Som od tri metra i 200 kilograma u jezeru Čiče?

Među ribičima velikogoričkog jezera Čiče, nastalog dugogodišnjom eksploatacijom šljunka, kruži priča o golemom biću, najvjerojatnije somu, dugom gotovo tri metra i teškom više od 200 kilograma, koji suvereno vlada u mračnim dubinama koje dosežu i do 50 metara.



Neuhvatljivu grdosiju pokušali su čamcima i parangalima izvući mnogi, no zasad je zabilježen rekord od dva metra i 105 kilograma, koliko je bio dug i težak som izvučen prije godinu dana uz pomoć dvaju čamaca.

Ribiči kažu da je čuvar Crnog jezera, kako se zove najdublji vodeni dio šljunčare Čiče, između dizalica dviju tvrtki koje iskopavaju šljunak viđen nekoliko puta.



Navodno je mnogo veći od legendarnog soma Jure.



Ribič Miroslav Oljača- Ribiči koji znaju loviti čamcima kod Crnog jezera znat će bolje o čemu je riječ. Pričaju da u dubinama živi som mnogo teži od 150 kilograma i dug više od dva i pol metra, ali zasad su to samo pretpostavke. No, to je moguće s obzirom na to da na pojedinim mjestima dubina jezera doseže 50 metara te da su lani izvukli jednog soma od dva metra i pet centimetara, koji je bio težak 105 kilograma - tvrdi ribič Tomislav Janjić. Priče o divovskom somu koji živi u mutnim i hladnim dubinama čuo je i Brano Popić, no kaže da su takve grdosije gotovo neuhvatljive.



- Ima tu možda i više somova koji su veći od jarunskog soma Jure - priča B. Popić. S njima se slaže i ribič Miroslav Oljača, koji tvrdi da se ne bi upuštao u tako rizične pothvate kakav je borba s grdosijom od gotovo 200 kilograma.



On s obale lovi šarane, smuđeve, štuke i druge ribe.

Premračne dubine



Jutarnji list pokušao je angažirati i dvojicu ronilaca, kako bi probali snimiti velikogoričku vodenu zvijer. No oni su tu ideju odbili. Kažu da je na tim dubinama premračno, a voda je mutna od mulja pa se na snimkama ništa ne bi vidjelo. Iako neki ribiči tvrde da dubina jezera na pojedinim lokacijama iznosi nevjerojatnih 80 metara, u tvrtki za vađenje šljunka Solidum Žužić tvrde da su njihovi strojevi došli do “samo” 45 metara. Jezero Čiče sa svojih 50-ak metara svakako je jedno od najdubljih u Hrvatskoj.



Sergej Trajković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 03:59