IZVANREDNA SITUACIJA

Šok za najmanje 8.000 ljudi: Od listopada idu nove cijene, računi za plin skaču 450 posto!

Do prvog rujna oko osam tisuća velikih i malih poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete
 Saša Ćetković/CROPIX

Imamo situaciju da pojedini ugostitelji dobivaju račune za plin od 90 ili 100 tisuća kuna. To je sigurno izvanredna situacija koja će trajati idućih šest mjeseci i država bi morala imati neki plan, nije da drečimo bezveze - kazala je za Jutarnji list Žakline Troskot, vlasnica slastičarnice Amelie i predstavnica zagrebačkih ugostitelja.

Posljednjih dana veliki broj poduzetnika istupa navodeći da su im računi za plin skočili 450 posto, ali i da im je Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) poslala nove ugovore u kojima stoji da će im se cijena plina, od listopada, svakog mjeseca mijenjati, ovisno o njegovoj cijeni na tržištu. Uz ugovor, zagrebačka Plinara poduzetnicima šalje i zadužnice od tisuću ili dvije tisuće eura kojima se žele osigurati da će plin od njih i naplatiti.

Do prvog rujna oko osam tisuća velikih i malih poduzetnika mora odlučiti pristaju li na takve uvjete, a među njima su i škole, vrtići, bolnice i brojne udruge. Poduzetnici s kojima smo razgovarali misle da je nužna intervencija Ministarstva gospodarstva.

- Mi ćemo sada biti u situaciji da nećemo znati hoće li nam račun za plin za idući mjesec biti tri puta veći. Kako ćemo onda znati hoćemo li moći plaćati naše obveze ili ne. Nećemo imati izbora na kraju nego poskupjeti naš proizvod i sve prebaciti na građane, ali to nije rješenje - napominje Troskot.

Prosvjedi u rujnu?

Iz Glasa poduzetnika, udruge koja predstavlja 20 tisuća domaćih poduzetnika, navode da čekaju mjere koje su za nekoliko tjedana obećali iz Ministarstva gospodarstva, napominjući da im veliki broj poduzetnika najavljuje zatvaranje pogona uz trenutačne cijene plina.

- Ako mjere koje predloži ministarstvo ne budu konkretne, nećemo imati izbora nego u rujnu izaći na prosvjed - istaknuli su.

Kontaktirali smo i Ministarstvo gospodarstva, na čelu s ministrom Davorom Filipovićem, s pitanjem što se konkretno planira. "Vlada Republike Hrvatske kontinuirano prati situaciju te aktivno razmatra o načinima kako pomoći poduzetnicima. Mjere poduzetnicima za prevladavanje energetske krize Vlada će donijeti u rujnu, u skladu s mogućnostima državnog proračuna", stoji u njihovu odgovoru.

Zagrebački je gradonačelnik Tomislav Tomašević jučer je stao u obranu zagrebačke Plinare, navodeći kako je ta praksa opravdana jer bi "sve drugo bilo neodgovorno poslovanje i stvorilo bi nove gubitke" za ionako financijski nestabilnu Plinaru, koja je lani završila u minusu od 400 milijuna kuna. Tomašević je potencijalne posljedice krahiranja Plinare ocijenio "katastrofalnima".

- Onim poslovnim korisnicima kojima će ugovori isteći 1. listopada za novu plinsku godinu traži se da plaćaju plin po varijabilnoj cijeni, odnosno po istoj cijeni koju GPZO plaća dobavljačima, jer bi inače nastao novi gubitak - objasnio je Tomašević, dodajući da je štetnim lanjskim ugovorima ionako Plinara bačena u minus od 400 milijuna kuna, što je na koncu apsorbirano. Drugim riječima, plaćeno iz proračuna. Istaknuo je da zadužnice, koje je GPZO počeo slati poslovnim korisnicima, od Plinare traže dobavljači plina.

- Zadužnice su jamstva jer bi nelikvidnost za GPZO značila ovrhu od dobavljača, a time i potencijalni stečaj, a onda je u opasnosti i 60 posto kućanstva u Hrvatskoj kojima je GPZO dobavljač - napomenuo je Tomašević, dodajući da poduzetnici mogu prihvatiti te uvjete ili pronaći drugog opskrbljivača na tržištu.

