RASPRAVA

SJEDNICA ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE 'Klub HDZ-a neće podržati prijedlog SDP-a i Naprijed Hrvatska o Petruševcu jer je to politizacija'

 
Drago Prgomet
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman rekao je u ponedjeljak da Klub HDZ-a neće u Gradskoj skupštini podržati prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska - Progresivni savez o Petruševcu jer je to politizacija ozbiljne teme, dodavši kako će se zalagati da tamo bude Tehnološki centar kao što je planirano, a ne stanovi za socijalno ugrožene građane, romske obitelji.

U nastavku sjednice Gradske skupštine, zastupnici bi, uz ostalo, trebali raspraviti prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić očituje o namjeri zbrinjavanja socijalno ugroženih građana u stambeno-poslovnom objektu u Novom Petruševcu 6 i 8, budući da su zgrade primjerenije za poslovnu svrhu, a i romske obitelji koje bi se trebale ondje useliti, tome se protive.

Herman je objasnio da Klub gradskih zastupnika HDZ-a neće podržati tu točku o Petruševcu koju je na dnevni red skupštinske sjednice uputio Klub SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez zato jer smatraju da je ta točka "politizacija jedne ozbiljne teme koja se također ne mora ad hoc rješavati".

Naglasio je da će Klub HDZ-a "raditi i voditi razgovore" sa svojim koalicijskim partnerima što se tiče Petruševca. Novinarima je pojasnio i neka ne misle kako Klub HDZ-a "daje nekome neke prešutne podrške".

A koliko su ozbiljni, Herman podsjeća na problem sa zbrinjavanjem otpada gdje je, rekao je, Klub gradskih zastupnika HDZ-a "čuo bilo građana, shvatio njihovu problematiku i založio se za to da kompostane, odnosno zbrinjavanje građevinskog otpada ne bude tamo gdje to građani nisu htjeli".

"Što se tiče novonastaloga problema u Petruševcu Klub gradskih zastupnika HDZ-a je prošli tjedan primio predstavnike građana koji su nam predali svu potrebnu dokumentaciju. Ja mogu jasno reći da je naš stav - ako je tamo bilo planirano graditi Tehnološki centar, odnosno nešto što se danas zove Zagrebački inovacijski centar, da će tamo i biti Zagrebački inovacijski centar. To je ono za što će se Klub gradskih zastupnika HDZ-a u svakom slučaju zalagati", izjavio je novinarima Herman prije nastavka 23. sjednice Gradske skupštine, čiji je početak jutros bio odgođen za pola sata, zbog nedostatka kvoruma.

Na pitanje podržava li zagrebački HDZ zatvaranje Hipodroma, Herman je rekao kako HDZ podržava Hipodrom kao takav - da li na ovoj lokaciji na kojoj se sada nalazi ili nekoj zamjenskoj lokaciji.

Poručio je da HDZ podržava konjički sport.

A što se tiče projekta koji se planira na sadašnjoj lokaciji Hipodroma, tzv. novog "Zagrebačkog Manhattana", Herman je kazao da u HDZ-u još nisu vidjeli u potpunosti dokumentaciju.

"Svaki dobar, novi projekt, našem Klubu je dobro došao, tako da ćemo o tome znati više reći kada vidimo o čemu se tu zapravo radi i što se točno tamo planira", poručio je Herman.

A što se tiče Hipodroma, ako ne na sadašnjoj, bit će u svakom slučaju na nekoj drugoj lokaciji, istaknuo je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman.

--------------------

10:30 - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je odgođena pola sata jer nema kvoruma, a gradski zastupnici trebaju raspraviti prijedlog Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, da se gradonačelnik Milan Bandić očituje o namjeri zbrinjavanja socijalno ugroženih građana u stambeno-poslovnom objektu u Novom Petruševcu 6 i 8.

Predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš (Glas) izjavila je kako u Gradskoj skupštini 26 zastupnika čini kvorum i da vladajući moraju osigurati da sjednica krene.

"Neka vladajući osiguraju da sjednica može uredno ići" , rekla je Mrak Taritaš dodavši kako je ona u skupštinu došla na vrijeme i da je spremna raditi, ali nije spremna vladajućima držati kvorum.

Predsjednik Kluba HDZ-a Mislav Herman sa žaljenjem je utvrdio da nema kvoruma.

"Moramo shvatiti da je ponedjeljak, da je radni dan i da su ljudi barem na kratko otišli na posao. Tako zbog neplaniranog kašnjenja imamo kratku odgodu sjednice", rekao je.

Zagreb, 100619. 
Cirilometodska ulica.
Gradska skupstina.
Nastavak sjednice Gradske skupstine.
Na fotografiji: sjednica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Današnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine nastavak je prošlotjedne koja je, pak, prekinuta zbog opširnosti dnevnog reda.

Nakon početak sjednice predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet najavio je da će se nakon ove sjednice poslijepodne održati i nova s jednom točkom dnevnog reda, prijedlogom zaključka o sklapanju Sporazuma s Republikom Hrvatskom koji je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tim zaključkom predlaže se sklapanje sporazuma između Republike Hrvatske i Grada Zagreba kojim će se urediti međusobni imovinsko - pravni odnosi na nekretninama kompleksa Predsjedničkih dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:46