas rano ujutro, prije nego li je bilo previše građana na ulici. Ipak, vijest o još jednoj žrtvi preuređenje Trga brzo se proširila društvenim mrežama.

U Facebook grupi “Vratite magnoliju” objavljene su fotografije sječe drveta, a očevici su napisali kako su radnici stablo porezali oko 7 sati ujutro. Aktivisti su odmah najavili odmazdu te pozvali građane da im se pridruže u srijedu u 18 sati na prosvjednom druženju, a u grupi se ubrzo pojavila informacija da je obična tisa Zakonom zaštićeno stablo. Samo što ovo posebno drvo nije dijelilo takvu vrstu zaštite.

Boris Kovačev / CROPIX

- Tisa je zaštićena vrsta samo ako je prirodno nikla. Inspektori zaštite prirode su prije nekoliko tjedana izašli na teren i utvrdili kako ni jedna biljka na tom prostoru nije prirodno nikla, nego je posađena što znači da nisu zaštićene Zakonom – rekla je Jasna Šumanovac, članica Zelene akcije koja govori ispred inicijative Vratite magnoliju, ali dodaje da su građani svejedno trebali biti obaviješteni.

Iz Inicijative su rekli kako će se i dalje nastaviti prosvjedno okupljati svake srijede u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, sve dok im iz Grada ne pokažu projekt prema kojemu se izvodi preuređenje.

- Ne dijele s nama nikakve informacije i zaobilaze zakonske procedure. Tražimo da nam se pokaže sporni projekt kako bi građani napokon saznali što se sve planira promijeniti na Trgu, kao i suglasnosti i dokumente na temelju kojih je ovo preuređenje odobreno – rekla je Šumanovac.

Ovo je već treća pobuna građana zbog sedam milijuna kuna vrijednog preuređenja Trga , čiji radovi traju tek dva mjeseca. Prvo su ustali zbog čupanja magnolije, a prošli tjedan i zbog rušenja kamenih stuba oko paviljona. Ipak, iz Grada su više puta istaknuli kako je preuređenje stuba i okolnog prostora nužno, a svoju podršku projektu je dala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Iz Grada su rekli kako se stabla uklanjaju u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom.

Zagreb, 270418.
Mjesto pored HDLU-a gdje je do danas stajalo drvo tise koju su radnici Zrinjevca posjekli u sklopu preuredjenja Trga zrtava fasizma.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

- Projektnu dokumentaciju za uređenje Trga žrtava fašizma.izradila je Tvrtka STUDIO ELLE d.o.o. , Zagreb Fallerovo šetalište 2 Projektna dokumentacija sadržava Glavni izvedbeni arhitektonski projekt za uređenje javnih i zelenih površina oko Doma hrvatskih likovnih umjetnika i Glavni projekt krajobraznog uređenja i navodnjavanja.

Uklanjanje stabala na Trgu žrtava fašizma izvodi se u skladu s odobrenom projektnom dokumentacijom: Projektom krajobraznog uređenja Trga žrtava fašizma - rekao je Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:25