Neizdrživo stanje

Naveo je i da Grad Zagreb ne radi nikakvu razliku prema svojim ustanovama - vrtićima, bolnicama, udrugama - i svim drugim poduzetnicima jer su, nažalost, svi su u istoj pravnoj kategoriji.

- Mi postupamo prema zakonu. Otkad smo došli na vlast, nismo poskupili nijednu uslugu, no ovo sada s rastom cijena električne energije i plina doista postaje neizdrživo i morat ćemo to činiti ako ne dođe do nekog drugog rješenja - istaknuo je, dodajući da je razgovarao s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem i da su pregovori još u tijeku.

Kako je Jutarnji pisao, GPZO, ionako financijski nestabilan, koji opskrbljuje plinom 60 posto tržišta, mogao bi se sada naći i u gubicima od stotinu milijuna eura. To je ako se na njihovu javnu opskrbu prebaci, kako se najavljuje, 50 tisuća kućanstva koja su dosad plin plaćala po tržišnim cijenama kod drugih opskrbljivača. Jednostavno, primi li Plinara veliki odljev kupaca koji ne žele plaćati visoke tržišne cijene ili su ostali bez svog dobavljača, morat će kupovati plin po tržišnim cijenama, 250 eura MWh, a prodavati ga po šest puta manjoj, reguliranoj cijeni.

Poduzetnica iz Bjelovara: Radnicima više ne mogu jamčiti plaće

Gordana Halauš, vlasnica bjelovarskog obrta za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo Luna kaže da nakon 31. listopada zaposlenicima više ne mogu jamčiti posao i plaće jer su troškovi energije, plina i struje, toliki da mora zatvoriti lokale.

Od 1. listopada, naime, plinara joj više ne može jamčiti fiksnu cijenu plina, već će je formirati prema cijeni na tržištu, i to prema cijeni s austrijske burze. Drugim riječima, nema fiksnog iznosa, a neslužbeno ponuđena cijena od oko 20 kuna po kubiku prestavljala bi enorman trošak jer je lani trošila oko pet tisuća kubika.

To bi značilo da će na godišnjoj razini samo na plin trošiti 100 tisuća kuna, a dosad je u prosjeku 15.000 kuna.

Ako Plinara završi u stečaju, ti gubici prelit će se na HEP

Srećko Ezgeta, predstavnik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK, ipak smatra da distributeri, poput GPZO, kao i potrošači, neće moći ništa bez države.

- Netko će nastale gubitke morati podmiriti. Čak i ako gradska plinara ode u stečaj, ti gubici neće nestati, nego će se to sve preliti na HEP-Plin, kao zajamčene opskrbljivače - napominje Ezgeta.

Naime, nekoliko je distributera već prestalo s radom. Zelina-plin, Brod-plin i Ivaplin, poduzeća koja pokrivaju područja Zeline, Slavonskog Broda i Ivanić Grada, još su početkom godine prekinula poslovanje opskrbe plina. Ezgeta navodi da je to veliki problem, a da njihove poslove sada preuzima tzv. zajamčeni opskrbljivač HEP-Plin, odnosno onaj koji pruža javne usluge opskrbe plinom krajnjem kupcu koji je ostao bez opskrbljivača plinom.

- Distribucija je isto u velikim problemima, a o tome nitko ne govori, svi govore o korisnicima. Prije je kubik plina bio 3 kune, a sada je 25 kuna, i dok je tako, neće se moći izaći iz te situacije bez pomoći države - napominje.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić, ipak je napomenuo kako se ne može dogoditi da građani ostanu bez plina jer plin na tržištu postoji.
- Pitanje je samo cijena koja će zadesiti građane.

Tu ulogu preuzima Vlada, koja bi morala naći rješenje da to ne bude značajan udar u kojem će cijene otići četiri, pet puta gore. Danas jedno kućanstvo koje troši 1000-1500 kubika plina, ako bude moralo platiti 30.000 kuna za ogrjevnu sezonu, to će biti ipak previše - zaključio je za N1 Pudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:53