PROTEST ZBOG RESNIKA

Skupštinare dočekali prosvjednici: ‘Odlagalište građevnog otpada nezakonit je projekt interesnog lobija‘

Upozoravaju kako se u neposrednoj blizini odlagališta nalaze 34 OPG-a koja proizvode hranu i opskrbljuju 80 posto potreba građana

Tomislav Tomašević

 Damjan Tadic/CROPIX

Aktivisti Udruge za zaštitu okoliša Resnik u utorak su uoči 14. sjednice Gradske skupštine prosvjedovali ispred Stare gradske vijećnice protiv prijedloga zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da se u Resniku odlaže građevni otpad.

Jedna od točaka dnevnog reda današnje skupštinske sjednice je prijedlog mjera postupanja s materijalom i građevnim otpadom nastalim u postupku obnove zgrada oštećenih potresom na području Zagreba.

image

aktivisti Udruge za zaštitu okoliša Resnik

Damjan Tadic/CROPIX

Uz poruku da je "novo odlagalište građevnog otpada u Resniku nezakonit i štetan projekt interesnog lobija", aktivisti su istaknuli transparente i gradskim zastupnicima dijelili letke na kojima obrazlažu razloge protivljenja odlagalištu građevnog otpada.

"Udruga za zaštitu okoliša Resnik, podržana s osam Vijeća mjesnih odbora i Udrugom povrćara Zagreba, ponovno je došla izraziti nezadovoljstvo situacijom s otpadom jer se na dnevnom redu nalazi program gospodarenja građevinskim materijalom i otpadom od posljedica potresa, iza kojega se zapravo krije otvaranje novog smetlišta s građevnim otpadom", izjavila je novinarima predsjednica udruge Branka Genzić-Horvat.

image

Branka Genzić-Horvat

Damjan Tadic/CROPIX

Taj program nije u skladu sa zakonskim, ekološkim, ekonomskim i financijskim zahtjevima, pa je zbog toga i nepotreban. Civilizirane zemlje rješavaju to na drugačiji način, građevni materijal se razvrstava na licu mjesta i koristi se ono što se ponovno može upotrijebiti, a ostalo odlazi u reciklažna dvorišta.

Problem je što Grad Zagreb nema ni sustava ni dovoljno reciklažnih dvorišta, kaže Genzić-Horvat.

Tvrdi da se u neposrednoj blizini odlagališta za građevni otpad nalaze 34 OPG-a koja proizvode hranu i opskrbljuju 80 posto potreba građana Zagreba.

Osim u Resniku, zbrinjavanje građevnog otpada predviđa se na još jednoj lokaciji, koja zasad nije određena, dodaje Genzić-Horvat.

image

Tomislav Tomašević

Damjan Tadic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:18