LJETNI KAMP

Slatki prizori s Kustošije, djeca kupaju konje i jarca: ‘Rambo je bio alkoholičar, pio je rakiju‘

Sve do rujna djeca i mladi mogu doći u udrugu Fala i družiti se sa sedam konja, 4 mačke, 2 psa i jednim jarcem
 Ivana Nobilo/Cropix

Oni su Miško, Rambo, Amber, Matilda, Lasta, Dino i Pupa, vođe životinjskog društva u kojem je 7 konja, 4 mačke, 2 psa i jarac, novi najbolji prijatelji djece koja pohode ljetni kamp na Kustošiji. Iako je Ilica od imanja koje izgleda kao scena iz filma Dr. Dolittle udaljena svega deset minuta, konjička udruga Fala dom je čak četrnaest životinja.

Tamo se ovog ljeta, sve do rujna odvija kamp u 5 ciklusa po 5 dana, a cilj mu je djeci i mladima od 8 do 18 godina približiti čudesni svijet ovih plemenitih životinja. Prvi ciklus ljetnog kampa počeo je još u lipnju, a djecu i voditeljicu Tajanu Špiček smo na jednoj seansi zatekli kako timare i kupaju konje.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Tako su se oko 18 sati dok je temperatura još uvijek bila poprilično visoka, poredali 28-godišnja Lasta koja je najstarija kobila na imanju, Matilda koja ima 12 godina i najmlađa je, ali i Miško koji je poni. Svi su podjednako uzbuđeno čekali polijevanje hladnom izvorskom vodom iz crijeva, a zatim i šamponiranje. Djeca su najprije očetkala konje, a zatim je uslijedilo pravo ljetno osvježenje koje je konjima neizmjerno odgovaralo zbog velike navale obada. Voditeljica Tajana Špiček djecu je mirno vodila u svaki novi korak brige o konjima.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Za vrijeme kupanja od vode je bježao jarac Žorž koji je na imanje stigao kao poklon za Svetog Nikolu, no u funkciji Krampusa. Uz Žorža, od vode su bježale i mačke s neobičnim imenima; Jackie i Tekila, a Asti i Thora, dva velika psa, lijeno su došla izvidjeti situaciju te su se čim prije vratili svom drijemežu u hladovini.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Djeca u kampu ponedjeljkom upoznaju konje i uče što je to timarenje, utorak je rezerviran za prvo jahanje, a u srijedu već napredno jašu te se upoznaju s opremom za tu aktivnost. Dok četvrtkom kupaju konje, petak je predodređen za gledanje dokumentaraca o naravno, konjima. Zanimljiva činjenica je da su životinje jedini stanovnici na imanju, no volonteri ih posjećuju i brinu o njima 365 dana u godini.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Glavna misija udruge koja je osnovana 2011. godine je spašavanje konja iz nehumanih uvjeta te pružanje izravne pomoći djeci, mladima i odraslima s posebnim potrebama.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- U našem svijetu, konji nisu alat uz pomoć kojega postižemo svoje ciljeve nego su ravnopravna bića, stoji na stranici udruge, a Tajana Špiček nam je objasnila kako kroz svoj „indijanski" kamp djeca sve rade sama, pa tako i kuhaju zdrava jela koja taj dan požele pojesti. Ovakvim pristupom žele izvući prirodnost iz djece koja se sastoji od druženja, uključivanja, a sve to s bonusom - konjem. Naravno, iako potiču veliku samostalnost kod djece, svaka aktivnost u kampu je nadgledana budnim okom voditelja.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Dino je stigao iz kasačkog sporta, Amber je sportska kobila preponašica, dok je naša Lasta skoro završila u klaonici, a danas je digla udrugu na noge i najbolje radi s djecom što njen prošli vlasnik nije znao prepoznati, rekla je predsjednica udruge. Također, objašnjava nam kako je Rambo u udrugu došao kao alkoholičar koji je zbog svoje nemirne naravi bio smirivan rakijom. Kod njih je stigao s velikim problemom ovisnosti, no sada je čist i može uživati u toplim ljetnim danima u svom domu zauvijek za što se udruga izričito zalaže. Da životinje koje dođu na imanje, tamo zauvijek pronađu svoj dom.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

U udruzi danas djeluje 15-20 volontera, ovisi o godišnjem dobu, a isto tako, klub ima i svoje stalne polaznice škole jahanja. Nekoliko mladih djevojaka dvaput tjedno trenira jahanje kako bi u budućnosti mogle dobiti jahačku dozvolu za koju mogu ići polagati ispit nakon godinu dana ili iznimno 6 mjeseci intenzivnog i redovitog treniranja.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Jahanje mi je predivan sport, ovdje provodim vrijeme u prirodi, a ne u zatvorenom prostoru. I mogu se opustiti sa životinjama i pomagati im svakodnevno, rekla je Stella Nobilo (13) koja polazi školu jahanja i redovito volontira u udruzi.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:49