RUGLO

Slika i prilika Zagreba u ljeto 2023: Planina smeća u centru danima šokira prolaznike! ‘Ne znam koga nisam zvao...‘

Stanari zgrade na čelu s predstavnikom suvlasnika već tjednima vape za odvozom
 Čitateljica Jutarnjeg.hr

Red smeća, pa red nepokošene trave, pa opet red smeća. Sve je to naš bijeli Zagreb grad kojem se, na ovaj ili onaj način, dive turisti kojih je iz godine u godinu sve više i više u metropoli zahvaljujući prirodnim i arhitektonskim, a ne divljim ljepotama.

Svakog prolaznika trenutno u oko bode lokacija oko kućnog broja 70 Palmotićeve ulice u strogom centru grada. Izgleda kao omanje odlagalište svega i svačega od kojeg i skupljači sekundarnih sirovina okreću glavu.

image
Čitateljica Jutarnjeg.hr

Stanari zgrade na čelu s predstavnikom suvlasnika već tjednima vape za odvozom. Šalju se mailovi, upućuju se pozivi. Komunalni redari i Čistoća su obaviješteni i to višestruko. Kažu bit će, znamo, suosjećamo. I tako već tjedan, dva, tri...

U razgovoru s predstavnikom suvlasnika Pavom B. doznajemo da je to u početku bila manja nakupina stvari koje su sami pojedinci iz ulaza, uz suglasnost ostalih susjeda, stavili ispred zgrade nakon velikog nevremena praćenog kišom prije nešto više od mjesec dana.

Suterenski stanovi su bili poplavljeni, stanari su spasili što se spasiti dalo, a uništene predmete su inicijalno držali unutar zgrade da bi ih nakon desetak dana od tog nevremena stavili ispred na ulicu.

Jer svi ostali su ih uvjeravali da je praksa odvoz glomaznog otpada unutar 20 dana kada se isti prijavi na aplikaciju, putem maila, pozivom komunalnom redaru, Čistoći...

image
Čitateljica Jutarnjeg.hr

- Kod nas ta praksa unutar 20 dana ne funkcionira očito nikako. To brdo otpada je svakim danom sve veće i veće i sve duže i duže. Naprosto se širi i mi smo očajni. Ne znam više koliko sam dopisa poslao, telefonskih brojeva svih potrebnih službi okrenuo. Bio sam i kod komunalnog redara na Trgu F. Republike na njegov poziv te je napravljen zapisnik prema Čistoći s naznakom da je hitno. I opet ništa. Dani prolaze.

Zvao sam i jutros, a otpad pred zgradom je opet narastao jer odlaže sad svatko tko poželi i kome je usput pa ostavi - kaže za Jutarnji list predstavnik suvlasnika Pavo B. Zadnji poziv komunalcima uputio je jutros, dodaje, te se i oni čude zašto Čistoća još nije poduzela potrebne radnje i gdje je zapelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2023 22:20