KAKO GRAD ZAGREB 'ŠTEDI'

Skandalozna odluka: Za izradu 3D karte grada Bandić je uzeo tvrtku koja je bila 120 POSTO SKUPLJA!

Bandić se na to odlučio jer je jeftinijem ponuđaču pronašao jednu posve formalnu pogrešku
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Gradonačelnik Milan Bandić ovih je dana donio skandaloznu odluku, koja će imati posljedice na gradski proračun i koja sama za sebe govori kako se gospodari i s ono malo novca u blagajni.

Iako su se na natječaj za “Posao izrade prostornih podloga za potrebe strateškog planiranja i razvoja” javile dvije tvrtke koje zadovoljavaju uvjete, Bandić je odlučio posao dati ponuđaču koji je na natječaj izašao s nevjerojatnom, čak 120 posto skupljom ponudom od konkurencije!

Za takvu, u najmanju ruku dvojbenu odluku Bandić se odlučio jer je jeftinijem ponuđaču (tvrtki koja za više od upola manje novca može isporučiti isti posao) pronašao jednu posve formalnu pogrešku: bankovna garancija za izvedbu projekta bila je dostavljena u sklopu jednog drugog dokumenta umjesto da je natječajnoj dokumentaciji bila priložena kao zaseban dopis.

Tako bi posao za isporuku računalnog sustava koji će građanima omogućiti pregled grada u tri dimenzije i makete šireg centra Zagreba trebala obavljati tvrtka Geofoto Zvonka Biljeckog.

Uspješan poduzetnik

Biljecki je vrlo uspješan poduzetnik koji je otprije poznat po bliskim odnosima sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom; bivši premijer znao je iznajmljivati i njegove avione, bio je gost na otvaranju njegove poslovne zgrade, a Biljecki ga je svojedobno, nakon što je otišao s vlasti, nakratko bio angažirao i kao savjetnika. Osim sa državnim tvrtkama, Geofoto je oduvijek dobro poslovao i sa Gradom Zagrebom.

Tako će toj tvrtki i ovaj put Grad platiti 7,4 milijuna kuna, dok je za posve identičan posao tvrtka GDI Gisdata (u suradnji sa Zavodom za fotogrametriju Zagreb) tražila 3,3 milijuna kuna.

Od šefa javne nabave u jednom velikom poduzeću doznajemo da se radi o formalnoj pogrešci koja nikako ne bi smjela biti razlog da se tvrtka ili jedinica lokalne samouprave toliko ošteti.

‘Ovo je nevjerojatno’

- Nikada, ali baš nikada ne bih dopustio da moja tvrtka projekt preplati zbog takve gluposti! Da se susretnem s takvom situacijom, posao bih dao tvrtki s nižom ponudom, pa neka se žali tvrtka s većom i onda neka o tome odlučuje Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. Gotovo je nezamislivo da komisija pristane oštetiti Grad zbog takve stvari, osim, a i to je moguće, ako natječaj nije za nekoga namješten. Godinama sam u ovom poslu, vodim milijunske nabave i takvo što nikad ne bih napravio - kaže naš sugovornik, koji je gotovo cijelu karijeru proveo u poslovima s javnom nabavom. U tvrtki GDI Gisdata ističu da je sama komisija u ime Grada uvažila njihovu ponudu.

- U našoj garanciji piše da ćemo dati i garanciju za izvedbu projekta, no to nije uvaženo zato što nije bilo priloženo u drugom, zasebnom dopisu. Žalbeni postupak je u tijeku - kaže Boran Lončarić, šef Uprave tvrtke GDI Gisdata. Direktor Geofota Zvonko Biljecki kaže:

- Točno je, dobio sam obavijest da sam odabran na natječaju. Smatram da je nedostatak garancije u toj formi ozbiljan nedostatak za ponudu. Isto tako, ovaj posao doista stoji 7,4 milijuna kuna, a osobno mi nije jasno da konkurentska tvrtka može ponuditi posao za upola manje novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:39